«Η Δυτική Αττική φιλοξενεί το 40% της ελληνικής βιομηχανίας (Ναυπηγεία, Διυλιστήρια, χρωματοβιομηχανίες, τσιμεντάδικα, χαλυβουργίες κ.λ.π.) με αποτέλεσμα η περιοχή από τον Ασπρόπυργο μέχρι και την Κινέτα να δέχεται σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η περιοχή του Θριασίου Πεδίου (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας-Μαγούλας, Μάνδρας-Ειδυλίας) και των Μεγάρων έχει δεχθεί έργα, όπως για παράδειγμα τη Ρεβυθούσα, που ναι μεν συνεισφέρει στην Εθνική Οικονομία, δημιουργεί όμως μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου και της Πάχης Μεγάρων υπάρχουν πολλές δεξαμενές πετρελαίου και λειτουργεί και ο σταθμός φορτοεκφόρτωσης αργού πετρελαίου των ΕΛΠΕ.
Είναι προφανές λοιπόν πως η περιοχή Θριασίου και Μεγαρίδος δεν μπορεί να δεχτεί άλλη επιβάρυνση και υποβάθμιση. Οι Δήμοι Θριασίου - Μεγαρέων είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με οικονομικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εμπόριο, βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμό κλπ).
Η είδηση για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στο όρος ΠΑΤΕΡΑΣ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, στους φορείς της περιοχής και στη Δημοτική Αρχή. Και οι αντιδράσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν δυναμικά καθώς η δημιουργία τέτοιου Κέντρου στην περιοχή θα υποβαθμίσει το Δήμο Μεγαρέων.
Οι εγκαταστάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της περιοχής ανατρέποντας βίαια την περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξή της και απειλώντας την προοπτική που έχει η περιοχή για ανάπτυξη παραθαλάσσιου τουρισμού. Επίσης, βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και επομένως και την τοπική οικονομία. Ένα τέτοιο έργο δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της περιοχής.
Φαίνεται πως υπάρχει αδυναμία αντίληψης ότι η ευρύτερη περιοχή πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μια περιοχή μείζονος πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας με ένδοξο παρελθόν.
Μάλιστα, ο Δήμος Μεγαρέων προχωρά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μέσα από το οποίο περνάει και η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του κόλπου των Μεγάρων ως ζώνης τουρισμού και αναψυχής. Μια πιθανή όμως δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών θα μπλοκάρει την εξέλιξη της περιοχής. Γι’ αυτό και κανένα αντισταθμιστικό όφελος που πιθανόν προταθεί δεν θα αλλάξει την άποψή των κατοίκων της περιοχής καθώς πρώτο τους μέλημα είναι η προστασία του τόπου τους.
Και δυστυχώς είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιοχή Μεγαρίδος - Ελευσίνας, αποτελεί πάντα την «πίσω αυλή» της Αθήνας. Εκεί τα σκουπίδια, εκεί η βαριά βιομηχανία, εκεί η εθνική παραγωγή η οποία στηρίζει την ελληνική οικονομία. Αλλά δυστυχώς και με αυτή και με άλλες ενέργειες αντί να δίδονται κάποια πλεονεκτήματα και δικαιώματα, χάνονται και τα κεκτημένα.
Επισυνάπτεται ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγάρων.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
· Με ποια κριτήρια οι περιοχές Θριασίου Πεδίου και Μεγάρων αποτελούν υποψήφιες περιοχές για τη δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών, όταν μάλιστα διαχρονικά αλλά και τελευταία έχουν δεχθεί μεγάλες επιβαρύνσεις και υποβάθμιση χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της περιοχής;»