O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Ανάρτηση από το salamis.blogspot.com για το Βουρκάρι

salamispress.blogspot.com
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ .... Στο e-mail: salamispress@gmail.com .... Στείλτε καταγγελίες .... σχόλια .... πληροφορίες .... και ότι πέφτει στην αντίληψή σας .... ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ....
Σάββατο, 14 Ιούνιος 2008
Βουρκάρις Μεγάρων, Προστατευμένος υγροβιότοπος, η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 390 MW ???
Ο υγροβιότοπος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων (γνωστός στους κατοίκους της Δ. Αττικής ως «Βουρκάρι»), εκτός του ότι είναι ένας πολύ όμορφος τόπος, «είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα στο οποίο καταγράφονται 104 είδη πουλιών, 61 είδη χλωρίδας, 17 είδη ψαριών, 10 είδη θηλαστικών, καθώς και 11 είδη αμφίβιων και ερπετών. Πολλά από αυτά τα είδη είναι σπάνια και η περιοχή αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό», σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Ιούνιος 2004), τα συμπεράσματα της οποίας επιβεβαιώνουν και οι αυτοψίες της WWF και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2006. Αρκετά εκ των πουλιών που φιλοξενεί είναι μάλιστα προστατευόμενα είδη από κοινοτικές διατάξεις. Τα στοιχεία αυτά, τα επιπρόσθετα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, (που εκπονήθηκε με εντολή του «Συνηγόρου του Πολίτη» το Δεκέμβριο του 2006), και κυρίως, τα συμπεράσματα της επίσημης μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ (που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιανουάριος 2003-Μάρτιος 2004, και αφορά στη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης του Δυτικού Σαρωνικού), καθώς και το γεγονός πως πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγροβιότοπους στην Αττική –μια Αττική που υποφέρει οικολογικά και αισθητικά– αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της άμεσης ένταξης της περιοχής σε νομικό καθεστώς προστασίας. Για την άμεση ένταξη σε νομικό καθεστώς προστασίας έχουν άλλωστε δεσμευτεί γραπτώς από το 2004 ήδη, οι τότε Υφυπουργοί Γεωργίας, κ. Μπασιάκος (17-6-2004) και ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Καλογιάννης (16-6-2004).