O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Να διώξουμε τον εφιάλτη της πιθανότητας εγκατάστασης εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στα Μέγαρα!



Μάθαμε από πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για τις πρωτοβουλίες του Δήμαρχου Ελευσίνας με στόχο την ενημέρωση της νέας κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ριζική αντίθεση του εκεί Δήμου στην εγκατάσταση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελευσίνα. Μήπως και ο Δήμος Μεγάρων οφείλει να κάνει γνωστή την αντίθεσή του επισήμως και στη νέα κυβέρνηση για το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στα Μέγαρα; Μήπως πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες τώρα που είναι νωρίς;

Κάνουμε γνωστό ότι οι τοπικοί Σύλλογοι, μέλη του "Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου" έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην απόφαση αδειοδότησης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στα Μέγαρα. Η υπόθεση θα εκδικαστεί φέτος (επρόκειτο μάλιστα να εκδικαστεί πριν από 15 ημέρες περίπου, αλλά αναβλήθηκε για το Φθινόπωρο).

Επισημαίνουμε ότι:

η άδεια παραγωγής που έχουν εξασφαλίσει τα ΕΛΠΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ακυρωθεί, αλλά αντιθέτως έχει ισχύ για 30 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης!!! Οτιδήποτε διαφορετικό λέγεται είναι ανακριβές, αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο.

Το θέμα αυτό λοιπόν κάθε άλλο παρά έχει κλείσει για τα Μέγαρα. Ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός!

  • Όλοι θυμόμαστε ότι οι έγγραφες υποσχέσεις του κ.Σιούφα (ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στα Μέγαρα), αναιρέθηκαν από τον κ.Φώλια που υπέγραψε τελικά την άδεια στα ΕΛΠΕ.
  • Θυμόμαστε επίσης ότι οι πρώτες αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν εκ μέρους του Δήμου (το 2001 και το 2006), στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όταν το θέμα της εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στα Μέγαρα βρισκόταν ήδη σε αρχικό στάδιο, ήταν εκπρόθεσμες (η δεύτερη μάλιστα κατά μία ημέρα) και γι' αυτό δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψιν!!!.

Είναι γνωστό ότι και ο Δήμος Μεγαρέων έχει προσφύγει στο ΣτΕ για το ίδιο θέμα.

Με δεδομένο όμως το ιστορικό της υπόθεσης η δημοτική αρχή οφείλει τώρα να ενημερώσει τους πολίτες αν η προσφυγή που υπέβαλε από κοινού με τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής (μεταγενέστερα από την προσφυγή των Συλλόγων), ήταν αυτή την φορά εμπρόθεσμη καθώς και για το πότε έχει οριστεί η δικάσιμος από το ΣτΕ. Οφείλει επίσης να κινητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες για τις επιπτώσεις που θα επέφερε μια τέτοια εγκατάσταση στη δημόσια υγεία και στη ρύπανση του περιβάλλοντος των Μεγάρων.

Δεν θέλουμε τα Μέγαρα να ακολουθήσουν το δρόμο που τράβηξαν ο Ασπρόπυργος και ο Σκαραμαγκάς! Σιγά - σιγά και με μεθοδικό τρόπο η Δυτική Αττική μετατράπηκε σε ένα βιομηχανικό σκουπιδαριό όλης της Ελλάδας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων. Αυτό το ξέρουμε και το έχουμε δει! Δεν θα αφήσουμε να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό και στα Μέγαρα!

Είναι υποχρέωση του Δήμου να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες, να οργανώνει τις αντιστάσεις και να προωθεί ολοκληρωμένα σχέδια ανάπλασης και βελτίωσης όλης της Μεγαρίδας! Σε αυτόν τον αγώνα θα βρεθούμε μαζί! Περιμένουμε άμεσα τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου!



δείτε και το σχετικό δημοσίευμα για την Ελευσίνα: