για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!
Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012
Δελτίο τύπου: Σημαντική συμφωνία για τη λειτουργία του εργοστασίου κοπριάς
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0121 / 26-06-2012
Θέμα: Συμφωνία ΔΕΜ ΑΕ – ΜΕΓΑ ΕΚΟ ΑΕ για την λειτουργία του εργοστασίου κοπριάς
Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία
Ολοκληρώθηκε την 25/6/2012, με την υπογραφή της σύμβασης, η ιδιαιτέρως σημαντική συμφωνία του Δήμου Μεγαρέων με την εταιρεία MEGA ECO για τη διαχείριση του Εργοστασίου οργανοχουμικών λιπασμάτων και λυμάτων (Εργοστάσιο Κοπριάς).
Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε κλίμα απόλυτης διαφάνειας, με την απαραίτητη συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα η Διοίκηση επιδίωξε και απέδειξε με τη σχετική συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Μεγαρέων Ιωάννη Μαρινάκη, παρουσία των συμβαλλομένων με το Δήμο, ότι η Διοίκηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει το δόγμα "όλα στο φως" και κάθε φορά προκαλεί την κριτική, τον αυστηρό και άμεσο έλεγχο από τους εκπροσώπους του Τύπου, με μοναδικό στόχο να υπάρχει σαφής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση της Κοινής Γνώμης.
Προηγούμενο καθεστώς
Η Διοίκηση Ιωάννη Μαρινάκη, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της, παρέλαβε ένα κατεστραμμένο εργοστάσιο.
Όπως παραδέχονται όλοι, και κυρίως με την αυτοκριτική του στάση ο επί σειρά ετών αντιδήμαρχος του Δήμου Γ. Μπερδελής, το εργοστάσιο:
1. Λειτουργούσε υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Όπως περιγράφει γλαφυρά ο τοπικός Τύπος: "Συμπερασματικά ο κ. Μπερδελής έκανε λόγο για μία διαλυμένη επιχείρηση, για ένα κατεστραμμένο εργοστάσιο, μιλώντας ακόμη και για απάτη από την πλευρά του τότε επιχειρηματία, ο οποίος με πρόφαση ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε επιδοτήθηκε με το αστρονομικό ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ" (εφημ. Αιχμή 22-06-2012).
2. "Βάσει της σύμβασης παραχώρησης είχαν (η εταιρεία) την υποχρέωση να καταβάλουν στο Δήμο το ποσό των 10.000.000δρχ. ετησίως. Μέχρι σήμερα, και είναι απορίας άξιο, δεν έχει εισπραχθεί το προβλεπόμενο ποσό, ενώ κανένας δεν είναι ενημερωμένος για την πορεία του εργοστασίου, γεγονός που το παραδέχθηκε και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μπερδελής λέγοντας: δεν υπήρχε εργοστάσιο" (εφημ. Άποψη 21-06-2012).
3. Το εργοστάσιο λειτουργούσε υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, οι συμβάσεις με την εταιρεία ποτέ δεν ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες, δεν υπήρξε απόφαση του ΔΣ της Εταιρείας, δεν επικυρώθηκε από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η σύμβαση με την προηγούμενη εταιρεία δεν συζητήθηκε από το προηγούμενο παράνομο Δ.Σ., ούτε εγκρίθηκε ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το εργοστάσιο δεν παρουσίαζε ισολογισμούς, δεν απέδωσε ποτέ ούτε μία δραχμή ή ευρώ στα ταμείου του Δήμου και επίσης λειτουργούσε χωρίς να απαλλάσσει την περιοχή και τους επιχειρηματίες από τις κοπριές των πτηνοτροφείων.
Όλα αυτά υπό την πλήρη γνώση και την ανοχή των προηγούμενων Διοικήσεων όπως παραδέχθηκε και ο κ. Μπερδελής, ο οποίος έκανε την αυτοκριτική του για τις παραλείψεις. Παρέλειψε όμως να δώσει εξηγήσεις και να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών και κυρίως στο γιατί, ένα τέτοιο εργοστάσιο με τόσο σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές προοπτικές για τον τόπο είχε αφεθεί στην παρακμή και την αδιαφάνεια.
Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι ασκούν κριτική στη Διοίκηση του Δήμου γιατί:
1. Αξιοποιεί με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον αυστηρό έλεγχο της κοινωνίας, ένα αναπτυξιακό εργαλείο του Δήμου Μεγαρέων.
2. Μέσα από διαγωνισμό, επελέγη να διαχειριστεί το εργοστάσιο μία από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου με διεθνή εμπειρία και ανάθεση έργων ακόμη και από τον ΟΗΕ, η οποία διασφαλίζει την λειτουργία του εργοστασίου.
3. Ο Δήμος Μεγαρέων με την εκχώρηση της διαχείρισης του εργοστασίου, επωφελείται άμεσα από το μίσθωμα του εργοστασίου το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως, το οποίο θα αποδίδεται σε 4 ισόποσες δόσεις, με δυνατότητα αναπροσαρμογής του μισθώματος.
4. Το εργοστάσιο θα υποδέχεται το σύνολο της κοπριάς των πτηνοτροφείων του Δήμου, ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ για τον Δήμο.
5. Αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο οριστικά το σημαντικό πρόβλημα των επιχειρηματιών της περιοχής που δεν είχαν δυνατότητα για οργανωμένη διαχείριση της κοπριάς.
6. Αντιμετωπίζεται ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης κοπριάς στον Μεγαρικό κάμπο. Ένα ζήτημα που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες διαμόρφωνε ασφυκτικές συνθήκες, συνέβαλε στη διαμόρφωση αρνητικής εικόνας για την περιοχή, και υπέσκαπτε τις τεράστιες τουριστικές δυνατότητες της περιοχής.
7. Εξίσου σημαντική για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, είναι η διαχείριση της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού. Με αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Μεγαρέων σταματάει να επιβαρύνεται με το μεγάλο κόστος που δαπανά για τη μεταφορά της λυματολάσπης.
Η συγκεκριμένη επένδυση, με τα εξαιρετικά σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, και θα προσφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η συγκεκριμένη επένδυση, έρχεται στο Δήμο στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μετά από πολλά χρόνια παρακμής, αδιαφάνειας και αδιαφορίας, η Διοίκηση του Δήμου, αξιοποιεί την περιουσία του (η Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων, εξακολουθεί να διατηρεί το 80% των μετοχών του εργοστασίου).
Ταυτόχρονα διασφαλίζεται με την παραχώρηση της διαχείρισης του εργοστασίου σε μία τέτοιου μεγέθους εταιρεία με σημαντική συμβολή στην καινοτομία, ότι η διαχείριση θα γίνεται στο πλαίσιο της τεχνολογικής εξέλιξης και της επιστημονικής καινοτομίας, στην οποία η συγκεκριμένη εταιρεία διακρίνεται. Στο πλαίσιο αυτό διασφαλίζονται ερευνητικά προγράμματα σχολών, όπως η Γεωπονική, στην περιοχή μας, με δυνατότητα ανάπτυξης διατριβών από φοιτητές της περιοχής μας.
Στο πλαίσιο αυτό, δυστυχώς μόνο ως γραφικότητα, άγνοια και άκρατος λαϊκισμός μπορεί να χαρακτηριστούν οι απόψεις ότι ο Δήμος θα μπορούσε, σε αυτή την οικονομική συγκυρία, να βρει 3 εκατομμύρια για να προχωρήσει σε μία τέτοια επένδυση χωρίς τη σύμπραξη με ιδιώτη, άποψη που εκφράστηκε από τον κ. Σταμούλη.
Όπως επίσης, ως άκρατος λαϊκισμός, αποπροσανατολισμός και εμμονή σε μία νοοτροπία που τοποθετεί όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί για να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων, χαρακτηρίζεται η εκτός θέματος κινδυνολογία του κ. Πομώνη, ότι πίσω από το εργοστάσιο της κοπριάς κρύβονται τα... σκουπίδια!
Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης προσωπικά, δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται για την ανάπτυξη της πόλης. Η συγκεκριμένη συμφωνία βάζει τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και αποδεικνύει ότι σε εξαιρετικά επώδυνες οικονομικές συνθήκες, η Διοίκηση αξιοποιεί τις δυνατότητες για επενδύσεις που στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος.