O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων: Καθαριότητα - διαχείριση απορριμμάτων


ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0111 / 5-6- 2012


Θέμα: Καθαριότητα κατά την καλοκαιρινή περίοδο - Διαμορφώνονται οι βάσεις για οριστικές λύσεις στο θέμα των απορριμμάτων


Η Διοίκηση του Δήμου, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όπου οι ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας αυξάνονται, αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στο μείζον ζήτημα της καθαριότητας του νέου διευρυμένου Δήμου Μεγαρέων.

Tο σχέδιο συνένωσης των Δήμων "Καλλικράτης", όπως όλοι παραδέχονται έγινε βεβιασμένα, κάτω από την πολιτική πίεση "για μεταρρυθμίσεις" και πραγματοποιήθηκε στην πιο αρνητική οικονομική συγκυρία για την ελληνική κοινωνία. Σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, προκύπτουν δυσκολίες και πολλές φορές οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδης ανάγκες.

Στο τομέα της καθαριότητας, ο Δήμος Μεγαρέων, πέρα από τις προαναφερόμενες αντικειμενικές δυσκολίες, βρέθηκε μπροστά σε μία νέα κατάσταση η οποία προέκυψε από το οριστικό κλείσιμο της παράνομης Χωματερής που λειτουργούσε στο Δήμο και την μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης, ο οποίος αγωνίστηκε και σφράγισε την Παράνομη Χωματερή η οποία αποτελούσε μία πηγή μόλυνσης με ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές και νομικές επιπτώσεις, γνώριζε τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν πρόσκαιρα, όμως όπως κάθε πολιτικός που σέβεται τους συμπολίτες του, επέλεξε το μακροπρόθεσμο καλό του τόπου, δεν θέλησε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί όπως συμβαίνει συνήθως, και επέλεξε να αντιμετωπίσει το κόστος που γνώριζε ότι θα διαμόρφωναν δύο γεμάτοι κάδοι, η φωτογράφησή τους, και η προσπάθεια να αξιοποιηθούν για μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει ο Δήμος (μόλις 5 απορριμματοφόρα για ένα Δήμο με έκταση 430.000 τετραγωνικών στρεμμάτων), καθημερινά διανύουν τεράστιες αποστάσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τη μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Φυλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποστάσεις που διανύουν καθημερινά τα απορριμματοφόρα του Δήμου, αγγίζουν και τα 150 χιλιόμετρα. Ως αποτέλεσμα οι βλάβες είναι συχνές, και αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργικότητα του στόλου.

Η έλλειψη προσωπικού και η καθυστέρηση στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την συμβολή στον τομέα της καθαριότητας επιτείνει το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα η αποδιοργάνωση των υπηρεσιών του κράτους, έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούν στοιχειωδώς πολλές από τις υπηρεσίες και οργανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΟΣΕ (ΓΑΙΑ ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ), στον οποίο ο Δήμος έχει απευθυνθεί επανειλημμένα προκειμένου να προχωρήσει στην αποψίλωση των ξερών χόρτων κατά μήκους των σιδηροδρομικών γραμμών, όπως επίσης και την αποκατάσταση της διάβασης στην είσοδο της πόλης και στα "Σίδερα Μπεναρδή". Για άλλη μία φορά η απάντηση του ΟΣΕ ήταν αρνητική.

Επειδή οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα δομικά προβλήματα, και έχουν το απόλυτο δικαίωμα να απαιτούν από τη Διοίκηση να εκπληρώνει παρά τις δυσκολίες τις υποχρεώσεις της, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης τονίζει ότι ποτέ δεν επιχείρησε και ούτε πρόκειται να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, ούτε επίσης σκοπεύει να λειτουργεί με βάση την επικοινωνιακή και κάποιες φορές λαϊκίστικη λογική, και λαμβάνει μέτρα για την άμεση ενίσχυση του τομέα καθαριότητας, αλλά κυρίως στο να τεθούν οι βάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα:

• Η Διοίκηση του Δήμου για άλλη μία φορά, αναλαμβάνει το έργο του ΟΣΕ και μετά την αρνητική απάντηση του οργανισμού για την εκτέλεση των καθηκόντων του, παρεμβαίνει και προχωρά στην αποκατάσταση των διαβάσεων στην είσοδο της πόλης και στα "Σίδερα Μπεναρδή" και προχωρά στην αποψίλωση των ξερών χόρτων κατά μήκους των σιδηροδρομικών γραμμών.
• Ανακοινώνει ότι ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ολοκληρώνει τη διαδικασία υπογραφής σύμβασης με ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
• Με έγκαιρες ενέργειες κατάφερε να διασφαλίσει μέσω σχετικών προγραμμάτων την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Συγκεκριμένα "ξεπάγωσε" και προσλαμβάνονται άμεσα 25 άτομα με δίμηνες συμβάσεις και ταυτόχρονα "προχωρά" το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα "κοινωφελούς εργασίας" από το οποίο θα εργαστούν στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα αυτού (ΗΡΟΔΩΡΟΣ, ΔΗΚΕΔΗΜΕ) 114 άνεργοι για 5 μήνες με πλήρη απασχόληση ή για 10 μήνες με ημιαπασχόληση. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών της πόλης για τους καλοκαιρινούς μήνες.
• Η Διοίκηση κατάφερε και έλαβε ακόμη 71 κάδους ανακύκλωσης από την ΕΕΑΑ οι οποίοι ήδη έχουν κατανεμηθεί σε καίρια σημεία του Δήμου.
• Η Διοίκηση ανακοινώνει, πως στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του σημαντικού προβλήματος και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον διαχειριστή του εργοστασίου της κοπριάς, έγινε αποδέκτης δωρεάς από το διαχειριστή, ενός κλαδοτεμαχιστή ο οποίος θα επεξεργάζεται στο χώρο του ΧΑΔΑ τα κλαδέματα και τα ογκώδη αντικείμενα χωρίς κανένα απολύτως κόστος για το Δήμο.

Αλλά ακόμη και να μην αντιμετώπιζε κανένα από τα παραπάνω προβλήματα ο Δήμος Μεγαρέων, ακόμη και 10 απορριμματοφόρα εάν διέθετε και το διπλάσιο προσωπικό, πάλι το πρόβλημα θα ήταν υπαρκτό όπως είναι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό δομικό στοιχείο ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια, και οι οριστικές λύσεις του προβλήματος θα είναι περιβαλλοντικά φιλικές, οικονομικά συμφέρουσες και οι Δήμοι που έχουν όραμα και σχέδιο θα βρεθούν στην αναπτυξιακή και περιβαλλοντική πρωτοπορία της χώρας με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Σε αυτό το στόχο κινείται η Διοίκηση με συγκεκριμένα μέτρα όπως:

• Τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης στο χώρο του πρώην ΧΑΔΑ του Δήμου. Με το σταθμό μεταφόρτωσης, ο Δήμος Μεγαρέων αυξάνει άμεσα την λειτουργικότητα των απορριμματοφόρων και μειώνει το κόστος της διαδικασίας.
• Στον ίδιο χώρο δημιουργείται Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Η έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περνάει εντός των επόμενων ημερών από το Περιφερειακό Συμβούλιο και ακολουθεί αμέσως η έγκριση αδειοδότησης από τη ΓΓ Περιφέρειας. Με το ΚΔΑΥ, ο Δήμος Μεγαρέων μπαίνει δυναμικά στην νέα εποχή της φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των απορριμμάτων, και μετατρέπει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα σε λύση.
• Ταυτόχρονα η Διοίκηση του Δήμου υπενθυμίζει ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αδειοδότηση και την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου και των όμορων Δήμων. Μία πρόταση η έγκριση της οποίας δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων και σε συνδυασμό με την ήδη εγκεκριμένη αδειοδότηση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ο Δήμος Μεγάρων μπαίνει στην πρωτοπορία στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, κερδίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη και κυρίως συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος από τον περιορισμό στο ελάχιστο των απορριμμάτων που θα οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.

Η Διοίκηση του Δήμου τονίζει ότι, το μακροπρόθεσμο σχέδιο και οι προσπάθειες για την υλοποίησή του αποτελούν βασικό στόχο για την οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων και ταυτόχρονα τονίζει ότι, θα αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καθημερινή μάχη με τα προβλήματα της καθαριότητας.

Σε αυτό τον καθημερινό αγώνα, η Διοίκηση του Δήμου διεκδικεί τη συμπαράσταση των Δημοτών, τους καλεί να αξιοποιούν τη δυνατότητα ανακύκλωσης, να χρησιμοποιούν τους μπλε κάδους, να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στην επιτυχία της ανακύκλωσης η οποία πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη έχει και σημαντική συνεισφορά στη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Ταυτόχρονα καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν με το Δήμο, προκειμένου να αναφέρουν προβλήματα αποκομιδής σε οποιοδήποτε σημείο της τεράστιας έκτασης που καλύπτει ο Δήμος Μεγαρέων.

Τέλος η Διοίκηση του Δήμου ζητά τη συνεργασία των πολιτών, προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και η δημιουργία εστιών συγκέντρωσης απορριμμάτων.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η προσπάθεια των υπηρεσιών του Δήμου θα είναι άοκνη και σε αυτή την προσπάθεια ο πολίτης μπορεί να είναι συμπαραστάτης.