για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!
Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Το πιο Σύντομο Ανέκδοτο)
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Το πιο Σύντομο Ανέκδοτο)
Το περιβάλλον το προστατεύεις με έργα, με πράξεις, και ενέργειες και όχι με λόγια. Δυστυχώς, μέχρι τώρα ο κ. Μαρινάκης με μεγαλοστομίες και φανφάρες προσπαθεί να δείξει, ότι ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη όμως όχι μόνο δεν κάνει τίποτα γι' αυτό, αλλά με ενέργειες και αποφάσεις του συμβάλλει στην υποβάθμισή του.
Δείχνει και φωνάζει (μόνο για να τον ακούν οι ψηφοφόροι του), πως είναι εναντίον των ιχθυοκαλλιεργειών. Στην πράξη όμως τι κάνει; Το τίποτα είναι ο πιο απαλός και ανώδυνος χαρακτηρισμός, διότι πολλά μπορεί να ειπωθούν.
Κατ' αρχάς, να λεχθεί, ότι άρχισε να αντιδρά μόνον όταν αυτό έγινε τετελεσμένο γεγονός με την υπογραφή, τον Νοέμβριο του 2011, της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από οκτώ (8) υπουργούς. Μέχρι τότε, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, που ήταν πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα για να αντιδράσει δυναμικά ο Δήμος και να εξαιρεθεί η περιοχή μας από τις ιχθυοκαλλιέργειες, δεν προέβη σε καμία απολύτως κινητοποίηση, παρότι πολλές φορές προκλήθηκε προς τούτο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ακόμα και το ομόφωνο ψήφισμα κατά των ιχθυοκαλλιεργειών του Δημοτικού Συμβουλίου (τέλος Αυγούστου 2011) δεν το έστειλε πουθενά, κατά δήλωση των Γραμματέων του. Και έκανε κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Ιουλίου, όταν ήδη η πρώτη μονάδα ιχθυοτροφείου έχει εγκατασταθεί στην Κινέττα.
Πώς έγινε όμως η κινητοποίηση; Με τρόπο, που αν δεν ήταν εσκεμμένος για να αποτύχει η διαμαρτυρία, έδειχνε την ανικανότητα του κ. Μαρινάκη να χειριστεί και το απλό αυτό θέμα.
Χωρίς να καλέσει εγκαίρως τους συλλόγους και τους φορείς των πόλεων σε κοινή σύσκεψη για ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών, χωρίς να υπάρχει χρόνος για να μοιραστεί ένα απλό φέιγ-βολάν για να ενημερωθεί ο κόσμος, ήθελε (ή μήπως δεν ήθελε;) σε ένα απόγευμα, να κινητοποιήσει τους πολίτες κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.
Για να πειστεί και ο πλέον κακόπιστος πρέπει να λεχθούν και τα παρακάτω:
- Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθορίστηκε για ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 11.00πμ. Δηλαδή το πρωί που είναι όλοι στις δουλειές τους και δεν μπορούν να συμμετάσχουν.
- Το Γραφείο Δημάρχου ενημέρωσε για την συγκέντρωση εμένα την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στις 11.10, τον κ. Μπερδελή στις 11.20 και δεν γνωρίζω εάν ενημέρωσε άλλους Δημοτικούς Συμβούλους. Δηλαδή αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα. Μήπως το έκανε επίτηδες, για να μην προλάβουμε να πάμε;
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να συγκεντρωθούν 40-50 άτομα, τα οποία περίπου στις 12.30 άρχισαν να φεύγουν, όπως και εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αφού μέχρι τότε δεν είχε φανεί ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας, δηλαδή ο Δήμαρχος.
Το αστείο είναι, πως όταν έφθασε ο Δήμαρχος στον χώρο και δεν είδε πολίτες, άρχισε να ουρλιάζει (ως συνήθως) και να λέει:
“ Γιατί τους αφήσατε να φύγουν.” Οι άνθρωποι τον περίμεναν μιάμισι ώρα στον ήλιο, αγανάκτησαν και έφυγαν. Αλήθεια ποιός μπορούσε να τους κρατήσει κι' άλλο; και
“ Που είναι η αντιπολίτευση.” Αναρρωτιότανε ο αθεόφοβος που είναι η αντιπολίτευση, η οποία παρέμεινε στον χώρο και στο λιοπύρι υπομονετικά επί μιάμισι ώρα (στο τέλος βέβαια αγανάκτησε από την κακή οργάνωση, την έλλειψη συντονισμού και κυρίως από την μεγάλη ασυνέπεια του Δημάρχου και έφυγε, αφού είχαν ήδη φύγει και οι πολίτες) και δεν αναρωτήθηκε, που ήσαν οι δικοί του σύμβουλοι, που από τους σαράντα (40) που έχει (εκλεγμένους και διορισμένους), ζήτημα είναι να βρέθηκαν στο χώρο καμιά δεκαριά, αρκετοί από τους οποίους κατέφθασαν στο χώρο μαζί με τον Δήμαρχο, δηλαδή με τρομερή καθυστέρηση.
Ο καθένας μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το σίγουρο πάντως είναι, πως αυτή η συγκέντρωση – φιάσκο λειτούργησε υπέρ των ιχθυοτροφείων. Τυχαίο;
Διότι, όταν από ένα Δήμο των 45.000 κατοίκων, αυτοί που συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν είναι καμιά πενηνταριά, και ο Δήμαρχος (διοργανωτής) καταφθάνει αφού έχει διαλυθεί η συγκέντωση, ποιος θα πεισθεί, ότι υπάρχει σοβαρή διοίκηση και οι κάτοικοι πράγματι αντιδρούν;
Δείχνει ο κ. Μαρινάκης, πως κόπτεται τάχα μου για το περιβάλλον, αλλά υπογράφει σύμβαση που επιτρέπει στον ιδιώτη διαχειριστή του εργοστασίου κοπριάς να φέρνει στην περιοχή μας απόβλητα, όσα θέλει και απ' όπου θέλει. Αυτό λέγεται προστασία ή πλήρης υποβάθμιση του περιβάλλοντος; ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΜΑΧΗΤΙ. ΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Το εργοστάσιο πρέπει να επεξεργάζεται μόνο την κοπριά των ορνιθοτροφείων της περιοχής του Δήμου, καθώς και την λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜ.
Δείχνει (μόνο δείχνει), πως ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά επιτρέπει να ρίχνονται δεκάδες φορτία από τα απορριμματοφόρα στην χωματερή, η οποία κανονικά είναι κλειστή και προς αποκατάσταση. Και δεν είναι δυνατόν, να δεχθεί κανείς, ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ρίχνει τα σκουπίδια στην κλειστή χωματερή χωρίς την έγκριση του Δημάρχου.
Έχει δε το θράσος να λέει, πως παραβιάστηκε η πόρτα της χωματερής και πως είναι προβοκατόρικη ενέργεια με πολιτικά κίνητρα.
- Δηλαδή οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του Δήμου από μόνοι τους πήραν απόφαση να αδειάζουν στην χωματερή και παραβίασαν την πόρτα; (Στοιχεία ότι άδειαζαν απορριμματοφόρα του Δήμου, υπάρχουν πολλά)
- Το «προβοκατόρικη ενέργεια» δεν σημαίνει ότι η Διοίκηση έβαλε φωτιά για να ενοχοποιήσει την αντιπολίτευση;
- Τέλος, δεν υπάρχει η εκδοχή να μπήκε η φωτιά για να εξαφανίσει τα σκουπίδια που ήσαν πολλά και είχαν ριχθεί παράνομα (αφού η χωματερή είναι κλειστή) και ταυτόχρονα να κάψει κι άλλα υλικά, που δεν έπρεπε να φαίνονται;
Ό, τι και να έγινε πάντως, η ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου για αυτήν την τεράστια πυρκαγιά, που διήρκησε πολλές ημέρες, είναι πολύ μεγάλη, διότι οι πολίτες για μέρες ανέπνεαν περίεργες αναθυμιάσεις οι οποίες μόνο καλό δεν έκαναν στην υγεία τους.
Εάν είναι έτσι, που δείχνει ο κ. Μαρινάκης το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον, καλά θα κάνει, να πάψει να ενδιαφέρεται γι' αυτό.
Να ησυχάσει κι αυτός, αλλά κυρίως το περιβάλλον.
Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»