O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πουλιών σύμφωνα με το παγκόσμιο πρόγραμμα. Το Βουρκάρι ανάμεσα στους σημαντικούς ελληνικούς υγροτόπους...



Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

περισσότερα στο http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=2479&sID=169
 
Όπως φαίνεται και στους ανωτέρω χάρτες, ο υγρότοπος των Μεγάρων αποτελεί τόπο παρακολούθησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Μάλιστα περιλαμβάνεται στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΙΒΑ - Important Bird Areas) με κωδικό: ΙΒΑ GR204.

Οι ΙΒΑ (Important Bird Areas) είναι περιοχές μέγιστης προτεραιότητας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα των πουλιών, συχνά αναντικατάστατες ή ευάλωτες, καθώς φιλοξενούν σε τακτική βάση σημαντικούς πληθυσμούς από ένα ή περισσότερα απειλούμενα, ενδημικά ή συναθροιστικά είδη. Η BirdLife International (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορνιθολογικών Οργανώσεων) έχει θεσπίσει διεθνώς αποδεκτά και επιστημονικά τυποποιημένα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται οι ΙΒΑ. Είναι δηλαδή περιοχές προσεκτικά αναγνωρισμένες βάσει των πληθυσμιακών δεδομένων που έχουν συλλεγεί τοπικά από κάθε εθνικό εταίρο (για την Ελλάδα αυτός είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία). 

Το Βουρκάρι επομένως αποτελεί αποδεδειγμένα έναν εξαιρετικά σημαντικό υγρότοπο που η ελληνική πολιτεία προστάτεψε τελικά το 2017 με ειδικό καθεστώς νομικής προστασίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως "Περιφερειακό Πάρκο". Αναμένει όμως ακόμα τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξή του. 

Περιμένουμε λοιπόν τις σχετικές πρωτοβουλίες από τον Δήμο και την Περιφέρεια...