για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!
Σάββατο 31 Μαρτίου 2012
ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ, ΤΑ ΕΓΔΑΡΑΝ, ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΘΕΣΟΥΝ!
ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ, ΤΑ ΕΓΔΑΡΑΝ, ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΘΕΣΟΥΝ!
Προσβολή προς την ηθική και το δημόσιο αίσθημα που καταδικάζει τη βία προς τα ζώα, αποτελεί η 2η Διεθνής Έκθεση Γούνας που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Eλλήνων Γουνοποιών από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου 2012, στο εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS στην Ανθούσα.
Λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την κτηνοτροφία που χαρίζει προνόμια και υποσχέσεις για την ανάπτυξη μίας από τις πιο αιματηρές δραστηριότητες παγκοσμίως, την παραγωγή γούνας, οι εμπλεκόμενοι στη γουνοποιία, έρχονται στην Αθήνα για να εκθέσουν τα δέρματα φρικτά κακοποιημένων ζώων!
Κατηγορούμε και καταλογίζουμε ευθύνες στην πολιτεία που επιτρέπει και ενισχύει την ασύδοτη βαρβαρότητα προς τα γουνοφόρα ζώα, υπό το πρόσχημα μίας ανάπτυξης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πράσινη αλλά μόνο αιματοβαμμένη! Η πολιτεία εξακολουθεί κατά έναν εξοργιστικό τρόπο, να σπαταλά χρήματα φορολογούμενων πολιτών ικανοποιώντας τα αιτήματα επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν από το βασανισμό των ζώων και βουλευτών που εξυπηρετούν πολιτικά, επιχειρηματικά και τοπικιστικά συμφέροντα.
Η ενίσχυση της γουνοποιίας αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή γούνας και προωθεί την ανάπτυξη μίας δραστηριότητας που εμπεριέχει τη βαρβαρότητα προς τα ζώα, τη στιγμή που θα έπρεπε να ενισχυθούν εναλλακτικές λύσεις για να αναπτυχθούν δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν το βασανισμό ζώων και έχουν στην αγορά ένα μέλλον και όχι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές.
Το φιλοζωϊκό κίνημα της χώρας είναι οργισμένο με την στάση της πολιτείας υπέρ της αιματηρής αυτής βιομηχανίας και την εξωφρενική αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων και είναι αποφασισμένο να εμποδίσει εκθέσεις και πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη του κλάδου.
Καλούμε όλους τους πολίτες που καταδικάζουν τη βία προς τα ζώα και επιθυμούν μία ηθική και πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, να λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από σωματεία και ομάδες έξω από το εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS (Λεωφ. Ντραφίου 2, Ανθούσα - Αττική Οδός, Έξοδος 14) το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στις 12.00 το μεσημέρι.
Πως θα φτάσετε - http://www.expoathens.gr/index.php?l=1&page=13
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ
Δελτίο τύπου Π.Ασπραδάκη
Αποτροπή μεταφοράς του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μεγάρων στην Ελευσίνα
Για την αποτροπή μεταφοράς του υποκαταστήματος ΙΚΑ Μεγάρων στην Ελευσίνα, ο Παντελής Απραδάκης, βουλευτής Αττικής, κατέθεσε αναφορά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητώντας να εξεταστεί το ζήτημα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Μεγάρων η μεταφορά του ΙΚΑ θα ταλαιπωρήσει 40.000 ασφαλισμένους του Καλλικρατικού Δήμου Μεγάρων Νέας Περάμου. Ο Παντελής Ασπραδάκης δηλώνει: «Πρέπει να εξεταστεί το αίτημα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Η προστασία στο μέτρο του δυνατού κοινωνικών δομών και κοινωνικά αδύναμων σε μια εποχή μάλιστα σκληρής λιτότητας και οικονομικού αδιεξόδου οφείλει να είναι βασική προτεραιότητα.».
Για την αποτροπή μεταφοράς του υποκαταστήματος ΙΚΑ Μεγάρων στην Ελευσίνα, ο Παντελής Απραδάκης, βουλευτής Αττικής, κατέθεσε αναφορά στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητώντας να εξεταστεί το ζήτημα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Μεγάρων η μεταφορά του ΙΚΑ θα ταλαιπωρήσει 40.000 ασφαλισμένους του Καλλικρατικού Δήμου Μεγάρων Νέας Περάμου. Ο Παντελής Ασπραδάκης δηλώνει: «Πρέπει να εξεταστεί το αίτημα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Η προστασία στο μέτρο του δυνατού κοινωνικών δομών και κοινωνικά αδύναμων σε μια εποχή μάλιστα σκληρής λιτότητας και οικονομικού αδιεξόδου οφείλει να είναι βασική προτεραιότητα.».
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012
Έρευνα της Greenpeace για τα ιχθυαλιεύματα στην Ελλάδα
9 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν πώς αλιεύθηκε το ψάρι που καταναλώνουν και κατά συνέπεια την κατάσταση των αποθεμάτων του! Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα της Greenpeace, όπως και το ότι βασικός παράγοντας που αναγκάζει τον μέσο Έλληνα να περιορίσει τη διατροφή του σε 3-4 είδη ψαριών, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, είναι η σχεδόν μονοπωλιακή και καταστροφική δραστηριότητα της μέσης αλιείας (μηχανότρατα, γρι γρι).
Για να εξασφαλίσουμε ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή, χρειαζόμαστε τώρα θαλάσσια καταφύγια που θα δώσουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε ελληνικά ψάρια, αλιευμένα με βιώσιμο τρόπο από παράκτιους ψαράδες.
Βασικά αποτελέσματα της έρευνας στην οποία έλαβαν μέρος 6.229 cyber-ακτιβιστές:
1. Το κόστος του ελληνικού φρέσκου ψαριού είναι αποτρεπτικά υψηλό
Αν και το φρέσκο ψάρι αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας, ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών αγοράζει ψάρι από σπάνια έως και ποτέ. Το 63,3% αποδίδει αυτήν την καταναλωτική συνήθεια στις αυξημένες τιμές των αλιευμάτων.
2. Τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας προτιμώνται λόγω χαμηλότερου κόστους
Οι αυξημένες τιμές, που οφείλονται και στη μείωση των αποθεμάτων των ψαριών, ωθούν το 33% των καταναλωτών στα ψάρια υδατοκαλλιέργειας. Σε αυτό το πρότυπο συμβάλλει και το γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα των υδατοκαλλιεργειών που συνδέονται και με την υπεραλίευση δεν είναι ευρέως γνωστά.
3. Οι παράκτιοι αλιείς, αν και είναι περισσότεροι, καταλαμβάνουν ελάχιστο μερίδιο της αγοράς
Το 76,3% του κόσμου προμηθεύεται ψάρια από συνοικιακά ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές ή σούπερ μάρκετ, όπου τα ψάρια προέρχονται κυρίως από μηχανότρατες, γρι γρι και υδατοκαλλιέργειες και είναι περιορισμένα σε είδη. Αντιθέτως, μόλις το 16,6% αγοράζει ψάρια αλιευμένα με επιλεκτικό τρόπο από μικρούς παράκτιους ψαράδες και κατ’ επέκταση έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών.
4. Οι καταναλωτές έχουν εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές στην αγορά ψαριού
Η πλειονότητα των καταναλωτών περιορίζεται στην κατανάλωση μόλις 3-4 ειδών (όπως τσιπούρα, γαύρος, σαρδέλα και μπακαλιάρος), που προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες, γρι-γρι και μηχανότρατες.
5. Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν πρόσβαση στα μη δημοφιλή ψάρια
Δυστυχώς, το 41,9% των καταναλωτών δεν γνωρίζει καν τα μη δημοφιλή ψάρια, τα οποία αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο από τους μικρούς παράκτιους ψαράδες, ενώ οι υπόλοιποι που τα γνωρίζουν (58,1%), δυσκολεύονται να τα βρουν στην αγορά, γεγονός που επαληθεύει το μονοπώλιο των καταστροφικών πρακτικών αλιείας.
"Μόλις το 5% του αλιευτικού στόλου της χώρας (700 μηχανότρατες και γρι γρι) μοιράζεται τα κέρδη από το 58% της ελληνικής αλιευτικής παραγωγής καταστρέφοντας ταυτόχρονα τις ελληνικές θάλασσες. Αντιθέτως, το υπόλοιπο 95% (17.000 σκάφη μικρών παράκτιων ψαράδων) αναγκάζεται να περιοριστεί σε πενιχρά έσοδα από το υπόλοιπο 42% της παραγωγής αδυνατώντας να διοχετεύσει τα ψάρια του στις κεντρικές αγορές. Τα θαλάσσια καταφύγια θα σταματήσουν μία αδικία δεκαετιών, δίνοντας ζωή στις ελληνικές θάλασσες",
τόνισε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας: posotonexeis.org/posts/pes_mou_ti_psari_tros?utm_source=silverpop&utm_medium=alert&utm_term=20120322&utm_content=survey_results&utm_campaign=posotonexeis
Συνέντευξη Γ.Διπλάρα, προέδρου των Αλιέων Πάχης
Για το αγκυροβόλιο:
"...Σημειωτέον πως όπου υπάρχει αγκυροβόλιο εμείς δεν μπορούμε να ψαρέψουμε σε απόσταση ενός τετραγωνικού μιλίου... Το τάνκερ που θα είναι αραγμένο εδώ μπροστά στην παραλία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Καταρχήν βγάζει ρύπανση αφού αδειάζει νερά από τα αμπάρια του κλπ, φυσικά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος γι' αυτό, επειδή κανονικά απαγορεύεται όπως και πολλά άλλα. Εδώ που κάθονται κάνουν εργασίες, οι οποίες έχουν επίσης ρυπογόνα κατάλοιπα που καταλήγουν στη θάλασσα. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην πλήρη καταστροφή και για τους απλούς λουόμενους και για τους αλιείς του κόλπου σε περίπτωση ναυαγίου ή απλούστερου ατυχήματος με διαρροή πετρελαίου.
Και φυσικά υπάρχει και η τουριστική ανάπτυξη όπου δεν μπορεί ο επισκέπτης της Πάχης να τρώει ψάρι ή να κάνει μπάνιο στη Βαρέα και να βλέπει το τάνκερ σε απόσταση ενός μιλίου από εκεί που κολυμπά. Και δεν μπορώ να καταλάβω, όπως και κανείς από όσους εμπλέκονται επαγγελματικά με τη θάλασσα γιατί το τάνκερ πρέπει να έχει αγκυροβόλιο στο 1 μίλι και όχι στα 5 ή στα 11..."
Για τα ιχθυοτροφεία:
"...Πρέπει να πάει κάποιος κοντά σε ιχθυοτροφείο και να νιώσει την άσχημη μυρωδιά για να καταλάβει την καταστροφή που συντελείται! Και αυτό συμβαίνει αν και λένε ότι έχουν βελτιώσει τις τροφές αλλά και τα φάρμακα που τους ρίχνουν. Αλλά τα φάρμακα, τα περιττώματα και όλα αυτά, καταστρέφουν τελικά τη γύρω ζωή του βυθού και άρα κάνουν ζημιά και σε μας τους αλιείς, αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εγώ τα ψάρια του ιχθυοτροφείου δεν τα θεωρώ ψάρια. Και ο κόσμος δεν ξέρει ότι από θέμα σωστής διατροφής είναι καλύτερα να φάει γαβράκι παρά τσιπούρα ιχθυοτροφείου..."
Για την αλιεία στην Ελλάδα:
"...Η αλιεία στην Ελλάδα δεν εποπτεύεται. Στο εξωτερικό μπαίνει ο ελεγκτής του κράτους στην ιχθυόσκαλα με τη μεζούρα. Μετράει το γαβράκι που έχεις πιάσει για παράδειγμα και αν το βρει κάτω από το προβλεπόμενο μέγεθος, τρως πρόστιμο. Εδώ δεν γίνονται αυτά. Ο καθένας πιάνει και πουλάει ότι θέλει! Αν έχεις ερασιτεχνική άδεια αλιείας απαγορεύεται να ψαρέψεις το Μάιο για να δημιουργηθεί καινούργιος γόνος και ορθώς. Όμως επιτρέπεται στα συρόμενα, στα καϊκια που θα βγάλουν εκατοντάδες κιλά! Είναι παράλογη αυτή η διαχείριση... Είμαστε από τις χώρες που έχουμε και μεγάλο στόλο αλιευτικό, αλλά έχουμε και ψάρια που επαρκούν για τη διατροφή μας. Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε εισαγωγή ψαριών. Απλά πρέπει να γίνει αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ. Δηλαδή να διαχειριστούν με σωστό τρόπο οι κυβερνώντες το θαλάσσιο πλούτο της χώρας..."
Γιάννης Διπλάρας
"...Σημειωτέον πως όπου υπάρχει αγκυροβόλιο εμείς δεν μπορούμε να ψαρέψουμε σε απόσταση ενός τετραγωνικού μιλίου... Το τάνκερ που θα είναι αραγμένο εδώ μπροστά στην παραλία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Καταρχήν βγάζει ρύπανση αφού αδειάζει νερά από τα αμπάρια του κλπ, φυσικά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος γι' αυτό, επειδή κανονικά απαγορεύεται όπως και πολλά άλλα. Εδώ που κάθονται κάνουν εργασίες, οι οποίες έχουν επίσης ρυπογόνα κατάλοιπα που καταλήγουν στη θάλασσα. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην πλήρη καταστροφή και για τους απλούς λουόμενους και για τους αλιείς του κόλπου σε περίπτωση ναυαγίου ή απλούστερου ατυχήματος με διαρροή πετρελαίου.
Και φυσικά υπάρχει και η τουριστική ανάπτυξη όπου δεν μπορεί ο επισκέπτης της Πάχης να τρώει ψάρι ή να κάνει μπάνιο στη Βαρέα και να βλέπει το τάνκερ σε απόσταση ενός μιλίου από εκεί που κολυμπά. Και δεν μπορώ να καταλάβω, όπως και κανείς από όσους εμπλέκονται επαγγελματικά με τη θάλασσα γιατί το τάνκερ πρέπει να έχει αγκυροβόλιο στο 1 μίλι και όχι στα 5 ή στα 11..."
Για τα ιχθυοτροφεία:
"...Πρέπει να πάει κάποιος κοντά σε ιχθυοτροφείο και να νιώσει την άσχημη μυρωδιά για να καταλάβει την καταστροφή που συντελείται! Και αυτό συμβαίνει αν και λένε ότι έχουν βελτιώσει τις τροφές αλλά και τα φάρμακα που τους ρίχνουν. Αλλά τα φάρμακα, τα περιττώματα και όλα αυτά, καταστρέφουν τελικά τη γύρω ζωή του βυθού και άρα κάνουν ζημιά και σε μας τους αλιείς, αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εγώ τα ψάρια του ιχθυοτροφείου δεν τα θεωρώ ψάρια. Και ο κόσμος δεν ξέρει ότι από θέμα σωστής διατροφής είναι καλύτερα να φάει γαβράκι παρά τσιπούρα ιχθυοτροφείου..."
Για την αλιεία στην Ελλάδα:
"...Η αλιεία στην Ελλάδα δεν εποπτεύεται. Στο εξωτερικό μπαίνει ο ελεγκτής του κράτους στην ιχθυόσκαλα με τη μεζούρα. Μετράει το γαβράκι που έχεις πιάσει για παράδειγμα και αν το βρει κάτω από το προβλεπόμενο μέγεθος, τρως πρόστιμο. Εδώ δεν γίνονται αυτά. Ο καθένας πιάνει και πουλάει ότι θέλει! Αν έχεις ερασιτεχνική άδεια αλιείας απαγορεύεται να ψαρέψεις το Μάιο για να δημιουργηθεί καινούργιος γόνος και ορθώς. Όμως επιτρέπεται στα συρόμενα, στα καϊκια που θα βγάλουν εκατοντάδες κιλά! Είναι παράλογη αυτή η διαχείριση... Είμαστε από τις χώρες που έχουμε και μεγάλο στόλο αλιευτικό, αλλά έχουμε και ψάρια που επαρκούν για τη διατροφή μας. Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε εισαγωγή ψαριών. Απλά πρέπει να γίνει αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ. Δηλαδή να διαχειριστούν με σωστό τρόπο οι κυβερνώντες το θαλάσσιο πλούτο της χώρας..."
Γιάννης Διπλάρας
Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr
Αρ.ΔΤ: 0075 - 26/03/2012
Θέμα: Κοινή συνεδρίαση Δ.Σ. Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγάρων
Τα Δημοτικά Συμβούλια Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγάρων συνεδρίασαν σε κοινή συνεδρίαση – διαβούλευση στο δημαρχείο Μάνδρας – Ειδυλλίας την 21/3/2012.
Θέμα της διάσκεψης: «Η διατύπωση απόψεων και παρατηρήσεων επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής 2021 για θέματα που αφορούν την Δυτική Αττική και το Θριάσιο Πεδίο».
Η συγκεκριμένη δράση υπήρξε αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Δυτικής μετά από προτροπή του κ. Θωμά Κεφαλόπουλου, προέδρου του ΔΣ Μεγάρων.
Οι πρώτες 2 συνεδριάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα δημαρχεία Ελευσίνας και Μεγάρων, είχαν ως θέμα τη διαμόρφωση του πλαισίου το οποίο θα οδηγούσε τους 4 Δήμους σε κοινές – συνεργειακές δράσεις.
Στην προκείμενη διαβούλευση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Μάνδρας – Ειδυλλίας Γιώργος Δρίκος και Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης ενώ τον Δήμο Ελευσίνας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Λινάρδος.
Επίσης παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων Γ. Τσόκας, Ασπροπύργου, Β. Αγριμάκης, Ελευσίνας, Παν. Τσιάμος, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Θ. Κεφαλόπουλος Μεγάρων.
Καθώς και πολλά μέλη των εμπλεκομένων Δημοτικών Συμβουλίων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Το ζήτημα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής χαρακτηρίστηκε απ’ όλες τις πλευρές ως πρωταρχικής σπουδαιότητας πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Με στόχο την αλλληλοενημέρωση παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των Δήμων στον Οργανισμό του Ρυθμιστικού Σχεδίου ενώ ταυτόχρονα έγινε κοινά παραδεκτό ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι αιρετοί εκπρόσωποί τους πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και περιβάλλοντος. Τα δε όργανα της κεντρικής διοίκησης είναι αναγκαίο να λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη αυτές τις απόψεις.
Εκ μέρους του Δήμου Μεγαρέον ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των Προέδρων υπογράμμισε την ανάγκη για τέτοιες αρμοδιότητες να περάσουν στην Περιφέρεια όπου υπάρχει αμεσότητα και γνήσια έκφραση των επιθυμιών των τοπικών κοινωνιών.
Περίληψη της πρότασης του Δήμου μας παρουσίασε το στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Αθηνά Βαλτά.
Εκτός του Δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Γ. Κουμπέτσος και Αθ. Ζάλης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πόπη Νικολάου και Αντώνης Χοροζάνης.
Προς την πραγματοποίηση της κοινής προσπάθειας και υλοποίηση της κοινής πρότασης, ο κάθε Δήμος θα συμμετέχει με ολιγομελή ομάδα εργασίας.
Το σύνολο των ομάδων εκπονήσουν και θα συνδιαμορφώσουν την πρόταση η οποία θα τεθεί προς έγκριση από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια.
Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012
Ανακύκλωση των καμμένων τηγανόλαδων με πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο Αγιάς
Τα καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη ανακυκλώνονται, δεν πετιούνται! Ανακυκλώνονται και μπορούν να γίνουν... καύσιμη ύλη! Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό από τις έρευνες, ένα λίτρο καμένου λαδιού μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού!!! Αυτό σκέφθηκε πριν από περίπου μια τετραετία ο τότε δήμαρχος Μελιβοίας Αντώνης Γκουντάρας και αποφάσισε, σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης Revive, να δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και τη διάθεσή τους με νόμιμο τρόπο, ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο στη παραγωγή βιοκαυσίμων.
Σήμερα, ως δήμαρχος του καλλικράτειου Δήμου Αγιάς, προχωρά σε άλλη μια πρωτοποριακή ιδέα, όπως αποκαλύπτει, μιλώντας στην aftodioikisi.gr: θα αγοράσει ένα αυτόματο μηχάνημα (πιλοτική εφαρμογή), αξίας περίπου 6.000-7.000 ευρώ, για να μετατρέπει ο ίδιος ο δήμος με δικά του μέσα τα κορεσμένα λίπη σε βιοντίζελ.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, η ανακύκλωση λαδιού που γίνεται μέχρι τώρα «αφορά τα υπολείμματα που προέρχονται κυρίως από χώρους εστίασης. Πλέον, με το μηχάνημα, θα γίνεται και ανακύκλωση στα οικιακά τηγανόλαδα και λίπη». «Ανακυκλώστε τα καμένα λάδια και σπορέλαια της κουζίνας σας αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας», είναι πλέον το νέο motto του δημάρχου.
Πού θα χρησιμοποιεί αυτή τη βιοκαύσιμη ύλη ο δήμος, που θα παράγει στο ίδιο του το μηχάνημα; Όπως λέει ο δήμαρχος Αγιάς στην aftodioikisi.gr, «είτε στα οχήματα του δήμου είτε θα μοιράζεται στους αγρότες. Δουλεύει άριστα ως καύσιμη ύλη αντί του πετρελαίου. Και έχει απόδοση πολύ υψηλή».
Δίνεις 4 λίτρα καμένο λάδι παίρνεις 3,5 βιοντίζελ
Τα οφέλη; Μεγάλα και για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη του πολίτη: για παράδειγμα, κάποιος ιδιώτης θα μπορεί να πηγαίνει στο δήμο ένα μπουκάλι από καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη, χωρητικότητας 4 λίτρων, και θα παίρνει -εν είδει ανταποδοτικού οφέλους- βιοντίζελ 3,5 λίτρων, δηλαδή περίπου το 85% του προϊόντος που ανακυκλώνει.
Όπως υπογραμμίζει ο Β. Γκουντάρας, «τα περισσότερα καμένα τηγανόλαδα κατέληγαν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα και στο περιβάλλον αλλά και στις αποχετεύσεις». Τι σημαίνει αυτό; Το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει πολύ δυσμενή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού άλλα ακόμα και σε έναν κοινό βόθρο.
Πλέον αρκετοί δήμοι ακολουθούν το παράδειγμα του Δήμου Αγιάς...
Για πληρέστερη ενημέρωση και το πλήρες άρθρο ανατρέξτε στο: www.aftodioikisi.gr/proto_thema/18573
Δελτίο τύπου: "Νερό από την ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα"
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr
Αρ.ΔΤ: 0074 - 26/03/2012
Θέμα: Νερό από την ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα
Στην ημερίδα την οποία διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ, με την αρωγή της Περιφέρειας Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στο Ζάππειο, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης.
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν προτάσεις και δράσεις για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρος ο πλανήτης, με τη διαχείριση του νερού, αλλά και πρακτικές, τεχνολογίες και προοπτικές για τους φορείς υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα.
Στο περιθώριο της ημερίδας ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εταιρείας Θεμιστοκλή Λέκκα, συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και δρομολογήθηκαν περαιτέρω θετικές εξελίξεις για το Δήμο.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας την οποία έχει αναπτύξει ο Δήμος με την Εταιρεία, ο Δήμαρχος Μεγαρέων έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ΕΥΔΑΠ συμφωνεί στην χορήγηση νερού μέσω του δικτύου και στην περιοχή της Κινέττας.
Η μεταφορά του νερού της ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα θα γίνεται μέσω του κεντρικού αγωγού ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί και στο έργο θα συμπεριληφθεί και η πλήρης αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου.
Επισημαίνεται η προφορική δέσμευση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, αν και στο υφιστάμενο προσύμφωνο το οποίο έχει υπογράψει ο Δήμος με την ΕΥΔΑΠ, υπάρχει πρόβλεψη "για ύδρευση σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές".
Η Διοίκηση του Δήμου τονίζει ότι η συγκεκριμένη δέσμευση περιλαμβάνεται στο ίδιο προσύμφωνο βάσει του οποίου:
• η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει τη διαχείριση του δικτύου και διαγράφονται χρέη του Δήμου προς την εταιρεία ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
• Ο Δήμος Μεγάρων διατηρεί την κυριότητα του δικτύου
• ο τρόπος αποπληρωμής του υπολοίπου των χρεών του Δήμου προς την εταιρεία, δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες με αύξηση τιμολογίων.
• κατά τη διάρκεια ισχύος του προσυμφώνου, "παγώνουν" οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται το χρέος του Δήμου προς την εταιρεία.
Η Διοίκηση του Δήμου αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει τις βασικές πτυχές του προσυμφώνου προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν για το γεγονός ότι μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, η σωστή διαχείριση των ζητημάτων, η αναζήτηση λύσεων, η επιμονή στον προγραμματισμό και η ανάγκη για να αναπτυχθεί η περιοχή (απαλλάσσοντας το Δήμο από δυσβάσταχτα χρέη του παρελθόντος), προσφέρουν δυνατότητες και ευκαιρίες, οι οποίες δεν μπορούν – όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι – ούτε να παραμείνουν κρυφές, ούτε να περιορισθεί η ουσιαστική συμβολή τους στην ανάπτυξη του Δήμου μας.
Γραφείο τύπου και επικοινωνίας
Δήμου Μεγαρέων
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012
Κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών οργανώσεων
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 20 Μαρτίου 2012
H ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν έχει ανάγκη από φωτοβολταϊκά μεγαθήρια στην Πεντέλη!
Απαράδεκτη τροπολογία στη Βουλή για «φωτογραφική» τακτοποίηση του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη!
Ως απολύτως απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την τροπολογία για «φωτογραφική» χωροθέτηση του Φ/Β πάρκου 300 MW που κατατέθηκε στις 16 Μαρτίου από τους βουλευτές Γιώργο Χαραλαμπόπουλο του ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη της ΝΔ, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων-Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η τροπολογία αφορά αμφισβητούμενης από το Δημόσιο κυριότητας έκταση 3.500 στρεμμάτων στη θέση Καλύσια του Πεντελικού Όρους, η οποία εμπίπτει στη Ζώνη Β (στην οποία
επιτρέπονται μόνο γεωργικές δραστηριότητες) του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) «Καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών» (ΦΕΚ 755 Δ’/21.10.1988). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στους όρους προστασίας του Πεντελικού.
Λαμβάνοντας σαφή θέση υπέρ της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ως εργαλείου καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η ΠΕΔΔΥ, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνουν πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να χωροθετείται ορθά και να μην απαιτεί κατά περίπτωση υποβάθμιση όρων προστασίας σημαντικών φυσικών περιοχών, όπως το προστατευόμενο με ΠΔ Πεντελικό Όρος. Η μη αντιστρεπτή υποβάθμιση ενός σημαντικού φυσικού πόρου, όπως οι προστατευόμενοι ορεινοί όγκοι της Αττικής, από πολύ μεγάλης κλίμακας έργα, υποβαθμίζει την πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ, ως περιβαλλοντικής τεχνολογίας και αναγκαίας ενεργειακής πολιτικής.
Επιπλέον, η αναφορά σε ανάληψη υποχρέωσης αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων που περιβάλλουν το έργο θεωρείται παραπλανητική, καθώς τα προβλήματα της Πεντέλης δεν έχουν σχέση με την απουσία αναδασωτικών εργασιών, αλλά με τις καταπατήσεις και την απουσία ισχυρού μηχανισμού δασοπροστασίας. Υπενθυμίζεται ότι μελέτη αναδάσωσης 32.000 στρεμμάτων διπλοκαμένων εκτάσεων στο Πεντελικό έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο οι απαραίτητες αναδασωτικές εργασίες, με τη συνεργασία των δήμων της περιοχής και χιλιάδων εθελοντών.
Η επίτευξη όμως των στόχων που έχουν τεθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ οφείλει να πραγματώνεται με τρόπο που μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολλούς και, ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εγκατάσταση ενός κολοσσιαίου πάρκου 300 MW (το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας είναι περίπου 630 MWp) σε μια περιοχή με ειδικό καθεστώς προστασίας και ειδική βαρύτητα για
το κοινωνικό σύνολο δε συνάδει με τις δυο αυτές προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που ήδη οι υπάρχουσες αιτήσεις για Φ/Β έργα ξεπερνούν τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η απρόσκοπτη ανάπτυξη των έργων καθαρής ενέργειας πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και το περί δικαίου αίσθημα.
Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τόσο τους υπεύθυνους του έργου να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους όσο και τους βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία να την αποσύρουν, αναλογιζόμενοι την τεράστια ευθύνη τους για το αρνητικό προηγούμενο που ανοίγεται για αντίστοιχες κατά περίπτωση ρυθμίσεις και υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας σημαντικών περιοχών.
Επικοινωνία:
Νίκος Μπόκαρης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), 6937883012
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς, 6982471722
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450
H ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν έχει ανάγκη από φωτοβολταϊκά μεγαθήρια στην Πεντέλη!
Απαράδεκτη τροπολογία στη Βουλή για «φωτογραφική» τακτοποίηση του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη!
Ως απολύτως απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την τροπολογία για «φωτογραφική» χωροθέτηση του Φ/Β πάρκου 300 MW που κατατέθηκε στις 16 Μαρτίου από τους βουλευτές Γιώργο Χαραλαμπόπουλο του ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη της ΝΔ, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων-Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η τροπολογία αφορά αμφισβητούμενης από το Δημόσιο κυριότητας έκταση 3.500 στρεμμάτων στη θέση Καλύσια του Πεντελικού Όρους, η οποία εμπίπτει στη Ζώνη Β (στην οποία
επιτρέπονται μόνο γεωργικές δραστηριότητες) του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) «Καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών» (ΦΕΚ 755 Δ’/21.10.1988). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στους όρους προστασίας του Πεντελικού.
Λαμβάνοντας σαφή θέση υπέρ της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ως εργαλείου καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, η ΠΕΔΔΥ, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνουν πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να χωροθετείται ορθά και να μην απαιτεί κατά περίπτωση υποβάθμιση όρων προστασίας σημαντικών φυσικών περιοχών, όπως το προστατευόμενο με ΠΔ Πεντελικό Όρος. Η μη αντιστρεπτή υποβάθμιση ενός σημαντικού φυσικού πόρου, όπως οι προστατευόμενοι ορεινοί όγκοι της Αττικής, από πολύ μεγάλης κλίμακας έργα, υποβαθμίζει την πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ, ως περιβαλλοντικής τεχνολογίας και αναγκαίας ενεργειακής πολιτικής.
Επιπλέον, η αναφορά σε ανάληψη υποχρέωσης αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων που περιβάλλουν το έργο θεωρείται παραπλανητική, καθώς τα προβλήματα της Πεντέλης δεν έχουν σχέση με την απουσία αναδασωτικών εργασιών, αλλά με τις καταπατήσεις και την απουσία ισχυρού μηχανισμού δασοπροστασίας. Υπενθυμίζεται ότι μελέτη αναδάσωσης 32.000 στρεμμάτων διπλοκαμένων εκτάσεων στο Πεντελικό έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο οι απαραίτητες αναδασωτικές εργασίες, με τη συνεργασία των δήμων της περιοχής και χιλιάδων εθελοντών.
Η επίτευξη όμως των στόχων που έχουν τεθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ οφείλει να πραγματώνεται με τρόπο που μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολλούς και, ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εγκατάσταση ενός κολοσσιαίου πάρκου 300 MW (το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας είναι περίπου 630 MWp) σε μια περιοχή με ειδικό καθεστώς προστασίας και ειδική βαρύτητα για
το κοινωνικό σύνολο δε συνάδει με τις δυο αυτές προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που ήδη οι υπάρχουσες αιτήσεις για Φ/Β έργα ξεπερνούν τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η απρόσκοπτη ανάπτυξη των έργων καθαρής ενέργειας πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και το περί δικαίου αίσθημα.
Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τόσο τους υπεύθυνους του έργου να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους όσο και τους βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία να την αποσύρουν, αναλογιζόμενοι την τεράστια ευθύνη τους για το αρνητικό προηγούμενο που ανοίγεται για αντίστοιχες κατά περίπτωση ρυθμίσεις και υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας σημαντικών περιοχών.
Επικοινωνία:
Νίκος Μπόκαρης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), 6937883012
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς, 6982471722
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450
Τρίτη 27 Μαρτίου 2012
Η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 22/3/2012 συνάντηση αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία της περιοχής του υγροτόπου "Βουρκάρι Μεγάρων" με την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου, στο γραφείο της στην Ελευσίνα, με θέμα την αναδάσωση του καμένου δάσους του Περάματος Μεγάρων.
Η ανάγκη για την αναδάσωση του περιαστικού δάσους στο Πέραμα κατέστη βασικό μέλημα του Φορέα μας, καθώς -εκτός των άλλων- το δάσος αυτό βρίσκεται στη μια πλευρά του υγροτόπου και χρησιμεύει για φώλιασμα και προστασία για αρκετά είδη πουλιών που φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια του έτους στον υγρότοπο των Μεγάρων.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός της Αντιπερειφερειάρχη κας Σταυρούλας Δήμου, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Κοκμοτός Ε. και ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Μήτσης Κ., ενώ εκ μέρους του Φορέα παραβρέθηκαν: η κα Πεντεφούντη Κ., μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Περάματος Μεγάρων «Η Αναγέννηση», ο κ. Κατερινίτσας Δ., Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων «Κούρος», και ο κ. Τσαρτακλέας Σ., μέλος του Συλλόγου Αγίας Τριάδας Μεγάρων «Το Καθαρό Περιβάλλον».
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και διαπιστώθηκε από κοινού η αναγκαιότητα λήψης άμεσων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση της αναδάσωσης στην εν λόγω περιοχή.
Από το 2008, που κηρύχθηκε η περιοχή αυτή αναδασωτέα με απόφαση της Δ/νσης Δασών Δυτικής Αττικής, οι τοπικοί σύλλογοι προσπαθούν, αναλαμβάνοντας πολύμορφες και συντονισμένες δράσεις όπως διεξαγωγή επαφών αλλά και αποστολή επιστολών σε όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς: Δασαρχείο Μεγάρων, Δ/νση Δασών, Μονή Πετράκη (καθώς το δάσος του Περάματος ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ, τοπικούς βουλευτές κλπ, να ξεπεράσουν όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια (που αφορούσαν ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης δασικής έκτασης το οποίο ευτυχώς τελικά επιλύθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθησία που επέδειξε η Εκκλησία της Ελλάδος) ώστε να απομένει τελικά μόνο η εξασφάλιση του αναδόχου για την εφαρμογή της μελέτης αναδάσωσης.
Η Αντιπερειφερειάρχης κα Σταυρούλα Δήμου αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για τις σχετικές ενέργειές μας και παρέλαβε από την αντιπροσωπεία μας όλα τα απαιτούμενα σχετικά έγγραφα, δεσμεύτηκε να υλοποιηθεί η Μελέτη Αναδάσωσης της Περιοχής Περάματος Μεγάρων από την Περιφέρεια την φυτευτική περίοδο του ερχόμενου Φθινοπώρου, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως την ειλικρινή διάθεσή της για άμεση λύση στο πρόβλημα μέσα στα πλαίσια μιας συνολικότερης από μέρους της προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μεγαρίδας.
Να σημειώσουμε εδώ τις πρόσφατες καταλυτικές ενέργειές της τόσο για την αποτροπή του αγκυροβολίου στην Πάχη Μεγάρων και των ιχθυοκαλλιεργειών στην Παραλιακή Μεγαρίδα, όσο και για την εξασφάλιση σημαντικότατου κονδυλίου για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα των Μεγάρων από εξασθενές χλώριο και μόλυβδο.
Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε και την θετικότατη γνωμοδότηση της Περιφέρειας αναφορικά με το εκπονηθέν Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Βουρκαρίου.
Η κα Δήμου πρότεινε τέλος, να γίνει προηγουμένως μια οργανωμένη ενημέρωση από την Περιφέρεια, τον Δήμο Μεγαρέων, τον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ, ούτως ώστε η αναδάσωση στο Πέραμα να εξελιχθεί σε «περιβαλλοντική γιορτή», δίνοντας (παρουσία μας) από τώρα την εντολή στα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εξασφαλιστεί ότι η Περιφέρεια θα είναι καθόλα έτοιμη την ερχόμενη φυτευτική περίοδο.
Εμείς, ως Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου, χαιρετίζουμε αυτή την σημαντική απόφαση της κας Σταυρούλας Δήμου και υποσχόμαστε ότι θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίησή της.
Καλούμε με την ευκαιρία αυτή όλους τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες και φορείς που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο σε κοινό αγώνα για να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε μεθοδικά και συντονισμένα και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.
Αποσπάσματα από την εγκριθείσα μελέτη αναδάσωσης:
Η ανάγκη για την αναδάσωση του περιαστικού δάσους στο Πέραμα κατέστη βασικό μέλημα του Φορέα μας, καθώς -εκτός των άλλων- το δάσος αυτό βρίσκεται στη μια πλευρά του υγροτόπου και χρησιμεύει για φώλιασμα και προστασία για αρκετά είδη πουλιών που φιλοξενούνται κατά τη διάρκεια του έτους στον υγρότοπο των Μεγάρων.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός της Αντιπερειφερειάρχη κας Σταυρούλας Δήμου, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Κοκμοτός Ε. και ο Ειδικός Σύμβουλος κ. Μήτσης Κ., ενώ εκ μέρους του Φορέα παραβρέθηκαν: η κα Πεντεφούντη Κ., μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Περάματος Μεγάρων «Η Αναγέννηση», ο κ. Κατερινίτσας Δ., Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων «Κούρος», και ο κ. Τσαρτακλέας Σ., μέλος του Συλλόγου Αγίας Τριάδας Μεγάρων «Το Καθαρό Περιβάλλον».
Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και διαπιστώθηκε από κοινού η αναγκαιότητα λήψης άμεσων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση της αναδάσωσης στην εν λόγω περιοχή.
Από το 2008, που κηρύχθηκε η περιοχή αυτή αναδασωτέα με απόφαση της Δ/νσης Δασών Δυτικής Αττικής, οι τοπικοί σύλλογοι προσπαθούν, αναλαμβάνοντας πολύμορφες και συντονισμένες δράσεις όπως διεξαγωγή επαφών αλλά και αποστολή επιστολών σε όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς: Δασαρχείο Μεγάρων, Δ/νση Δασών, Μονή Πετράκη (καθώς το δάσος του Περάματος ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος), Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ, τοπικούς βουλευτές κλπ, να ξεπεράσουν όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια (που αφορούσαν ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης δασικής έκτασης το οποίο ευτυχώς τελικά επιλύθηκε χάρη στην αγαστή συνεργασία αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθησία που επέδειξε η Εκκλησία της Ελλάδος) ώστε να απομένει τελικά μόνο η εξασφάλιση του αναδόχου για την εφαρμογή της μελέτης αναδάσωσης.
Η Αντιπερειφερειάρχης κα Σταυρούλα Δήμου αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για τις σχετικές ενέργειές μας και παρέλαβε από την αντιπροσωπεία μας όλα τα απαιτούμενα σχετικά έγγραφα, δεσμεύτηκε να υλοποιηθεί η Μελέτη Αναδάσωσης της Περιοχής Περάματος Μεγάρων από την Περιφέρεια την φυτευτική περίοδο του ερχόμενου Φθινοπώρου, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως την ειλικρινή διάθεσή της για άμεση λύση στο πρόβλημα μέσα στα πλαίσια μιας συνολικότερης από μέρους της προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μεγαρίδας.
Να σημειώσουμε εδώ τις πρόσφατες καταλυτικές ενέργειές της τόσο για την αποτροπή του αγκυροβολίου στην Πάχη Μεγάρων και των ιχθυοκαλλιεργειών στην Παραλιακή Μεγαρίδα, όσο και για την εξασφάλιση σημαντικότατου κονδυλίου για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα των Μεγάρων από εξασθενές χλώριο και μόλυβδο.
Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε και την θετικότατη γνωμοδότηση της Περιφέρειας αναφορικά με το εκπονηθέν Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Βουρκαρίου.
Η κα Δήμου πρότεινε τέλος, να γίνει προηγουμένως μια οργανωμένη ενημέρωση από την Περιφέρεια, τον Δήμο Μεγαρέων, τον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ, ούτως ώστε η αναδάσωση στο Πέραμα να εξελιχθεί σε «περιβαλλοντική γιορτή», δίνοντας (παρουσία μας) από τώρα την εντολή στα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εξασφαλιστεί ότι η Περιφέρεια θα είναι καθόλα έτοιμη την ερχόμενη φυτευτική περίοδο.
Εμείς, ως Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου, χαιρετίζουμε αυτή την σημαντική απόφαση της κας Σταυρούλας Δήμου και υποσχόμαστε ότι θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίησή της.
Καλούμε με την ευκαιρία αυτή όλους τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες και φορείς που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο σε κοινό αγώνα για να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε μεθοδικά και συντονισμένα και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.
Αποσπάσματα από την εγκριθείσα μελέτη αναδάσωσης:
Ανακοίνωση "Ένωσης Πολιτών"
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΡΙΖΕΙ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Στο δημοσίευμα για τα χρήματα της ΔΕΥΑΜ και για την λυματολάσπη χρειάστηκαν δύο, για να απαντήσουν (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος) καλύπτοντας έτσι και τον διαχειριστή της ΔΕΥΑΜ, άρα θα φέρουν και την ευθύνη, ηθική ή νομική, για ό,τι ήθελε προκύψει στα θέματα της ΔΕΥΑΜ.
Δεν απάντησαν όμως στα κύρια και ουσιώδη ζητήματα του θέματος. Δηλαδή:
- Εάν είναι όλα καθαρά και νόμιμα, γιατί δεν χορηγούν τα αιτηθέντα προς την ΔΕΥΑΜ έγγραφα, όπως εξάλλου έχουν υποχρέωση, να κάνουν; ( Η αίτηση έχει υποβληθεί πριν από 4 μήνες ).
- Γιατί δεν απαντούν, με ποιές διαδικασίες ανέλαβε την μεταφορά και διάθεση της λυματολάσπης ο εξάδελφος του Δημάρχου; (ποτέ προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός, που δημοσιεύτηκε, πότε υπεγράφει η σύμβαση, πότε έγινε η εγγραφή στο πρωτόκολλο, κλπ). Η αόριστη απάντηση, ότι όλα έγιναν κανονικά, δεν αποδεικνύει τίποτα.
- Γιατί δεν απαντούν, που πηγαίνει η λυματολάσπτη ( με αποδεικτικά έγγραφα ), την οποία πληρώνει πανάκριβα (260 ευρώ τον τόνο) η ΔΕΥΑΜ, όταν η ΕΥΔΑΠ πλήρωνε μόλις 100 ευρώ τον τόνο και μετά από διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου 2011 θα πληρώνει 54 ευρώ; Με τιμή 5 φορές πιο ακριβή είναι δυνατόν, να επικαλούνται τα διαφορετικά μεγέθη της ΔΕΥΑΜ και της ΕΥΔΑΠ;
- Και επιπλέον: έχει λάβει ο κ. Μαρινάκης από πέρυσι επιστολή από το εργοστάσιο υποδοχής της λυματολάσπης στην Βέροια, που τον ενημερώνει, ότι δεν παραλαμβάνει πλέον λυματολάσπη της ΔΕΥΑΜ, επειδή είναι ακατάλληλη; ( Μπορεί να φανταστεί ο καθένας, τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, εάν αυτή η λυματολάσπη ρίχνεται εδώ τριγύρω ).
- Πως γίνεται, να πληρώνει η ΔΕΥΑΜ δεκαπέντε (15) μισθούς από την στιγμή, που είναι υπό εκκαθάριση και όλοι οι υπάλληλοί της είχαν μεταφερθεί στο Δήμο ή απολυθεί; Ποιός και γιατί έκανε τόσες πολλές νέες προσλήψεις; Έτσι γίνεται η εκκαθάριση με προσλήψεις;
Στην απάντησή του ο κ. Μαρινάκης, αφού δεν έχει επιχειρήματα, καταφεύγει στη συνήθη τακτική του. Βρίζει και μάλιστα με τρόπο, που προσβάλει τον θεσμό του Δημάρχου, αλλά και την ιδιότητα του γιατρού. Ανακάλυψε ακόμα και τον “βόθρο των αχρήστων”!!! (παρακαλείται ειδικός να το ερμηνεύσει). Για την περίπτωση εκτιμάται, πως ταιριάζει η παροιμία, φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Επειδή ο κ. Μαρινάκης γνωρίζει πολλά (ενώ άλλοι ούτε τα στοιχειώδη!!!) και λέει, πως τις αποφάσεις τις παίρνει ο εκκαθαριστής, μπορεί να απαντήσει, πως γίνεται, να προσλαμβάνει ( ο εκκαθαριστής ) υπαλλήλους, αλλά αυτοί να εργάζονται στο Δήμο; Γνωρίζει άραγε αυτός και τις ανάγκες του Δήμου; Έχει κάποια αρμοδιότητα γι' αυτό;
Την ΔΕΥΑΜ όντως την διοικεί ο εκκαθαριστής, αλλά δεν του ανήκει. Αυτή εξακολουθεί να είναι δημοτική επιχείρηση, επομένως τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημ. Συμβούλιο συνεχίζουν να έχουν αρμοδιότητες και ευθύνες.
Η μεγάλη όμως και δυσάρεστη έκπληξη ήταν η κ. Κακαρίκου, που χρησιμοποίησε τόσα ψέματα, μισές αλήθειες και παραπλανητικά στοιχεία, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και για να ξεγελάσει τους πολίτες. Υπάρχουν δε τα πρακτικά των Δημοτικών συμβουλίων, για να ξεσκεπάσουν κάθε προσπάθεια νέων διαστρεβλώσεων.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Η ΕΥΔΑΠ δεν προγραμματίζει τα Δ.Σ. ανάλογα με την ανάγκη ή τις προτιμήσεις του κάθε Δήμου.” Εδώ εσκεμμένα παραπληροφορεί. Το ερώτημα ήταν, τι θα πείραζε, να συζητηθεί το προσύμφωνο 10-15 ημέρες αργότερα σε επόμενο Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ, αφού ήδη είχε καθυστερήσει επτά (7) μήνες. Απάντηση βέβαια σ’ αυτό δεν δόθηκε.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Την πρώτη φορά (Ιούλιο 2011)……. η διοίκηση το έφερε ( το προσύμφωνο), όπως ακριβώς το έδωσαν οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ. “ Εδώ χρησιμοποιεί την μέθοδο της μισής αλήθειας, που είναι χειρότερη του ψεύδους. Διότι δεν λέει, πως, όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μοιράστηκε άλλο προσύμφωνο, πολύ διαφορετικό από αυτό της ΕΥΔΑΠ, για να ληφθεί απόφαση επ' αυτού. Χρειάστηκε δε και αλλαγή του θέματος της ημερήσιας διάταξης. Άρα ο χρόνος μελέτης ήταν μηδενικός.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Στο δεύτερο συμβούλιο (28-2-2012) δόθηκε το ίδιο ακριβώς κείμενο με αυτό του Ιουλίου”. Αυτό είναι μέγα ψέμα. Εάν ήταν ακριβώς ίδιο, δεν χρειαζότανε άλλη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα είχε αλλαγές. Δεν λέει επίσης, ότι το κείμενο του προσυμφώνου αυτού μοιράστηκε το μεσημέρι, αλλά το βράδυ με την έναρξη του Δημ. Συμβουλίου μοιράστηκε άλλο κείμενο, διότι υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Εάν είναι μικρές ή μεγάλες προκύπτει μόνο κατόπιν μελέτης και όχι επειδή το λέει η διοίκηση του Δήμου, η οποία δεν είναι καθόλου αξιόπιστη.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “…..απαιτήσαμε την μείωση της τιμής (του νερού από την ΕΥΔΑΠ) … αυτό ακριβός πετύχαμε”. Κατ' αρχάς αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Θα το αποφασίσει η 6μελής επιτροπή. Η ΕΥΔΑΠ χρέωνε το νερό 3 αντί για 1. Εάν, μέσω της επιτροπής, προτείνει 2,8 θα δεχθεί ο Δήμος, να πληρώσει το νερό 2,8 φορές παραπάνω από ότι οι άλλοι Δήμοι; ή δεν θα εφαρμόσει το προσύμφωνο;
Τότε με αυτά που έχει υπογράψει ο Δήμαρχος, θα αναγκασθεί ο Δήμος, να πληρώσει το νερό με τριπλάσια τιμή καθώς και τις προσαυξήσεις. Αυτό δεν είναι μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα;
Λέει η κ. Κακαρίκου, για να δικαιολογήσει την μεγάλη αύξηση του χρέους στο τελευταίο 7μηνο (1.436.000 ευρώ) σε σχέση με το ετήσιο χρέος των 1.250.000 ευρώ,
πως η απάντηση είναι απλή. Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη.
Δηλαδή κατά την άποψή της, εάν στο χρέος του 7μήνου (1.436.000) προστεθεί και η μικρότερη κατανάλωση των χειμερινών μηνών θα δώσει ποσό κοντά στο 1.250.000. Ητοι 1.436.000+ ένα ποσό=1.250.000!!!!!!.
Είναι δυνατόν να συμβεί ποτέ αυτό; Και τα λέει αυτά οικονομολόγος;
Λέει η κ. Κακαρίκου: “…εν τούτοις έχουν γίνει έλεγχοι στα παραστατικά του και βρέθηκε, ότι την μεταφέρει (τη λυματολάσπη) σε προβλεπόμενα σημεία”. Το προβλεπόμενο όμως σημείο (εργοστάσιο Βέροιας) δεν έχει πει από πέρυσι, πως δεν παραλαμβάνει λυματολάσπη από την ΔΕΥΑΜ; Αντιλαμβάνεται άραγε ποία ευθύνη αναλαμβάνει μ’ αυτήν την δήλωσή της;
Τέλος για το μάθημα πολιτικής συμπεριφοράς, που προσπαθεί να δώσει, σε άλλους πρέπει να αποταθεί. Όταν η διοίκηση του Δήμου, παραβιάζοντας τους νόμους , δεν χορηγεί τα αιτούμενα στοιχεία και έγγραφα, όταν λειτουργεί χωρίς διαφάνεια, όταν δεν προστατεύει το περιβάλλον και τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών, τότε η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση, να αντιδράσει.
Οι αλαζονικές, αυταρχικές και λαϊκίστικες διοικήσεις ανήκουν στο παρελθόν. Δεν είναι κατάλληλες για το παρόν και πολύ περισσότερο για το μέλλον.
Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Στο δημοσίευμα για τα χρήματα της ΔΕΥΑΜ και για την λυματολάσπη χρειάστηκαν δύο, για να απαντήσουν (Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος) καλύπτοντας έτσι και τον διαχειριστή της ΔΕΥΑΜ, άρα θα φέρουν και την ευθύνη, ηθική ή νομική, για ό,τι ήθελε προκύψει στα θέματα της ΔΕΥΑΜ.
Δεν απάντησαν όμως στα κύρια και ουσιώδη ζητήματα του θέματος. Δηλαδή:
- Εάν είναι όλα καθαρά και νόμιμα, γιατί δεν χορηγούν τα αιτηθέντα προς την ΔΕΥΑΜ έγγραφα, όπως εξάλλου έχουν υποχρέωση, να κάνουν; ( Η αίτηση έχει υποβληθεί πριν από 4 μήνες ).
- Γιατί δεν απαντούν, με ποιές διαδικασίες ανέλαβε την μεταφορά και διάθεση της λυματολάσπης ο εξάδελφος του Δημάρχου; (ποτέ προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός, που δημοσιεύτηκε, πότε υπεγράφει η σύμβαση, πότε έγινε η εγγραφή στο πρωτόκολλο, κλπ). Η αόριστη απάντηση, ότι όλα έγιναν κανονικά, δεν αποδεικνύει τίποτα.
- Γιατί δεν απαντούν, που πηγαίνει η λυματολάσπτη ( με αποδεικτικά έγγραφα ), την οποία πληρώνει πανάκριβα (260 ευρώ τον τόνο) η ΔΕΥΑΜ, όταν η ΕΥΔΑΠ πλήρωνε μόλις 100 ευρώ τον τόνο και μετά από διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου 2011 θα πληρώνει 54 ευρώ; Με τιμή 5 φορές πιο ακριβή είναι δυνατόν, να επικαλούνται τα διαφορετικά μεγέθη της ΔΕΥΑΜ και της ΕΥΔΑΠ;
- Και επιπλέον: έχει λάβει ο κ. Μαρινάκης από πέρυσι επιστολή από το εργοστάσιο υποδοχής της λυματολάσπης στην Βέροια, που τον ενημερώνει, ότι δεν παραλαμβάνει πλέον λυματολάσπη της ΔΕΥΑΜ, επειδή είναι ακατάλληλη; ( Μπορεί να φανταστεί ο καθένας, τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον, εάν αυτή η λυματολάσπη ρίχνεται εδώ τριγύρω ).
- Πως γίνεται, να πληρώνει η ΔΕΥΑΜ δεκαπέντε (15) μισθούς από την στιγμή, που είναι υπό εκκαθάριση και όλοι οι υπάλληλοί της είχαν μεταφερθεί στο Δήμο ή απολυθεί; Ποιός και γιατί έκανε τόσες πολλές νέες προσλήψεις; Έτσι γίνεται η εκκαθάριση με προσλήψεις;
Στην απάντησή του ο κ. Μαρινάκης, αφού δεν έχει επιχειρήματα, καταφεύγει στη συνήθη τακτική του. Βρίζει και μάλιστα με τρόπο, που προσβάλει τον θεσμό του Δημάρχου, αλλά και την ιδιότητα του γιατρού. Ανακάλυψε ακόμα και τον “βόθρο των αχρήστων”!!! (παρακαλείται ειδικός να το ερμηνεύσει). Για την περίπτωση εκτιμάται, πως ταιριάζει η παροιμία, φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Επειδή ο κ. Μαρινάκης γνωρίζει πολλά (ενώ άλλοι ούτε τα στοιχειώδη!!!) και λέει, πως τις αποφάσεις τις παίρνει ο εκκαθαριστής, μπορεί να απαντήσει, πως γίνεται, να προσλαμβάνει ( ο εκκαθαριστής ) υπαλλήλους, αλλά αυτοί να εργάζονται στο Δήμο; Γνωρίζει άραγε αυτός και τις ανάγκες του Δήμου; Έχει κάποια αρμοδιότητα γι' αυτό;
Την ΔΕΥΑΜ όντως την διοικεί ο εκκαθαριστής, αλλά δεν του ανήκει. Αυτή εξακολουθεί να είναι δημοτική επιχείρηση, επομένως τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημ. Συμβούλιο συνεχίζουν να έχουν αρμοδιότητες και ευθύνες.
Η μεγάλη όμως και δυσάρεστη έκπληξη ήταν η κ. Κακαρίκου, που χρησιμοποίησε τόσα ψέματα, μισές αλήθειες και παραπλανητικά στοιχεία, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και για να ξεγελάσει τους πολίτες. Υπάρχουν δε τα πρακτικά των Δημοτικών συμβουλίων, για να ξεσκεπάσουν κάθε προσπάθεια νέων διαστρεβλώσεων.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Η ΕΥΔΑΠ δεν προγραμματίζει τα Δ.Σ. ανάλογα με την ανάγκη ή τις προτιμήσεις του κάθε Δήμου.” Εδώ εσκεμμένα παραπληροφορεί. Το ερώτημα ήταν, τι θα πείραζε, να συζητηθεί το προσύμφωνο 10-15 ημέρες αργότερα σε επόμενο Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ, αφού ήδη είχε καθυστερήσει επτά (7) μήνες. Απάντηση βέβαια σ’ αυτό δεν δόθηκε.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Την πρώτη φορά (Ιούλιο 2011)……. η διοίκηση το έφερε ( το προσύμφωνο), όπως ακριβώς το έδωσαν οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ. “ Εδώ χρησιμοποιεί την μέθοδο της μισής αλήθειας, που είναι χειρότερη του ψεύδους. Διότι δεν λέει, πως, όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μοιράστηκε άλλο προσύμφωνο, πολύ διαφορετικό από αυτό της ΕΥΔΑΠ, για να ληφθεί απόφαση επ' αυτού. Χρειάστηκε δε και αλλαγή του θέματος της ημερήσιας διάταξης. Άρα ο χρόνος μελέτης ήταν μηδενικός.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “Στο δεύτερο συμβούλιο (28-2-2012) δόθηκε το ίδιο ακριβώς κείμενο με αυτό του Ιουλίου”. Αυτό είναι μέγα ψέμα. Εάν ήταν ακριβώς ίδιο, δεν χρειαζότανε άλλη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα είχε αλλαγές. Δεν λέει επίσης, ότι το κείμενο του προσυμφώνου αυτού μοιράστηκε το μεσημέρι, αλλά το βράδυ με την έναρξη του Δημ. Συμβουλίου μοιράστηκε άλλο κείμενο, διότι υπήρχαν διαφοροποιήσεις. Εάν είναι μικρές ή μεγάλες προκύπτει μόνο κατόπιν μελέτης και όχι επειδή το λέει η διοίκηση του Δήμου, η οποία δεν είναι καθόλου αξιόπιστη.
Λέει η κ. Κακαρίκου: “…..απαιτήσαμε την μείωση της τιμής (του νερού από την ΕΥΔΑΠ) … αυτό ακριβός πετύχαμε”. Κατ' αρχάς αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Θα το αποφασίσει η 6μελής επιτροπή. Η ΕΥΔΑΠ χρέωνε το νερό 3 αντί για 1. Εάν, μέσω της επιτροπής, προτείνει 2,8 θα δεχθεί ο Δήμος, να πληρώσει το νερό 2,8 φορές παραπάνω από ότι οι άλλοι Δήμοι; ή δεν θα εφαρμόσει το προσύμφωνο;
Τότε με αυτά που έχει υπογράψει ο Δήμαρχος, θα αναγκασθεί ο Δήμος, να πληρώσει το νερό με τριπλάσια τιμή καθώς και τις προσαυξήσεις. Αυτό δεν είναι μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα;
Λέει η κ. Κακαρίκου, για να δικαιολογήσει την μεγάλη αύξηση του χρέους στο τελευταίο 7μηνο (1.436.000 ευρώ) σε σχέση με το ετήσιο χρέος των 1.250.000 ευρώ,
πως η απάντηση είναι απλή. Τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη.
Δηλαδή κατά την άποψή της, εάν στο χρέος του 7μήνου (1.436.000) προστεθεί και η μικρότερη κατανάλωση των χειμερινών μηνών θα δώσει ποσό κοντά στο 1.250.000. Ητοι 1.436.000+ ένα ποσό=1.250.000!!!!!!.
Είναι δυνατόν να συμβεί ποτέ αυτό; Και τα λέει αυτά οικονομολόγος;
Λέει η κ. Κακαρίκου: “…εν τούτοις έχουν γίνει έλεγχοι στα παραστατικά του και βρέθηκε, ότι την μεταφέρει (τη λυματολάσπη) σε προβλεπόμενα σημεία”. Το προβλεπόμενο όμως σημείο (εργοστάσιο Βέροιας) δεν έχει πει από πέρυσι, πως δεν παραλαμβάνει λυματολάσπη από την ΔΕΥΑΜ; Αντιλαμβάνεται άραγε ποία ευθύνη αναλαμβάνει μ’ αυτήν την δήλωσή της;
Τέλος για το μάθημα πολιτικής συμπεριφοράς, που προσπαθεί να δώσει, σε άλλους πρέπει να αποταθεί. Όταν η διοίκηση του Δήμου, παραβιάζοντας τους νόμους , δεν χορηγεί τα αιτούμενα στοιχεία και έγγραφα, όταν λειτουργεί χωρίς διαφάνεια, όταν δεν προστατεύει το περιβάλλον και τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών, τότε η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση, να αντιδράσει.
Οι αλαζονικές, αυταρχικές και λαϊκίστικες διοικήσεις ανήκουν στο παρελθόν. Δεν είναι κατάλληλες για το παρόν και πολύ περισσότερο για το μέλλον.
Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
"Ένας ήρωας με παντόφλες" στο θέατρο Περιγιαλίου
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
Ευαισθητοποιημένοι πολίτες των Μεγάρων σώζουν ασημόγλαρο!
Την προπερασμένη Παρασκευή 16 Μαρτίου κάτοικοι της Αγίας Τριάδας Μεγάρων εντόπισαν τραυματισμένο στη φτερούγα ασημόγλαρο και επικοινώνησαν με τον Συντονιστικό Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου.
Αμέσως ήρθαμε σε επαφή με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής "ΑΝΙΜΑ" που εδρεύει στην Καλλιθέα για να συννενοηθούμε για τη μεταφορά και την παράδοση του πουλιού.
Το άτυχο (και τυχερό συνάμα) πτηνό αφού πρώτα ταϊστηκε με μικρά ψαράκια τοποθετήθηκε σε μια χαρτόκουτα και την επομένη το πρωϊ παραδόθηκε από μέλος του Φορέα στα έμπειρα χέρια της κας Μαρίας Γανωτή, Υπεύθυνης του Συλλόγου "ΑΝΙΜΑ".
Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι και πέρυσι τον Αύγουστο είχαμε παρόμοιο περιστατικό με τραυματισμένο ασημόγλαρο που είχε εντοπιστεί από πολίτες του Ήρεμου Κύματος Μεγάρων, αλλά και τον Μάιο του ιδίου χρόνου εξασθενημένος μικροτσικνιάς είχε εντοπιστεί από πολίτες της Νέας Περάμου. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις τα άτυχα ζώα είχαν μεταφερθεί από μέλη του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου στην ΑΝΙΜΑ και η περίθαλψή τους είχε επίσης ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)