O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

το megara mme γράφει για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Βουρκάρι...

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ...


Η πραγματικότητα είναι μια και βάλτε την όλοι καλά στο μυαλό σας: αν δεν ήταν ο Φορέας Βουρκαρίου να αφυπνίσει τον Μεγαρικό και Νεοπεραμιώτικο λαό, σήμερα το Βουρκάρι θα ήταν μια μικρή βιομηχανική τσιμεντούπολη.
Χθες πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το έκτακτο θέμα για την Γνωμοδότηση του δημ. συμβουλίου επί του εγκριθέντος από τον οργανισμό Αθήνας Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος περί καθορισμού ζωνών και όρων περιορισμών στη χρήση και τη δόμηση. Στο συμβούλιο για μια ακόμα φορά ελέχθησαν πολλά. Παρόντες και οι κάτοικοι βουρκαρίου αλλά και οι θιγόμενοι επιχειρηματίες που έχουν βιοτεχνίες στην περιοχή.
Το συμπέρασμα που τελικά έβγαλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι είναι ότι "για όλα φταίει ο Φορέας Βουρκαρίου".
Ο Φορέας Βουρκαρίου είναι υπεύθυνος για την αφύπνιση του κόσμου ώστε να σωθεί ο υγροβιότοπος. Ο Φορέας Βουρκαρίου είναι υπεύθυνος που αφύπνισε το κράτος για το προεδρικό διάταγμα προστασίας του. Ο φορέας Βουρκαρίου είναι υπεύθυνος που θέλει να σώσει ένα ιστορικό μνημείο όπως είναι το Τοίχος και παράλληλα να διαφυλάξει την περιοχή μας από τσιμεντοβιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να χτιστούν εκ νέου στην περιοχή.
Μάλιστα οι αιρετοί άρχοντες διαφόρων αποχρώσεων επετέθησαν σε γνωστό ευαισθητοποιημένο πολίτη {κ. Τσρτακλέα} ο οποίος "τόλμησε" να πει τα αυτονόητα: ότι δηλαδή εκεί διακυβέβονται οικονομικά συμφέροντα {είναι λογικό αφού οι υπηρεσίες του κράτους έδιναν συνεχώς περιβαλλοντικές άδειες, χωρίς να λαμβάνουν τον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο. Αλήθεια πως γινόταν αυτό;} και ουσιαστικά στην περιοχή οι θιγόμενοι είναι διάφοροι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν επενδύσει.
Κανείς όμως δεν τόλμησε να αναφέρει: ποιος έδινε περιβαλλοντικές άδειες όταν η περιοχή εκείνη θεωρείται ανέκαθεν υγροβιότοπος;
Ποιος έδινε άδειες και δη κοντά σε ιστορικό μνημείο για να δημιουργηθούν κάθε είδους επιχειρήσεις;
Ποιος έδινε άδειες και με πιο σκεπτικό να μπαζώνεται ο υγροβιότοπος;
Ποιος έδινε άδειες εκχέρσωσης και κατακρεούργησης του υγροβιότοπου;
Ακούστηκαν μάλιστα και θέσεις ότι έκεί υπήρχαν ελαιόδεντρα; Λάθος. Μέγα λάθος. Καμιά ιστορική φωτογραφία από το 1924 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 50 δεν δείχνει κανένα ελαιόδεντρο. Και αυτό γιατί τα ελαιόδεντρα σάπιζαν λόγω της αλμύρας και της τεράστιας ποσότητας νερού που συσωρευόταν.
Κύριοι ΑΙΡΕΤΟΙ! Η απόφαση που θα πάρετε σε δύο μήνες έχει ιστορική σημασία και θα σας κρίνει στις επόμενες γενιές και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η περιοχή δεν χωράει άλλη υποβάθμιση. Ο Φορέας Βουρκαρίου δεν είναι μόνος του. Είμαστε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι συμπαραστεκόμαστε σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Η περιοχή μπορεί να γίνει η καλύτερη τουριστική ζώνη της Αττικής αν οργανωθεί σωστά. Βρείτε λύση η οποία δεν θα διακυνδυνεύει ούτε τα συμφέροντα των υπαρχόντων βιομηχανιών αλλά ούτε και την ιστορική μας περιοχή, στην οποία τα χρόνια επί Τουρκοκρατίας δόθηκαν μάχες μεταξύ Μεγαριτών και Τούρκων, ώστε η περιοχή να κρατηθεί μακριά από τα μαχαίρια των Τούρκων. Ο Φορέας Βουρκαρίου κατά την άποψή μας είναι εκείνος που νομιμοποιείται περισσότερο από όλους μας να φωνάζει και να αναμοχλεύει το θέμα, γιατί σε αυτόν οφείλουμε το Προεδρικό Διάταγμα που θα βγει για την περιοχή. Όμως ξαναλέμε! Πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν και οι οικογένειες που δουλεύουν στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής. Αν το κράτος μπορεί {πράγμα αδύνατον} ας μεταφέρει τις μονάδες αυτές στην ΒΙΟΠΑ. Λύσεις υπάρχουν πολλές. Είναι στο χέρι σας να πάρετε μια ιστορική απόφαση η οποία ευελπιστούμε δεν θα είναι όπως με την Ρεβυθούσα, από την οποία βγήκαμε "και κερατάδες και δαρμένοι".