O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ρεπορτάζ του www.megara.org για την επίσκεψη ναυτοπροσκόπων στο Βουρκάρι

Το Σάββατο 10/11/2012, μέλη του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέας Περάμου πήγαν εκδρομή στην χερσόνησο της Αγίας Τριάδας προκειμένου να δουν τον υγροβιότοπο Βουρκάρι και να παρακολουθήσουν τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τους ναυτοπροσκόπους υποδέχθηκαν μέλη του Συντονιστικού Φορέα Προστασίας του Υγροβιοτόπου και τους μίλησαν για τα χαρακτηριστικά του χώρου καθώς και για τα πουλιά τα οποία ενδημούν ή σταματούν για ξεκούραση κατά την διάρκεια της μετανάστευσής τους.
Εκτός αυτών  περιέγραψαν τις προσπάθεις τις οποίες έχει καταβάλλει ο Φορέας προκειμένου τώρα να είναι επικείμενη η υπαγωγή του υγροβιότοπου σε καθεστώς προστασίας. Ενημέρωσαν επίσης για τον καθαρισμό της περιοχής ο οποίος είχε προγραμματισθεί για την Κυριακή το πρωί στις 10:00.
Οι ευαίσθητοι νεαροί ναυτοπρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πουλιά ενώ ταυτόχρονα άκουσαν για το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός υγροτόπου στην αλυσίδα ζωής της φύσης.
Ο ξεναγός μέλος του Συντονιστικού Φορέα αναφέρεται στη μορφολογία του υγροτόπου και στα είδη των πουλιών τα οποία ενδημούν ή σταθμεύουν.  Στην υποδοχή ήταν επίσης εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων Κούρος (μέλος του Συντονιστικού Οργάνου) και ο Υποπλοίαρχος ΠΝ ε.α. Δημήτρης Πλαταράς
Για τις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει ο Συντονιστικός Φορέας για την επίσημη αναγνώριση, καταγραφή, και θέση του υγροτόπου σε καθεστώς προστασίας , μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μεγάρων και επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Τάσος Δέσκος
Με κιάλια οι ναυτοπρόσκοποι παρατήρησαν πουλιά που αναζητούσαν την τροφή τους αλλά και τις περιβάλλουσες τον υγροβιότοπο βιοτεχνικές μονάδες. Δείγματα παλαιοτέρων χρόνων όπου η κοινωνία και οι αρχές δεν είχαν ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση
Οι ναυτοπρόσκοποι έφθασαν στο σημείο με τα ποδήλατά τους και το πρόγραμμά τους περιλάμβανε πρόγευμα στη φύση
Η παρουσία των φτερωτών κατοίκων του υγροτόπου στο ηλιόλουστο πρωινό ήταν πειρασμός για τον ...φωτογράφο