O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

απόφαση για κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στην παραλία του Βουρκαρίου

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που υπογράφει ο Υπουργός κ.Σταθάκης, αποφασίστηκε η διαδικασία κατεδάφισης των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών στην παραλία του υγροβιοτόπου Βουρκάρι Μεγάρων. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία με απόφασή της θέτει χρονικό προσδιορισμό για την εκτέλεση των αποφάσεων κατεδάφισης που έχουν άλλωστε τελεσιδικήσει.

 Στην κοινοποίηση 17 ειδοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες κτισμάτων, διατυπώνεται ρητώς ότι επίκειται η κατεδάφιση αμέσως μετά την παρέλευση 30 ημερών.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου σαφώς είναι μια θετική πρωτοβουλία που ελπίζουμε να υλοποιηθεί, καθώς θα είναι και η πρώτη έμπρακτη πρωτοβουλία τής Πολιτείας για την προστασία του Υδροβιότοπου μετά την δημοσίευση του ΠΔ που αναγνωρίζει την περιοχή ως περιφερειακό πάρκο και καθορίζει όρους προστασίας του. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το Βουρκάρι επιλέχθηκε ως περιοχή στην Αττική με απόλυτη προτεραιότητα για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που υποβαθμίζουν τον υγροβιότοπο.

Αυτή είναι η αεροφωτογραφία της παραλίας της Αγίας Τριάδας όπου φαίνεται ο αιγιαλός να καταλαμβάνεται από αυθαίρετα και παράνομα κτίσματα και κατασκευές.


η απόφαση του Υπουργείου όπως δημοσιεύτηκε: 

ενδεικτικά αναφέρουμε σχετικά ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν  μεταξύ άλλων και εδώ, εδώ, εδώ

...στην εφημερίδα "Επικαιρότητα" είχε δημοσιευτεί προ ημερών και σχετικό ρεπορτάζ για αυθαίρετα στην Κινέτα...




Τι άλλο πρέπει να συμβεί σ αυτή τη χώρα για να αρχίσει ο νόμος να επιβάλλεται, και η πολιτεία και οι τοπικές αρχές να κάνουν αυτό το οποίο υποχρεούνται;


Μέχρι πότε θα γίνεται ανεκτή η αυθαιρεσία και η παρανομία;

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Πρώτα μέτρα προστασίας για τον υγρότοπο της Ψάθας

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των κατεδαφίσεων αποφασίστηκαν τα πρώτα μέτρα προστασίας για τον υγροβιότοπο της Ψάθας. Μέχρι σήμερα με νομοθετημένο θεσμικό πλαίσιο προστατεύονται το υγροτοπικό σύστημα Σχοινιά-Μαραθώνα, οι λίμνες Μαραθώνα, Βουλιαγμένης και Ρητών και ο υγροβιότοπος Βουρκαρίου. Με την συγκεκριμένη τροπολογία λαμβάνονται τα πρώτα μεταβατικά μέτρα προστασίας μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών νόμων ή προεδρικών διαταγμάτων και για δεκαοκτώ άλλες περιοχές στην Αττική.
Όλη η τροπολογία εδώ

από τη σχετική δημοσίευση της "Επικαιρότητας" της Δευτέρας:



Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: άσκηση επικοινωνίας ή νέο ξεκίνημα;




Με επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ANIMA, Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και WWF Ελλάς την τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις» της Αττικής, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Η προβλεπόμενη έκτακτη διαδικασία έκδοσης πράξεων κατεδάφισης αυθαιρέτων, με υπουργική απόφαση και μετά από αυτοψία των επιθεωρητών δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί ένα προσωρινό και εξαιρετικά αδύναμο μέτρο, καθώς οι επιθεωρητές δόμησης για τη Νότια Ελλάδα είναι μόνο επτά (7), ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα είναι εννιά (9).
Θετικά στοιχεία αναγνωρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην τροπολογία που προβλέπει μέτρα προστασίας των υγροτόπων της Αττικής με έκταση έως 80 στρέμματα, οι οποίοι ορίζονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής ως περιοχές προτεραιότητας Α’ για προστασία. Πρόκειται για μέτρο, το οποίο τους θωρακίζει μέχρι την οριοθέτησή τους και είναι απαραίτητο να επεκταθεί και να περιλάβει όλους τους μικρούς και απροστάτευτους υγροτόπους της χώρας.
Επίσης θετική είναι η ρύθμιση που προβλέπει χρηματοδότηση των πράξεων κατεδάφισης από το Πράσινο Ταμείο κατά παρέκκλιση από τον περιορισμό του κανόνα «2,5%» επί των ετήσιων διαθεσίμων του [1]. Η πρόβλεψη αυτή είναι πλέον απαραίτητο να επεκταθεί ώστε να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες για δασική διαχείριση και πρόληψη δασικών πυρκαγιών πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κάθε έτους.
Αναμένοντας τις δεσμεύσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να γίνουν πράξη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια τις δικές της ευθύνες στη διαχρονικά ανοιχτή πληγή της αυθαίρετης δόμησης και της πολιτικής υποκρισίας που στην πράξη καταλήγει σε περισσότερα αυθαίρετα, ελάχιστες κατεδαφίσεις και συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις επιβράβευσης της παρανομίας.
Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να:
• Προχωρήσει άμεσα την κατεδάφιση όλων των τελεσίδικα παράνομων κτισμάτων και οικισμών, με προτεραιότητα εκείνα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και σε προστατευόμενες περιοχές.
• Σταματήσει αμέσως τη διαδικασία νέας ρύθμισης για τακτοποίηση παράνομων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων», τις οποίες εξαιρεί από ανάρτηση στους δασικούς χάρτες.
• Σταματήσει χωρίς περιστροφές το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το Υπουργείο Οικονομικών για τον αιγιαλό, μέσα από το οποίο επιχειρείται νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλό, παραλίες, θάλασσα, λίμνες και ποτάμια.
• Δημοσιεύσει στοιχεία για όλα τα αυθαίρετα που εμπίπτουν στις διατάξεις της τροπολογίας, καθώς και για την πορεία υλοποίησης των κατεδαφίσεων.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έπονται της απώλειας δεκάδων ανθρώπινων ζωών είναι ανεπαρκείς. Η δραματική εξέλιξη της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου δείχνει με τραγικό τρόπο ότι η προστασία της φύσης είναι θέμα ζωής και θανάτου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν όλα τα κόμματα να αναλογιστούν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που φέρουν από την ψήφιση αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων υπέρ αυθαιρέτων [2] και να αρχίσουν επιτέλους να νομοθετούν υπέρ ζωντανών ανθρώπων και ζωντανής φύσης.

Σημειώσεις:
1. Ο περιορισμός στη διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου σε ποσοστό 2,5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του για έργα προστασίας του περιβάλλοντος και τις λειτουργικές του δαπάνες επιβλήθηκε το 2011 και το 2013 με το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.
2. Ενδεικτικά αναφέρονται οι βασικοί νόμοι τακτοποίησης αυθαιρέτων των τελευταίων ετών: ν. 4014/2011, ν. 4178/2013 και ν. 4495/2017.