O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

...Εκτροπή του Αχελώου: περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων €...

απο το www.wwf.gr




Αθήνα 10/04/09: Σε εποχές παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μεγάλης δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, η Κυβέρνηση αποφάσισε να πετάξει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα άχρηστο και περιβαλλοντικά καταστροφικό έργο: την εκτροπή του Αχελώου.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, το έργο της εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία θα ολοκληρωθεί με κρατική χρηματοδότηση που μόλις εξασφάλισε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Greenpeace που συνυπογράφουν με κατάπληξη και απογοήτευση αυτή την ανακοίνωση, επισημαίνουν ότι:

  • Το φαραωνικών διαστάσεων και παρωχημένης αναπτυξιακής λογικής έργο της εκτροπής δεν θα επιλύσει το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ούτε θα το αντιμετωπίσει στη ρίζα του. Αντίθετα, θα δώσει άλλοθι για τη συνέχιση της καταστροφικής κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων και του περιβαλλοντικά απαράδεκτου γεωργικού μοντέλου που επί δεκαετίες υποβαθμίζει τον θεσσαλικό κάμπο.
  • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη διοχέτευση του νερού από το σημείο εξόδου στη θέση Δρακότρυπα προς το ανύπαρκτο αρδευτικό δίκτυο. Προφανώς το έργο δεν προβλέπεται να φέρει νερό στην περιοχή, ειδικά στον Πηνειό, πριν περάσουν πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια ακόμα.
  • Η εκτροπή του Αχελώου σκανδαλωδώς βαφτίστηκε εσχάτως και «περιβαλλοντικό» έργο, με τη δικαιολογία ότι θα «ξεπλύνει» τη συνεχιζόμενη αγροχημική ρύπανση του Πηνειού. Στην πραγματικότητα, η εκτροπή του Αχελώου θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε βιοτόπους και ποτάμια οικοσυστήματα.
  • Η ΕΕ έχει από το 1994 αρνηθεί να χρηματοδοτήσει αυτό το παράλογο έργο.
  • O Υπουργός προχωράει ένα έργο που έχει στοιχειώσει επί δεκαετίες, ενώ εκκρεμεί η 6η ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Ο Υπουργός δηλώνει με περηφάνια ότι από το 1981 κάνει ότι μπορεί για να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου. Δεν αναφέρει όμως πουθενά τι έχει κάνει για να σταματήσει η κατασπατάληση νερού στη Θεσσαλία.

Η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για το παράλογο έργο της εκτροπής του Αχελώου, ειδικά όταν η κοινωνία μας ζει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και χιλιάδες πολίτες έχουν βυθιστεί στη φτώχια, δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό αλλά και κοινωνικό έγκλημα. Όταν σε ολόκληρο τον κόσμο τονίζεται η ανάγκη εξόδου από την οικονομική κρίση με στροφή προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα απαντάει με πανάκριβα έργα καταστροφής του περιβάλλοντος.

Σημείωση προς συντάκτες:
1. Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν οφείλεται στη φυσική έλλειψη υδάτινου δυναμικού. Η πεδιάδα της Θεσσαλίας, προικισμένη από τη φύση με σημαντικά υδάτινα οικοσυστήματα, όπως ο Πηνειός, η Κάρλα και ο Πάμισος, κακοποιήθηκε και εξακολουθεί να κακοποιείται περιβαλλοντικά. Σήμερα η Θεσσαλία μαστίζεται από εκτεταμένη ρύπανση και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων και επιφανειακών νερών της, ενώ η διαθέσιμη ποσότητα ύδατος εμφανίζεται ανεπαρκής για την άρδευση των τεράστιων και εξαιρετικά υδροβόρων εντατικών καλλιεργειών.
2. Οι ταμιευτήρες των φραγμάτων δεν ευνοούν τη δημιουργία φυσικών οικοσυστημάτων λόγω της απότομης αυξομείωσης της στάθμης και του αφύσικα μεγάλου βάθους.
3. Όπως προκύπτει από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η ροή του Αχελώου παρουσιάζει μείωση κατά τουλάχιστον 11%.