για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ρέματος Μαυρατζά
Σημαντικές αλλαγές στην όψη και το περιβάλλον της νότιας περιοχής των Μεγάρων υπόσχεται η πρόταση του Δήμου Μεγάρων για βιοκλιματική ανάπλαση του ρέματος Μαυρατζά από την οδό Θεοδ. Τσεκέ ως τη Βυζαντίου.
"Είναι μια μεγάλη παρέμβαση που θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα του νοτίου τμήματος της πόλης αλλά πρόκειται να μειωθεί η θερμοκρασία της ευρύτερης περιοχής κατά 5 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα οφείλεται στο πράσινο, στα δένδρα που θα φυτευτούν, στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και, ιδιαίτερα, στα μη διαβλητά, ψυχρά υλικά, που θα στρωθούν σε μονοπάτια και θα φαίνονται σαν χώμα αλλά δεν είναι..", ανεφέρει σχετικά η εντεταλμένη δημοτικής συμβούλου σε θέματα περιβάλλοντος Πόπης Νικολάου-Αυγουστή (διαβάστε σχετικά εδώ).
Σωστή και θετική πρωτοβουλία. Ελπίζουμε να εγκριθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι χρηματοδότησης.
Φυσικά αναμένουμε από τη δημοτική αρχή, να διαχειριστεί τα σχετικά μελλοντικά κονδύλια με απόλυτη διαφάνεια. Δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε συμπολίτη μας να διεκδικήσει μέσα από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, την εκτέλεση μέρους του έργου. Από το σχέδιο εφαρμογής και την επίβλεψη μέχρι το τελευταίο μικρό έργο που προβλέπει η παρέμβαση. Προφανώς υποθέτουμε ότι ο αρχικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και πρόταση παραδόθηκε στο δήμο ανιδιοτελώς και αμισθί από την δημοτική σύμβουλο - αρχιτέκτονα.
Άραγε όμως είναι αυτό το μοναδικό σχέδιο που θα μπορούσε να κατατεθεί; Μήπως η δημοτική αρχή έχει υπόψιν της και μια περιοχή που λέγεται "Βουρκάρι" και που αποτελεί τον σημαντικότερο μεταναστευτικό σταθμό πουλιών στη Δυτική Αττική; Γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έργα προβολής και αναβάθμισης της περιοχής (όπως άλλωστε έχει από χρόνια αποφασίσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο); Πόσες άλλες φορές θα πρέπει να το ζητήσουμε και άλλες πόσες αποφάσεις θα πρέπει να πάρει το δημοτικό συμβούλιο;
Να θυμίσουμε στους υπευθύνους, ότι στο ίδιο πρόγραμμα (ΕΠΠΕΡΑΑ), υπάρχει ως άξονας προτεραιότητας η "προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας".
Μακάρι να δούμε σύντομα τη δέουσα κίνηση του δημάρχου...
φωτο και σχετικό ρεπορτάζ για το ρέμα Μαυρατζά στο www.enimerosi-news.gr