Οι πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν την Ιαπωνία προκάλεσαν ένα κύμα συμπάθειας αλλά ταυτόχρονα και μια σειρά προβληματισμών. Έγινε πασιφανές και στον πλέον δύσπιστο “αναπτυξιολάγνο” ότι τα παιχνιδάκια με την πυρηνική ενέργεια ακόμα και για ειρηνικούς σκοπούς δεν είναι και τόσο αθώα. Οι οικολογικές οργανώσεις το διακήρυτταν από χρόνια. Οφείλουμε όλοι πια να το πάρουμε στα σοβαρά...
Τα φυσικά φαινόμενα αυτής της έκτασης όσο και αν είναι απευκταία, ταυτόχρονα είναι και απρόβλεπτα. Το μόνο επομένως που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να πάρουμε τα μέτρα μας. Όσο και για ότι μπορούμε.
Τα φυσικά φαινόμενα αυτής της δυναμικής αποκάλυψαν και τους ιδιαίτερους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων! Στα Μέγαρα είμαστε στην ευτυχή θέση (!) να φιλοξενούμε δύο τέτοιες εγκαταστάσεις αρκετά κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στη Ρεβυθούσα και στο Πέραμα Μεγάρων!
Δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει μελέτες αντοχής αυτών των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν έχουν συνταχθεί μελέτες για τις πιθανές καταστροφές που μπορεί να προκληθούν στις γύρω κατοικημένες περιοχές. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι οι δεξαμενές στο Πέραμα Μεγάρων είναι εγκατεστημένες σε έδαφος πορώδες και συνεπώς ευάλωτο σε διαρροές. Μήπως όμως είναι ταυτόχρονα ευάλωτο και σε σεισμούς;
Αν υπάρχουν τέτοιες μελέτες οφείλει ο δήμος να τις αναζητήσει και να τις δημοσιοποιήσει. Αν δεν υπάρχουν πρέπει να τις απαιτήσει!
Ειδικοί επιστήμονες βέβαια δεν είμαστε. Κοινό νου όμως διαθέτουμε!Δεν χρειάζεται δα και ιδιαίτερη φιλοσοφία για να υποστηρίξει κανείς πως τέτοιου είδους εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές!
Ο Δήμος Μεγαρέων πρέπει πια να απαιτήσει την έναρξη της διαδικασίας απομάκρυνσης των δεξαμενών από το Πέραμα. Για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τη φύση της περιοχής μας!
Γιατί τελικά η Ιαπωνία μπορεί να μην είναι πολύ μακριά από τα Μέγαρα!