O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

να χωροθετηθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες με τρόπο που να σέβονται το περιβάλλον και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών

Όπως είναι γνωστό το 2011 είχε ψηφιστεί το "ειδικό χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες". Με τρόπο απαράδεκτο: είχαν οριστεί οι παράκτιες θέσεις όπου μπορούσαν να στηθούν βιομηχανικών προδιαγραφών ιχθυοκαλλιέργειες, χωρίς προηγούμενα να έχει εκπονηθεί ένα γενικότερο χωροταξικό που να προβλέπει που θα είναι ο τουρισμός, που η κατοικία και που η βιομηχανική εκμετάλλευση. Έτσι, τον γενικότερο σχεδιασμό τον καθόριζε η κατ' αρχήν διάθεση των επιχειρηματιών: ότι απέμεινε θα μπορούσε η πολιτεία να δει πως θα το διαχειριστεί! 




Δυστυχώς τη λογική αυτή ακολουθεί και η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της σημερινής Κυβέρνησης. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση φορέων απ' όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους και η Κεντρική Ένωση Δήμων που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:


Η Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ της 30/12/2015 Δεν μπορεί να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός και αδειοδότηση ιχθυοτροφείων και Π.Ο.Α.Υ. χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων

Η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι αντίθετη με το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  της 30/12/2015, μέσω της οποίας η Κυβέρνηση διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς που ισχύει για την αδειοδότηση και λειτουργία των εταιρειών θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας.
Το περιεχόμενο της Π.Ν.Π. έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριζε ως κόμμα της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2011 είχε πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση Δήμων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων κατά του «παράνομου» και «πραξικοπηματικού», όπως το είχε τότε χαρακτηρίσει, Ειδικού Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών.
Αυτό το «παράνομο» χωροταξικό , όχι μόνο δεν το ανακάλεσε όπως είχε δεσμευθεί, όχι μόνον δεν το τροποποίησε προς όφελος του περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών, αλλά αντίθετα,  με την ΠΝΠ στις 30.12.2015 το διαμόρφωσε προς όφελος των χρεοκοπημένων εταιριών θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας.
Και το έκανε παρατείνοντας τις προθεσμίες για αίτηση και ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), έως το τέλος του 2016 και του 2019 αντίστοιχα (η πρώτη είχε λήξει το 2014, με ελάχιστα αιτήματα να έχουν υποβληθεί και η δεύτερη θα έληγε στο τέλος του 2016).
Η ΚΕΔΕ, η οποία από το 2011 έχει ταχθεί κατά του Ειδικού Χωροταξικού και έχει υποβάλει, μαζί με άλλους 110 φορείς αίτηση ακύρωσής του στο ΣτΕ, ζητάει από την κυβέρνηση:
α) την ανάκλησή της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου
β) την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την θεσμοθέτηση ενός νέου, περιβαλλοντικά και χωροταξικά ισορροπημένου Χωροταξικού, στην διαμόρφωση του οποίου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ΟΤΑ του παράκτιου χώρου και όχι οι εταιρίες του κλάδου όπως γινόταν μέχρι σήμερα
γ) την άμεση θεσμοθέτηση της σύμφωνης γνώμης των ΟΤΑ, ως προϋπόθεσης για κάθε χωροθέτηση και αδειοδότηση ιχθυοτροφείων ή Π.Ο.Α.Υ. στην επικράτειά τους.