Τα ΜΜΕ τρομοκρατούν τις μάζες, για να πουληθούν φάρμακα και αντι-κουνουπικά σκευάσματα, καταστρέφοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, την βιοποικιλότητα και την τσέπη μας.
Είναι κι αυτός ένας ιός, με το όνομα «ιός του Δυτικού Νείλου», που τις τελευταίες μέρες εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ για να τρομοκρατήσουν τις μάζες και να ωθήσουν το χέρι των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανεμικό κρατικό προϋπολογισμό. "Ευτυχώς" δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο!
Όπως παραδέχεται και το κρατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους ...»([1]). Δηλαδή όπως και όλοι οι ιοί αντιμετωπίζονται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό – αμυντικό σύστημα, το ανώτερο μαχητικό σύστημα που υπάρχει σήμερα απέναντι στις αρρώστιες. Η δυτική «ανεπτυγμένη τεχνολογικά» ιατρική ωχριά μπροστά του. Και το ζητούμενο είναι γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ και πολύ περισσότερο το Υπουργείο Υγείας για όλες αυτές τις ασθένειες δεν μιλά, δεν κάνουν ούτε μία αναφορά στο πως οι «μάζες» πρέπει να προφυλάξουν, βελτιώσουν και αναπτύξουν το πιό πολύτιμο αγαθό, που μας έδωσε η φύση, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα;
Η απάντηση είναι πολύ απλή, γιατί θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα των χημικών και φαρμακευτικών παγκόσμιων εταιρειών, που προωθούν προϊόντα τοξικά και κατασταλτικά για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό – αμυντικό σύστημα. Η δυτική παγκόσμια ιατρική παραδέχεται ότι «ένας νέος σούπερ ιός ο οποίος είναι ανθεκτικός ακόμη και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά εντοπίστηκε στα βρετανικά νοσοκομεία ...»([2]). Είναι πασίγνωστο στον ιατρικό κόσμο ότι τα αντιβιοτικά εναντιώνονται στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα([3]), παρεμποδίζοντας την δράση του. Η κορτιζόνη καταστέλλει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και το ίδιο κάνει και μία μεγάλη γκάμα φαρμάκων.
Έχουμε λοιπόν από την μία τα αντιβιοτικά που έχουν ξεπεραστεί από πολλά μικρόβια και βέβαια από τους ιούς και από την άλλη πως με την χρήση αυτών των αντιβιοτικών καταστέλλεται το ανθρώπινο ανοσοποιητικό – αμυντικό σύστημα!
Οι άνθρωποι που είναι σε ανοσο-καταστολή είναι αυτοί που κινδυνεύουν άμεσα από ιώσεις και λοιμώξεις, ακριβώς γιατί το ανοσοποιητικό – αμυντικό τους σύστημα έχει κατασταλεί! Οι άνθρωποι που έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου από τις ιώσεις και λοιμώξεις. Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου:
«Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν σύμπτωμα.»! Και συνεχίζει «Το υπόλοιπο 20% αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους, μερικές φορές εξανθήματα στον κορμό και διόγκωση των λεμφαδένων. Λιγότερα από ένα στα 100 άτομα(κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου δηλαδή εγκεφαλίτιδα-μηνιγγίτιδα...»(1) Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο επίσημος κρατικός φορέας δεν βγάζει άχνα για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό – αμυντικό σύστημα! Όχι μόνον δεν το αναφέρει αλλά δεν προτείνει καν μέτρα για την προφύλαξη, βελτίωση και ανάπτυξη του πιό πολύτιμου αγαθού, που μας έδωσε η φύση!
Το ζητούμενο η βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος γίνεται με σωστή ποιοτική διατροφή μικρότερη ή ίση με τις καθημερινές ανάγκες μας (δίαιτα), πολύ κίνηση και σε περίπτωση ασθένειας, σταμάτημα της διατροφής κλπ([4]). Επιθυμητή η μεσογειακή διατροφή.
Όπως λέει και το ΚΕΕΛΠΝΟ «Η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού και προσβάλλει τα ζώα και τον άνθρωπο» και πιό κάτω αναφέρει «Μετά το τσίμπημα μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων» (στο 20% των ανθρώπων, σσ). «Στην ήπια μορφή της νόσου τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.»(1)
Η αντιμετώπιση των κουνουπιών
Άρα ένα μεγάλο μας πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση, η απώθηση των κουνουπιών. Και όχι μόνον! Οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, οι ψείρες, οι σκνίπες (φλεβοτόμοι) πολλά άλλα μεταξύ αυτών και το περίφημο κουνούπι τίγρης([5]), μεταδίδουν ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα και πρέπει να απωθηθούν ή να καταστραφούν.
Προφύλαξη με εντομοαπωθητικά. Η χρήση χημικών εντομοαπωθητικών που είναι τοξικά σε ανθρώπους και στην φύση, μας βρίσκει αντίθετους. Κάνουμε πολύ μεγαλύτερη ζημιά από το όφελος. Θα θυμηθούμε το περίφημο DDT που ακόμα καταστρέφει το ανθρωπογενές περιβάλλον([6]) εκεί που χρησιμοποιήθηκε. Για να δούμε επί τοις ουσίας το πρόβλημα μιλάμε για λιγότερο από το 1% του πληθυσμού το κουνούπι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και με τους χημικούς ψεκασμούς καταστρέφουμε ευρύτερα την βιοποικιλότητα και την βιολογική γεωργία… Αλλά ενισχύουμε την κερδοσκοπία!
Από την άλλη υπάρχουν φυσικά εντομοαπωθητικά όπως:
- Τα αρωματικά φυτά γεράνι, λεβάντα κ. άλ. Σαν εντομοαπωθητικά χώρου.
- Τα αιθέρια έλαια αυτών των φυτών με κυρίαρχο το έλαιο σιτρονέλας (citronella). Το συγκεκριμένο έλαιο είναι εντομοαπωθητικό, ιδιαίτερα των κουνουπιών, σε μεγάλη απόσταση. Χρησιμοποιείται για απώθηση των περισσότερων εντόμων. Συνήθως χρησιμοποιούμε μίγμα ελαίων με βάση σιτρονέλα προσθέτοντας λεβάντα και γεράνι. Τα αιθέρια έλαια τα χρησιμοποιούμε πάνω στο δέρμα και σαν εντομοαπωθητικό χώρου.
- Η χρήση κίτρινων λαμπτήρων, που προσελκύουν λιγότερο τα έντομα
Για προφύλαξη επίσης χρησιμοποιούμε:
- Κατάλληλα ρούχα. «Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.»(1).
- «Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού.
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή όπου αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέτρων (βρέφη μικρότερα των δύο μηνών).
- Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
- Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών, καθώς πρόκειται για σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.» (1).
Πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση ανεμιστήρων οροφής παρεμποδίζει καθοριστικά τα κουνούπια. Πρέπει δε να χρησιμοποιείται ευρέως , ιδιαίτερα για ανθρώπους με ανοσοκαταστολή που κινδυνεύουν άμεσα. Χρειάζεται όμως να μας καλύπτει με τον αέρα του.
Εξόντωση των εντόμων
Τα έντομα καταστρέφονται από τους φυσικούς εχθρούς τους. Μιά έξυπνη κίνηση είναι να ενισχύσουμε ελεγχόμενα τους εχθρούς τους. Να ενισχύσουμε τα ψάρια και άλλα αμφίβια ζώα, όπως τα βατράχια, που τρώνε όχι μόνον τα έντομα αλλά και τα αυγά των εντόμων, που τα «οικολογικά» χημικά, που δήθεν χρησιμοποιούνται για απεντόμωση, δεν τα πιάνουν. Τα «οικολογικά» χημικά, που ευρέως σήμερα χρησιμοποιούνται, όπως «τα πυρεθροειδή είναι πολύ τοξικά για τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς και βέβαια λόγω ευρύτητας του φάσματος εντομοτοξικής δράσης, είναι πολύ τοξικά για τα ωφέλιμα αρθρόποδα.»([7]) Δηλαδή σκοτώνουν τους εχθρούς των κουνουπιών! Με λίγα λόγια πληρώνουμε για να ρίξουμε χημικά να σκοτώσουμε τα κουνούπια και τους εχθρούς τους, ώστε να μείνουν τα αυγά τους να ξαναγίνουν κουνούπια ... και η αλυσίδα του παραλογισμού συνεχίζεται.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε άλλη χημική ρύπανση, χορτάσαμε με το DDT. Τώρα πρέπει να ενισχύσουμε τους εχθρούς των κουνουπιών! Πριν τη χρήση DDT όλα τα ρυζοχώραφα της Ανθήλης([8]) είχαν μέσα κυπρίνους και βατράχια. Το φθινόπωρο μαζί με το ρύζι οι αγρότες μάζευαν και ψάρια! Τι το πιό φυσικό και καλό!
Ένας άλλος τρόπος εξόντωσης των εντόμων είναι η παγίδευσή τους, που οδηγείται οργανωμένα σε καταστροφή τους. Υπάρχουν ουσίες που τα κουνούπια προτιμούν και τα προσελκύουν. Εκεί παγιδεύονται και θανατώνονται.
Αντίθετα με το κίτρινο φως, που τα κουνούπια σιχαίνονται, το μπλε φως τα προσελκύει. Εκεί υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα που τα καίει. Τέτοιες συσκευές κυκλοφορούν πολλές στο εμπόριο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλουμε από την μέση τους «υποτιθέμενους εχθρούς»([9]) μας, τα έντομα, χωρίς να υποβαθμίσουμε την ζωή μας και το περιβάλλον. Αλλά ένα πρέπει να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού. Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό – αμυντικό σύστημα μας. Γιατί δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Κυκλοφορούμε, δουλεύουμε, διασκεδάζουμε, έχουμε κοινωνική ζωή. Έντομα θα βρούμε παντού. Αν έχουμε δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν φοβόμαστε κανένα έντομο. Αντίθετα αυτά πρέπει να μας φοβούνται. Το ανθρώπινο γένος επέζησε χιλιάδες χρόνια με πλήθος εντόμων και άλλων «εχθρών», χωρίς πολλά πολλά όπλα. Σήμερα διαθέτουμε γνώσεις κι έχουμε πάρα πολλά όπλα ενάντια στα έντομα. Δεν χρειάζεται παράλληλα να καταστρέφουμε τον εαυτό μας και την φύση για να ενισχύουμε την κερδοσκοπία.
Γιωργάκης Κωστής
[1] Λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου - ΚΕΕΛΠΝΟ.pdf (www.keelpno.gr)
[2] Ελευθεροτυπία 11-8-2010 (http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=192085)
[3] Αντιβίωση είναι η λέξη που δείχνει την εναντίωση στον βίο, δηλαδή στην ζωή.
[4] Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε σε φυσίατρο.
[5] Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έπειτα από την εμφάνιση του ασιατικού κουνουπιού τίγρης (Aedes albopictus) στην περιοχή της Ριζούπολης στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού είναι φορέας και μπορεί να μεταδώσει διάφορες μολυσματικές ασθένειες ελονοσία, εγκεφαλίτιδα αλλά και δάγκειο πυρετό!
[6] «Το εντομοκτόνο αυτό θεωρείται σταθμός στην ιστορία των φυτοφαρμάκων. Το DDT και τα συγγενή του που κυκλοφόρησαν είχαν καλές εντομοκτόνες και ακαρεοκτόνες ιδιότητες, με πλεονεκτήματα την εύκολη σχετικά σύνθεση και το ευρύ φάσμα δράσης, αλλά και μειονεκτήματα την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα έντομα, τη συγκέντρωσή τους στο λιπώδη ιστό των θηλαστικών και την εμμονή τους στο περιβάλλον. Έτσι εξ’ αιτίας των τελευταίων ιδιοτήτων τους, από τα 4 κύρια εντομοκτόνα της ομάδας αυτής DDT, DDD, methoxychlor και perthane, τα δύο πρώτα έχουν παντελώς απαγορευθεί από κάθε χρήση, ενώ τα δύο τελευταία έχουν πολύ μικρή εφαρμογή μόνο σε χώρες του εξωτερικού...»(http://www.lib.teiher.gr/webnotes/steg/Methodoi_Antimetopisis_Fytoparasi...)
[7]http://www.lib.teiher.gr/webnotes/steg/Methodoi_Antimetopisis_Fytoparasiton/kef5.pdf
[8] Λαμίας, Φθιώτιδας.
[9] Αν για το 1% του πληθυσμού, που έχει χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα το κουνούπι, που μεταφέρει μικρόβια, είναι εχθρός για το 99% του πληθυσμού αποτελεί ένα φυσικό εμβόλιο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.