O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΟΧΙ στο νομοσχέδιο καταστροφής της φύσης!

Email Image 

ΕΠΕΙΓΟΝ! Βοήθησέ μας να σταματήσουμε τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κώστα Σκρέκα από τη διάλυση των περιοχών Natura.

 

Με την υποστήριξή σου απαιτούμε από τους Έλληνες βουλευτές την άμεση απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου που βρίσκεται τώρα στη Βουλή και ξηλώνει σταδιακά την προστασία των περιοχών Natura 2000.


ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΩΡΑ

Αγαπητή φίλη, Αγαπητέ φίλε,

 

Σήμερα το πρωί (1/3/2021), μαζί με τον νομικό συντονιστή Γιώργο Χασιώτη, συμμετείχα στην ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων που πραγματοποίησε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

 

Το σημείο που θέσαμε στους βουλευτές ήταν ότι το άρθρο 219 του νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές” θεωρούμε ότι έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές Natura.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας», τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά τα εξής βήματα για να προστατεύσουν τους πυρήνες βιοποικιλότητας που οριοθετούνται ως περιοχές Natura 2000:

  1. να καθορίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης.
  2. να θεσπίσουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθεί η υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων και ειδών.
  3. να φροντίσουν ώστε τα έργα και σχέδια που δεν έχουν συνάφεια με την προστασία της περιοχής (π.χ. ιδιωτικές επενδύσεις) εγκρίνονται μόνο αφού γίνει δέουσα εκτίμηση και διαπιστωθεί ότι δεν επηρεάζουν σημαντικά τις περιοχές αυτές και ότι δεν παραβλάπτουν την ακεραιότητα της κάθε περιοχής Natura.

Τονίσαμε ειδικά τις λέξεις «ακεραιότητα του τόπου» και «αναγκαία μέτρα διαχείρισης», καθώς το επίμαχο άρθρο 219 του νομοσχεδίου Γεωργιάδη επιτρέπει, με βάση ένα επενδυτικό σχέδιο, να μειωθεί η περιοχή Natura και να προστατευθεί μόνο μια «υπο-περιοχή προστασίας», όπως την ονομάζει.

 

Επισημάναμε επίσης πως η Ελλάδα πολύ πρόσφατα υπέστη ταπεινωτική καταδίκη από το Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση των δύο πρώτων σημείων: από το 2012 δεν έχει καθορίσει στόχους διατήρησης και μέτρα προστασίας των περιοχών Natura 2000. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκκινήσει διαδικασία διερεύνησης και άλλων παραβιάσεων από τη χώρα μας, καθώς δεν έχει θεσπίσει κατάλληλο πλαίσιο «δέουσας εκτίμησης» των επιπτώσεων έργων και σχεδίων που αναπτύσσονται μέσα σε περιοχές Natura

 

Τέλος, ενημερώσαμε πως έχουμε ξεκινήσει δημόσια διαμαρτυρία, που υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Greenpeace, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία: περισσότεροι από 20.000 πολίτες την έχουν υπογράψει από το μεσημέρι της Παρασκευής. Η ανταπόκριση του κόσμου δείχνει πως η προστασία της φύσης αποτελεί ξεκάθαρο αίτημα της κοινωνίας. Είναι λοιπόν η στιγμή να αρχίσουν να νομοθετούν με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον όλων που περνάει απαραίτητα μέσα από το υγιές περιβάλλον!

 

Μετά την τοποθέτησή μας, ζήτησε το λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως έχει γίνει μεγάλη φασαρία για το άρθρο αυτό και επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις του και ελπίζουμε πως θα δεσμευθεί για την απόσυρση του απαράδεκτου αυτού άρθρου.

 

Αν δεν έχεις ακόμα υπογράψει τη διαμαρτυρία μας, τώρα είναι η στιγμή να το κάνεις. Η συμμετοχή σου είναι πολύ σημαντική! 


ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΩΡΑ

Η φωνή μας έχει συσπειρωθεί με αυτή των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και MΟm, σε κοινή επιστολή που στείλαμε στους Έλληνες βουλευτές και μαζί με εσένα ελπίζουμε να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα!

 

Εκ μέρους όλων μας, σε ευχαριστώ πολύ!


Θεοδότα Νάντσου
Επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής 


Ακολούθησέ μας




social icon

social icon

social icon

social icon