O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία


Άρχισε την Πέμπτη η άντληση νερού από τον Πηνειό στην πολύπαθη λίμνη Κάρλα, η οποία είχε αποξηρανθεί το 1962 αλλά επανέρχεται τώρα στο θεσσαλικό τοπίο.

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης ήταν παρών στην τελετή παράδοσης του έργου: Όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Η λειτουργία των αντλιοστασίων θα συνεχιστεί για περίπου έξι μήνες, οδηγώντας στην Κάρλα τις χειμερινές και εαρινές απορροές του Πηνειού. Εφόσον οι βροχές είναι καλές, ο ταμιευτήρας της λίμνης θα έχει την άνοιξη 120.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, όγκος που αντιστοιχεί στο 75% της χωρητικότητας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών, η λίμνης θα μπορεί να τροφοδοτηθεί από το φράγμα της Γυρτώνης, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία αντλιοστασίων -η βαρύτητα θα αρκεί για τη μετακίνηση των υδάτων.

Η αναδημιουργία της Λίμνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την περιβαλλοντική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών.

Θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, την ενίσχυση της ύδρευσης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως -το 50% των αναγκών της πόλης.

Πριν από την αποξήρανσή της το 1962, προκειμένου να αποτραπούν οι πλημμύρες και να μειωθούν τα κουνούπια, η λίμνη Κάρλα, που βρίσκεται κοντά στο Πήλιο νοτιοανατολικά της Λάρισας, είχε κάποτε έκταση 180.000 στρεμμάτων και βάθος έως και έξι μέτρα.

Στη νέα της μορφή δεν θα ξεπερνά τα 38.000 στρέμματα.