Αποκατάσταση χωματερής
Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων, κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε ένα εξαιρετικής σημασίας κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο.
Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες ο Δήμος Μεγάρων, δεν σφράγισε απλά την χωματερή, αλλά κατάφερε να γίνει ένας από τους πρώτους Δήμους στη χώρα, στον οποίο δόθηκε άδεια για έναρξη εργασιών αποκατάστασης του ΧΑΔΑ με στόχο την επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στήριξε την απόφασή της, στις πειστικές και πιεστικές ενέργειες του Δήμου και με βάση τη μελέτη την οποία κατέθεσε ο Δήμος, ενέκρινε τη διαδικασία αποκατάστασης.
Συνοπτικά η αποκατάσταση περιλαμβάνει:
- Τον έλεγχο των διεργασιών που πραγματοποιούνται στον ΧΑΔΑ (καθιζήσεις, παραγωγή στραγγισμάτων και βιοαερίου) και έναρξη διαδικασιών στεγανοποίησης. Σύστημα αποστράγγισης και διαχείρισης στραγγισμάτων
- Διαμόρφωση οπτικά αποδεκτού ανάγλυφου.
- Δημιουργία περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της βλάστησης
- Επανένταξη του χώρου στο φυσικό περιβάλλον, με φυτεύσεις και νέες χρήσεις του χώρου
Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη
Με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα ρύπανσης των υπόγειων υδάτων. Τελειώνει οριστικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος της περιοχής, κλείνει μία ντροπιαστική σελίδα για την περιβαλλοντική εικόνα της περιοχής και τέλος αξιοποιείται η πιθανότητα οικονομικής εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου.
Σημαντικά κοινωνικά οφέλη
Η χωματερή του Δήμου, λειτούργησε για 25 χρόνια και εκτός από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελούσε και μία ανοιχτή πληγή για την πόλη. Η κρίσιμη για την οικονομική λειτουργία της πόλης αγροτική παραγωγή, δεν θα μπορούσε να συνεχίζει να δέχεται πλήγματα από την ανεξέλεγκτη λειτουργία μιας επικίνδυνης χωματερής. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαδοχικές εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπίστωσαν πλήρη αδράνεια και "αδιαφορία" των προηγούμενων διοικήσεων να βάλουν τάξη στο θέμα του ΧΑΔΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
- Μέχρι να αναλάβει η νέα διοίκηση δεν είχε ΠΟΤΕ υποβληθεί Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης
- Παρά τις αποφάσεις (και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων) για παύση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ, οι προηγούμενες διοικήσεις δεν προχωρούσαν ως όφειλαν στη σφράγιση του χώρου. Ενώ είχαν ήδη ενημερωθεί, όπως αναφέρει έκθεση, "για την επικινδυνότητα της κατάστασης όσον αφορά στο Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία καθώς και για την έκκληση διοξινών ιδιαιτέρως τοξικών ουσιών, ισχυρά καρκινογόνων οι οποίες έχουν ένα ευρύ φάσμα βλαπτικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό και επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές".
- Την 01-07-2009, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε αυτοψία στο ΧΑΔΑ διαπίστωσαν ότι: "δεν γινόταν μόνο διάθεση αστικών αποβλήτων". Σε νέες αυτοψίες στις 27-11-2009, 17-12-2009 και 06-03-2010 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν σημαντικές παρατυπίες και στη διαδικασία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι εκθέσεις, Δεν τηρούταν το βιβλίο εισόδου στη χωματερή και ο έλεγχος ήταν μόνο οπτικός. Μάλιστα ήταν τέτοια η "αδιαφορία" της προηγούμενης διοίκησης που έδινε και κλειδιά στους ιδιοκτήτες φορτηγών να ανοίγουν μόνοι τους τη χωματερή και να εναποθέτουν ανεξέλεγκτα το άγνωστο υλικό. όπως αναφέρει η έκθεση: "Κατά την αυτοψία προσέγγισε το ΧΑΔΑ φορτηγό (...) ο οδηγός του οποίου ξεκλείδωσε την πόρτα εισόδου με δικά του κλειδιά, απουσία φύλακα και απέθεσε το φορτίο στην "πλατεία" του χώρου".
- Τέλος οι εκθέσεις συμπεραίνουν "εκ προθέσεως "λανθασμένης" καταγραφής στοιχείων προκειμένου να γίνεται χρήση του ΧΑΔΑ για τη διάθεση αποβλήτων τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία".
Το "πάρτι" τελείωσε
Η νέα διοίκηση, όπως είχε υποσχεθεί, προχώρησε άμεσα σε ένα αγώνα δρόμου και κατάφερε:
· να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της παράνομης και επικίνδυνης χωματερής
· να διασφαλίσει τη "στεγανότητά" της με πρόσθετη φύλαξη και περίφραξη
· να βάλει τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης
· να καταρτίσει μελέτη και να λάβει την έγκριση για την αποκατάσταση του χώρου και
· βάζει τέλος σε οποιαδήποτε επιχείρηση συκοφαντικής δυσφήμισης του αγροτικού προϊόντος του Μεγαρικού Κάμπου. (Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τη χωματερή μπορούσε -και δυστυχώς επιχειρήθηκε, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα- να διαμορφώσει κλίμα αμφισβήτησης της αγροτικής παραγωγής ανάλογο της περίπτωσης Οινοφύτων-Ασωπού).
Ταυτόχρονα με τον αγώνα για την εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία η διοίκηση του δήμου εξασφαλίζει χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών και χωρίς μεταφορά κονδυλίων, το πλήρες κόστος της αποκατάστασης το οποίο έχει εκτιμηθεί στα 4.266.000 ευρώ
Η Διοίκηση του Δήμου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα συνεχίσει ασταμάτητα το έργο της, θα ενημερώνει τους πολίτες, θα απαντά στο λαϊκισμό με πράξεις, δεν θα φοβηθεί να τα βάλει με οργανωμένα συμφέροντα και παγιωμένες καταστάσεις, με στόχο να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη των πολιτών και στις αυξημένες απαιτήσεις τους για διαφάνεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.