O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη των μικρών μαθητών στο Βουρκάρι!!!

Την περασμένη Παρασκευή 26/02/2016 επισκέφθηκαν το Βουρκάρι 73 μαθητές δύο τάξεων της Πέμπτης δημοτικού και μίας τάξης της Τρίτης δημοτικού από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους κ.κ. Χαλάτσογλου Μαρία, Ρούσσου Καλαμιώτισσα και Αγγελάκη Βερονίκη.

Η επιτυχημένη αυτή εκπαιδευτική δράση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με στόχο τη γνωριμία και την ανάδειξη της αξίας των δύο σημαντικών υγροβιότοπων της Δυτικής Αττικής: του Βουρκαρίου Μεγάρων και της Λίμνης Κουμουνδούρου-Ρειτών στον Ασπρόπυργο, οργανώθηκε από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κ. Τσίγκου Αλεξάνδρα και τον δάσκαλο-γεωλόγο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας κ. Οικονόμου Διονύση, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου, την Ορνιθολογική και τον "Α.Ο. ΚΟΥΡΟΣ - Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων".

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μικρών μαθητών περιλάμβανε τρία στάδια:
α) την παρατήρηση των πουλιών του υγροτόπου των Μεγάρων με τη χρήση δύο τηλεσκοπίων από την Ορνιθολογική και την υπερπολύτιμη αρωγή του μέλους της κ. Λεωνίδα Μπρικιάτη (που για πολλοστή φορά μας υποστήριξε με την παρουσία και τις γνώσεις του) στην ενημέρωση των μαθητών, αλλά και την επικουρική βοήθεια από το μέλος του Συντονιστικού μας Φορέα κ. Δέσκο Αναστάσιο,
β) την ιστορική ξενάγηση στο Τείχος των Μεγάρων από την κ. Τσίγκου Αλεξάνδρα και τον πρόεδρο του Κούρου κ. Ρήγα Μελέτη, και
γ) την εξερεύνηση της ακτής του υγροτόπου μέσα από παιχνίδια εύρεσης κελύφων οστράκων και άλλων οργανισμών που υπάρχουν στο νερό με τη βοήθεια του δασκάλου-γεωλόγου κ. Οικονόμου Διονύση και των τριών καθηγητριών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων.

Σύμμαχός μας σε αυτή τη δράση και ο πολύ καλός καιρός με υψηλή για την εποχή θερμοκρασία και έναν καταγάλανο ουρανό που διευκόλυνε τόσο την ξενάγηση στον υγρότοπο και το Τείχος όσο και την παρατήρηση των πουλιών.

Στους μικρούς μαθητές και τις δασκάλες τους (που τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους) μοιράστηκε στο πέρας της εκδήλωσης εκπαιδευτικό υλικό, χορηγίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.     

Τα θερμά μας συγχαρητήρια τέλος, στην κ. Τσίγκου Αλεξάνδρα και τον κ. Οικονόμου Διονύση για τις άοκνες προσπάθειές τους και τις άρτια οργανωμένες εκδηλώσεις τους για την περιβαλλοντική παιδεία και εκπαίδευση των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής. 

Ακολουθεί ένα σχετικό φωτορεπορτάζ από την εν λόγω επιτυχημένη δράση: