Κοινή συνάντηση με την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη είχε την περασμένη εβδομάδα τριμελής αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου αποτελούμενη από τους Τ.Δέσκο, Σ.Τσαρτακλέα και Α.Νίνο, συνεπικουρούμενη από την Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας (ΕΟΕ) κ. Μαλαμώ Κορμπέτη.
Η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Φορέα, είχε ως αντικείμενο το ζήτημα της αναγκαιότητας λήψης άμεσων μέτρων για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη του υγροβιοτόπου των Μεγάρων. Παρουσιάστηκαν διεξοδικά τα προβλήματα του υγροβιοτόπου και συζητήθηκαν λεπτομερώς οι προτάσεις του Συντονιστικού Φορέα και της ΕΟΕ για την αναστροφή της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε εξαιρετικά λεπτομερής περιγραφή των σημερινών προβλημάτων, των παρανομιών και των καταστροφικών παρεμβάσεων στην περιοχή του υγροβιοτόπου, ενώ παράλληλα η αντιπροσωπεία μας κατέθεσε υπόμνημα προς το Υπουργείο με τέσσερα απολύτως σαφή και συγκεκριμένα αιτήματα:
1. Αποχαρακτηρισμός της βιομηχανικής ζώνης στο Βουρκάρι μέσω της κατάργησης της ισχύος της παρ.6α του αρθ.41 του Ν.3105/2003,
2. Έναρξη των διαδικασιών για την ψήφιση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα θεσμοθετούνται οι ειδικοί όροι προστασίας του υγροτόπου και θα ανακηρύσσεται η ευρύτερη περιοχή ως προστατευόμενη,
3. Άμεση λήψη απόφασης για την αναστολή πάσης φύσεως οικοδομικών αδειών και εργασιών ανέγερσης νέων βιοτεχνικών - βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή,
4. Ενεργοποίηση εντατικών συστηματικών ελέγχων από τους Ειδικούς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τις υφιστάμενες δραστηριότητες από βιομηχανίες και βιοτεχνίες στην περιοχή, καθώς και για τις εξόφθαλμες παρανομίες (ανεξέλεγκτες εναποθέσεις αδρανών υλικών, φράξιμο γεφυριών αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ).
Τονίστηκε επίσης, ότι τα ανωτέρω αιτήματα έχουν γίνει στις βασικές τους παραμέτρους δεκτά από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και από πλήθος άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της ευρύτερης περιοχής, και εκφράζουν χρόνια απαίτηση σύσσωμων των τοπικών κοινωνιών.
Η κ. Μαλαμώ Κορμπέτη, ως εκπρόσωπος της Ελλληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υγροτοπικού οικοσυστήματος του Βουρκαρίου και τόνισε την εξέχουσα σημασία του ως τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό σταθμό πτηνών στη Δυτική Αττική. Αναφέρθηκε επίσης και στην υπό εξέλιξη μελέτη της ΕΟΕ για την ένταξη του συνόλου των υγροτόπων της Αττικής σε προστατευόμενο καθεστώς «Natura».
Η συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό και εγκάρδιο κλίμα. Η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη (γνωστή από τους αγώνες της και τις αποκαλύψεις της για την μόλυνση του Ασωπού), εκδήλωσε ειλικρινές ενδιαφέρον για το θέμα και μεγάλη προθυμία για βοήθεια. Υποσχέθηκε μάλιστα σε πρώτη φάση, την άμεση και προσωπική ενημέρωση και προώθηση των αιτημάτων μας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τάνια Μπιρμπίλη της οποίας και εξήρε την οικολογική ευαισθησία.
Η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, συμφωνώντας με το σύνολο των παρατηρήσεών μας, δεσμεύτηκε επιπρόσθετα και για την άμεση ενεργοποίηση των Ελεγκτών Περιβάλλοντος προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε όλη την περιοχή του Βουρκαρίου.
Είναι προφανές, ότι θεωρούμε τη συνάντηση αυτή εξαιρετικά επιτυχή από όλες τις πλευρές και κρίνουμε ότι δίνει πλέον άλλη δυναμική στην οριστική επίλυση του προβλήματος της προστασίας και ανάδειξης του υγροβιοτόπου των Μεγάρων.
Αναμένονται νεότερες επαφές μας με τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος και με την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.