O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Τ.Δέσκος: "Ιχθυοκαλλιεργειών συνέχεια..."


Η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Κάτω Αλώνι

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…!!!
Συμπληρώθηκαν πρόσφατα περισσότερα από 2,5 χρόνια από την εφαρμογή της κατάπτυστης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορούσε στη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών σε όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο και η οποία κατοχύρωνε την προτεραιότητα της ιχθυοκαλλιεργητικής χρήσης έναντι κάθε άλλης (τουρισμού, αλιείας, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος).
Οι ίδιες οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας είχαν φτιάξει ένα business plan ανάπτυξης του κλάδου, το οποίο επτά (7) συναρμόδιοι Υπουργοί της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (με συνυπογράφοντα και τον τότε Υπουργό Παύλο Γερουλάνο, έναν από τους μεγαλύτερους ιχθυοκαλλιεργητές της χώρας) βάφτισαν «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών» και το θεσμοθέτησαν με «διαδικασίες μαϊμού» μέσα σε μία μόλις μέρα!
Με βάση αυτό το νομικό καθεστώς όλη σχεδόν η παράκτια ζώνη της Μεγαρίδας (από το Νεράκι ως την Κινέττα) χωροθετήθηκε ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Να θυμίσουμε εδώ ότι η παραθαλάσσια Μεγαρίδα είναι η μοναδική περιοχή στην Αττική που έχει επιλεγεί για την περιβαλλοντικά καταστροφική αυτή δραστηριότητα, αφού η υπόλοιπη Αττική θεωρήθηκε ότι προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη!

Κάτω Αλώνι Κακιάς Σκάλας, 28-07-2012
Το 2012, στην περιοχή Κάτω Αλώνι της Κακιάς Σκάλας (με σχετική άδεια που εκδόθηκε το 2011 επί διοίκησης Μαρινάκη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε εγκριθεί από το 2010 επί διοίκησης Στρατιώτη) εγκαταστάθηκαν τρεις (3) κλωβοί ιχθυοκαλλιεργειών, παρότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη (σύμφωνα με το Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας) ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και παρότι σε απόσταση μικρότερη των χιλίων μέτρων υπάρχει παραλία λουόμενων και ξενοδοχειακή μονάδα.
Κάτω Αλώνι Κακιάς Σκάλας, 05-07-2014
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κλωβοί σταδιακά αυξήθηκαν φτάνοντας τους δώδεκα (12) με την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής να είναι πλέον προφανής. Τα υπολείμματα των τροφών, τα αντιβιοτικά, τα περιττώματα χιλιάδων ψαριών καθώς και ο εμπλουτισμός των διχτυών με χημικές ουσίες για να μην «πιάνουν» ασβεστοφυκικούς οργανισμούς προκαλούν αδιαμφισβήτητη ρύπανση της θάλασσας και καταστροφή του βυθού της περιοχής.
Πριν από μία διετία περίπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από συλλόγους, φορείς, πολίτες των Μεγάρων και της Κινέττας, δημοτικές παρατάξεις και τη Δημοτική αρχή, με κοινό αίτημα να φύγει η μονάδα από την περιοχή. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της -βλέποντας τις αντιδράσεις αυτές- δεσμεύτηκε, σε συνάντησή του με την Ομοσπονδία Συλλόγων Κινέττας, ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα άλλα δείχνει... Η δυναμικότητα της μονάδας μέσα σε δύο χρόνια τετραπλασιάστηκε!

Με δεδομένη την προσφυγή της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά της ΚΥΑ χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών στην οποία πρωτοστάτησε ο Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου, και στην οποία συμμετείχαν από κοινού συνολικά 116 φορείς (ανάμεσά τους οι δημοτικές παρατάξεις: «Ενεργοί Πολίτες», «Ένωση Πολιτών» και η Δημοτική αρχή), αλλά και της μήνυσης εναντίον των επτά Υπουργών που ελέγχονται ποινικά για τις διαδικασίες που ακολούθησαν για τη θεσμοθέτηση της εν λόγω ΚΥΑ (στην οποία συμμετείχαν από τις δημοτικές παρατάξεις των Μεγάρων μόνο οι «Ενεργοί Πολίτες») θα θέλαμε να ρωτήσουμε τα εξής:
- Υπάρχει σε ισχύ αδειοδότηση της εν λόγω μονάδας από την Περιφέρεια που να δικαιολογεί την αλματώδη αύξηση της δυναμικότητάς της; Αν ναι, πότε δόθηκε και τι αφορά (είδη ψαριών, δυναμικότητα παραγωγής, διάρκεια ισχύος της κλπ); 
- Είναι σε γνώση της Δημοτικής αρχής οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στο χερσαίο τμήμα της εγκατάστασης; Έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες γι αυτές;
- Η τουριστική ανάπτυξη που όλοι επιθυμούμε για τις πραγματικά πανέμορφες παραλίες μας επιτυγχάνεται με τέτοιου είδους επενδύσεις που στην ουσία έχουν ωφελήσει τη Μεγαρική κοινωνία με μία (1!) μόλις θέση εργασίας για συντοπίτη μας;
- Είναι δυνατόν να ξοδεύουμε από τη μία εκατομμύρια ευρώ για να καθαρίσουμε τα λύματα και να επαναφέρουμε τη θάλασσά μας σε υψηλά επίπεδα καθαρότητας και από την άλλη να υποβαθμίζουμε τις ακτές και τις εξαιρετικού κάλλους παράλιες περιοχές μας;

Και ο πιο δύσπιστος έχει πλέον καταλάβει ότι τέτοιου είδους επενδύσεις που ευαγγελίζονται τάχα την τοπική ανάπτυξη των περιοχών μας είναι στην ουσία αντίθετες με αυτή και δεν ωφελούν ούτε στην προσέλκυση τουριστών ούτε και στην ανάπτυξη του ευρύτερου παραλιακού μετώπου και της τοπικής μας οικονομίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι κατά αδικαιολόγητο τρόπο το Ελληνικό κράτος συνεχίζει να πριμοδοτεί ένα μη βιώσιμο κλάδο (αυτόν των ιχθυοκαλλιεργειών) οι υποχρεώσεις του οποίου ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της πολυετούς χρηματοδότησής του με μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) τραπεζικά δάνεια και δημόσιες ενισχύσεις... 

Σε ότι μας αφορά παράλληλα με την απαίτηση για εκδίκαση των προαναφερόμενων προσφυγών θα πιέσουμε τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να παρέμβει αποφασιστικά και καταλυτικά για την αποτροπή της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των περιοχών μας. Τέλος, θέτουμε προ των ευθυνών τους την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου μας και παράλληλα ζητάμε και από τη νέα διοίκηση να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση δημοσίως για το θέμα δρομολογώντας τις εξελίξεις.

Δέσκος Τάσος
Δημοτικός σύμβουλος «Ενεργών Πολιτών Μεγάρων & Ν.Περάμου»