για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Στους ουραγούς η Ελλάδα σε θέματα περιβάλλοντος
Την τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχει η Ελλάδα για παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η χώρα μας έρχεται στην 25η θέση από τις 27 χώρες με συνολικά 26 υποθέσεις περιβαλλοντικής παράβασης, 7 από τις οποίες κατέληξαν σε καταδικαστικές αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων(ΔΕΚ) πήρε καταδικαστική απόφαση για τις εξής υποθέσεις:
* εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου - συστήματος επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο
* παράνομες χωματερές
* καθορισμό Ζωνών Ειδικής Προστασίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών
* εφαρμογή της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για οικισμούς που δεν διέθεταν δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς για τα λύματά τους
* ανεπαρκή προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας
* απουσία κατάλληλου σχεδιασμού διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και λειτουργία ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσής τους
* εφαρμογή της Οδηγίας 2008/1, IPPC για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης στις βιομηχανίες.
Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις τότε πρόκειται να υπάρξουν αυστηρότερες καταδίκες με τσουχτερά πρόστιμα όπως στην περίπτωση της χωματερής του Κουρουπητού όπου η χώρα μας είχε καταβάλει συνολικά 5.800.000 ευρώ.
Παράλληλα, από το ΔΕΚ εξετάζονται υποθέσεις που αφορούν την κατάρτιση και αποστολή σχεδίων διαχείρισης εθνικών και διεθνών λεκανών απορροής ποταμών, για τον αυτοκινητόδρομο Πύργου - Τσακώνας, την ελλιπή προστασία της λίμνης Κορώνειας καθώς και τις απαιτήσεις εφαρμογής των οδηγιών που αφορούν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
Επιπλέον, προειδοποίηση για δικαστική προσφυγή η Ελλάδα έχει λάβει για οκτώ υποθέσεις μερικές από τις οποίες είναι η εκτροπή του Αχελώου, η λειτουργία ΧΥΤΑ Κιάτου Κατερίνης, η προστασία ειδών προτεραιότητας και της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα και η υποβάθμιση του υγροτόπου Σχινιά στην Αττική.
Στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης με τις παραβάσεις σε θέματα περιβάλλοντος μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Ιταλία με 44 υποθέσεις και η Ισπανία με 28, ενώ η Ολλανδία, η Μάλτα και η Εσθονία έρχονται πρώτες με τις λιγότερες υποθέσεις.
πηγή: http://tvxs.gr