Συμπληρώθηκαν φέτος τέσσερα χρόνια συνεχούς, συντονισμένου και μεθοδικού αγώνα για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη του μεγαλύτερου σταθμού διαχείμασης για τα πουλιά στη Δυτική Αττική, του υγροτόπου «Βουρκάρι» Μεγάρων.
Ενός πολυμέτωπου αγώνα απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, σε μία αδιάφορη αρχικά Κεντρική διοίκηση, σε ένα ασαφές και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενο νομικό πλαίσιο, με δικαστικές προσφυγές που εκκρεμούν για χρόνια και έντονες αντιπαραθέσεις ακόμα και σε τοπικό επίπεδο.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι σύλλογοι που απαρτίζουν τον Συντονιστικό Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου βρίσκονταν σε διαρκή επαφή, συναποφάσιζαν και δρούσαν συλλογικά αναλαμβάνοντας ποικίλες και πολύμορφες δράσεις.
Οι πολύχρονες προσπάθειες όλων στηρίχθηκαν στην πίστη και στην δύναμη που πηγάζει τόσο από το δίκαιο ενός αγώνα για τα αυτονόητα, ενός αγώνα για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς, όσο και από την συνειδητοποίηση του χρέους μας να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο που δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές που θα έρθουν να ζήσουν σε αυτόν τον τόσο όμορφο και ιστορικό τόπο.
Αυτές οι επίπονες προσπάθειες όλων διαφαίνεται ότι επιτέλους θα ευοδωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς υπογράφεται πλέον το Προεδρικό διάταγμα για την προστασία του υγροτόπου των Μεγάρων, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας και προωθήθηκε ήδη από το νομοπαρασκευαστικό τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος στον αρμόδιο υπουργό για υπογραφή και αποστολή στο ΣτΕ.
Η ψήφιση του Προεδρικού διατάγματος σηματοδοτεί για εμάς το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας νέας. Με την ένταξη του υγροτόπου του Βουρκαρίου σε νομικό καθεστώς προστασίας ο ρόλος του Συντονιστικού Φορέα στρέφεται πλέον σε έναν αγώνα διεκδίκησης δράσεων για την αποκατάσταση και προβολή του υγροτόπου (όπως δημιουργία παρατηρητηρίων πουλιών και κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, αναδάσωση του καμένου λόφου στο Πέραμα, απομάκρυνση των μπαζών, αναστήλωση του «Τείχους των Μεγάρων» κλπ).
Ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου είναι ένα μεγάλο δώρο και παρακαταθήκη για τον τόπο μας. Η ανάδειξή του θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για την απαρχή της ανάπτυξης εναλλακτικού, ήπιου οικοτουρισμού στον τόπο μας, από την οποία θα βρεθούν πολλαπλά κερδισμένοι όλοι οι κάτοικοι της Μεγαρίδας.
Αυτό φυσικά μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με ένα γενικότερο σχέδιο για την ανάπτυξη και ανάδειξη της παραλιακής Μεγαρίδας σε τόπο παράκτιας και θαλάσσιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς βιομηχανίες, αγκυροβόλια και ιχθυοκαλλιέργειες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι (επώνυμους και ανώνυμους) βοήθησαν και υποστήριξαν το έργο του Συντονιστικού Φορέα και ιδιαιτέρως, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την WWF Ελλάς, τα αθηναϊκά και τα τοπικά ΜΜΕ, τοπικούς βουλευτές από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, ειδικούς επιστήμονες από όλη την Ελλάδα (περιβαλλοντολόγους, ορνιθολόγους, υδρολόγους, γεωλόγους κλπ), οικολογικούς φορείς της Αττικής και όχι μόνο, τους νομικούς μας συμβούλους χάριν στους οποίους πετύχαμε σημαντικές θετικές αποφάσεις στο δικαστικό μέτωπο, και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη ξεχωριστά που συνέδραμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην προσπάθειά μας αυτή.
Ο Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου θα συνεχίσει και μέσα σε αυτή τη δυσβάσταχτη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε, να αντιτίθεται σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης του τόπου μας και της ποιότητας ζωής μας.
Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη που αγωνιά για το μέλλον του τόπου μας, του τόπου που γεννηθήκαμε, δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά και μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας, να δραστηριοποιηθεί είτε μαζί μας είτε σε άλλες εθελοντικές προσπάθειες για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.