O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ο αρχαιολογικός χώρος αρχαικής εποχής στην Αγία Τριάδα


Στη νότια παραλιακή γραμμή του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου, υπάρχει και ένας αρχαιολογικός χώρος από την αρχαϊκή εποχή. Είναι η περίοδος που οι αρχαιολόγοι ορίζουν μεταξύ του 750-479 πΧ.

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού:

Η χερσόνησος της Αγ. Τριάδας ταυτίζεται με την αναφερόμενη από τον Στράβωνα Μινώα Άκρα, την οποία, σύμφωνα με το Θουκυδίδη, ο Αθηναίος στρατηγός Νικίας (469-413 π.Χ.) είχε οχυρώσει και εγκαταστήσει φρουρά. Στη βόρεια κλιτύ της χερσονήσου, κοντά στο ναϊσκο της Αγίας Τριάδας, σώζονται τοίχοι ύστερου αρχαϊκού οικοδομήματος που πιθανότατα σχετίζεται με φυλακείο. 

Στη ρωμαϊκή περίοδο οικοδομήθηκαν δύο αγροικίες. Η μεγαλύτερη εξ αυτών οικοδομήθηκε μέσα και γύρω από το αρχαϊκό κτήριο. Από αυτήν σώζονται συνολικά δεκαεννέα δωμάτια και λουτρό. Εξ αυτών επτά δωμάτια επικοινωνούν με εσωτερική αυλή που φέρει κυκλική κατασκευή (αλώνι). Η δεύτερη αγροικία οικοδομήθηκε στα Β.Δ. του αρχαϊκού κτίσματος. Σώζονται πέντε ορθογώνια δωμάτια και ένας κυκλικός φούρνος σε υπαίθριο χώρο.
Συντάκτης
Π. Αυγερινού

Σύντομα θα επανέλθουμε και γι αυτό το σημαντικό μνημείο της περιοχής. Γιατί δεν κατοικούμε σε μια τυχαία περιοχή. Βαδίζουμε σε πατήματα αιώνων. Άλλος ένας λόγος για να δρούμε και να ζούμε με παραπάνω περίσκεψη.