Τα Μέγαρα και η ευρύτερη περιοχή είναι προικισμένη από τη φύση με ότι καλύτερο: δασικές και δασώδεις εκτάσεις στην περιαστική περιοχή και μοναδική θαλάσσια ακτή που περιλαμβάνει παραλίες, μικρούς όρμους και φυσικά εξαιρετικής οικολογικής αξίας υγροβιοτοπικό οικοσύστημα - τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου.
Είναι τα φυσικά στοιχεία αυτά σημαντικά για την διατήρηση ενός υγιούς μικροκλίματος στην περιοχή αλλά και αναντικατάστατα γιατί διαμορφώνουν ένα περιβάλλον διαβίωσης φυσικότερο, ομορφότερο. Πιο ανθρώπινο!
Βέβαια ο φυσικός αυτός πλούτος της περιοχής χρειάζεται προστασία. Είναι γνωστός και αδιάλειπτος ο αγώνας και η προσπάθειά μας για την διάσωση και την ανάδειξη του υδροβιότοπου του Βουρκαρίου. Οι πρόσφατες όμως φωτιές στην Αττική έφεραν στο φως της επικαιρότητας και την ανάγκη, άμεση και επιτακτική της προστασίας του δασικού μας πλούτου όπου και αν αυτός βρίσκεται! Το κράτος επιδοτεί τους δήμους με ελάχιστα ποσά για πολιτική προστασία - πυροπροστασία. Όλοι μας όπως είναι φυσικό αναμένουμε αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο και τον πιο αποδοτικό τρόπο για την προστασία των δασικών μας εκτάσεων.
Τι θα μπορούσε να γίνει; Ας δούμε με δύο παραδείγματα, πως άλλοι δήμοι προσπάθησαν να προφυλάξουν τον δασικό πλούτο της περιοχής τους, αξιοποιώντας, τα λιγοστά έστω, κονδύλια δασοπροστασίας με τα οποία επιχορηγούνται κατά περίπτωση:
Για παράδειγμα:
ο Δήμος Παλαιάς Πεντέλης στο πλαίσιο δασοπροστασίας της περιοχής...α. καθάρισε και έκοψε τα ξερά χόρτα από όλους τους κοινόχρηστους χώρους και όλα τα αστικά και περιαστικά δάση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές η φωτιά να περάσει έρπουσα από υψηλό πευκοδάσος χωρίς να το καταστρέψει. β. στελέχωσε με 8 εποχικούς υπαλλήλους δύο παρατηρητήρια σε 24 ωρη βάση. γ. έκανε καθημερινές περιπολίες με επτά πυροσβεστικά οχήματα του δήμου. δ. εγκατέστησε 4 υδατοδεξαμενές των 40 τόνων που βοήθησαν αποτελεσματικά στην πυρόσβεση.
Ο Δήμος Μαραθώνα καθάρισε τα ξερά χόρτα σε 280 χιλ οδικού δικτύου, τοποθέτησε 15 νέους πυροσβεστικούς κρουνούς, μετέτρεψε δύο φορτηγά σε πυροσβεστικά οχήματα, προσέλαβε 10 εποχικούς για περιπολίες τη νύχτα, καθάρισε το πευκοδάσος του Σχοινιά 50 (!) φορές και με την συνδρομή περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Τι έγινε όμως στα Μέγαρα τα τελευταία χρόνια για την προστασία των περιαστικών δασών της περιοχής; Τι μέτρα δασοπροστασίας για παράδειγμα πήρε ο δήμος για το δάσος του Περάματος;
Πριν απο ένα χρόνο ζήσαμε μια πυρκαγιά στην περιοχή του Περάματος Μεγάρων (η φωτογραφία απο το περιστατικό), που ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη επέμβαση εναέριων πυροσβεστικών μέσων και την κινητοποίηση των κατοίκων δεν κατέστρεψε το σύνολο της δασικής έκτασης.
Είχαμε ζητήσει τον καθαρισμό του δάσους από σκουπίδια και ξερόχορτα, την απομάκρυνση των μπαζών, και ξύλινη περίφραξη σε καίρια σημεία που να αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε οχήματα. Απλά και χαμηλού κόστους έργα που όμως θα μπορούσαν να είχαν αποτέλεσμα! Ο δήμος μέχρι τώρα δεν έπραξε τίποτα. Φέτος απετράπη νέα φωτιά στην περιοχή χάρη στις περιπολίες που έχει οργανώσει ο τοπικός Σύλλογος και η Εθελοντική ομάδα “ΚΟΥΡΟΣ”!
Η περιοχή του δάσους του Περάματος που συνορεύει με τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του υγροτοπικού οικοσυστήματος και η διαφύλαξη του καθίσταται εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτόν τον επιπλέον λόγο. Πέρα όμως απ’ αυτό είναι ολοφάνερο ότι ένα περιαστικό δάσος είναι στολίδι για μια πόλη. Είναι πνεύμονας ζωής και πρασίνου! Είναι ομορφιά που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού!
Είναι φανερό ότι απλές και χωρίς ιδιαίτερο κόστος ενέργειες μπορούν να έχουν σημαντικότατα αποτελέσματα: καθαρισμός, απομάκρυνση εύφλεκτων στοιχείων (κλαδιά, ξερόχορτα), περίφραξη, περιπολίες, πυροσβεστικού κρουνοί και πυροσβεστικές δεξαμενές όπου χρειάζεται, είναι από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα, γρήγορα, φτηνά! Και στο έργο αυτό ο Δήμος θα βρει ενθουσιώδεις αρωγούς και υποστηρικτές και τους Συλλόγους του 'Φορέα'.
Αυτή είναι και η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ταυτόχρονα θα πρέπει φυσικά να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την μέσο και μακροπρόθεσμη φύλαξη- διατήρηση- ανάπτυξη του δασικού πλούτου της περιοχής
Η ΣΙΩΠΗ -Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ-Η ΑΠΡΑΞΙΑ
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ!
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ.