O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ανεξέλεγκτη κατάσταση της απόρριψης σκουπιδιών. Ξεφυτρώνουν μικρές χωματερές στον κάμπο των Μεγάρων...






διαβάζουμε από το http://www.megara.org :

Σε άθλια πραγματικότητα κάλεσαν τους εκπροσώπους του τύπου να παρευρεθούν, ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης και ο αντιδήμαρχος επί της καθαριότητας κ. Αθανάσιος Ζάλης.
Στην θέση Άγιος Αθανάσιος, στις παρυφές του ρέματος της Καμάρας γίναμε μάρτυρες μιας ελεεινής κατάστασης αποτελούμενης από επιχωματώσεις, μπάζα και βοθρολύματα.
Κάποιοι ασυνείδητοι έχουν ρίξει χιλιάδες κυβικά μπάζα στις όχθες του ρέματος ενώ στην κοίτη του τρέχει ένα ποτάμι λάσπης από λάσπη βόθρων.
Ο κ. Μαρινάκης είναι αγανακτισμένος με την κατάσταση η οποία είναι εγκληματική για την δημόσια υγεία.
Δεν είναι μόνο η δυσοσμία η οποία αναδίδεται από τη βοθρολάσπη άγνωστης προέλευσης αλλά και τα περιεχόμενά της που γεμίζουν το υπέδαφος και καταλήγουν στα υπόγεια αποθέματα γλυκού νερού.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι πρόκειται άμεσα να προβεί στις εξής ενέργειες.

  1. Θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου
  2. Θα καταγγείλει το γεγονός στους ελεγκτές περιβάλλοντος και θα τους καλέσει να ερευνήσουν την προέλευση των απορριμμάτων
Ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Ζάλης είναι πολύ προβληματισμένοι με την κατάσταση και είναι δύσκολο να λύσουν το θέμα.
Δήλωσαν ότι θα καθαρίσουν τα μπάζα και θα συνδράμουν τον εργολάβο που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των ρεμάτων αλλά αυτό θα είναι πρόσκαιρη λύση του προβλήματος.


σχόλιο από το vourkari

Είναι καταρχήν θετικό το ότι η δημοτική αρχή ασχολήθηκε με αυτό το πρόβλημα που έχει αναδειχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Είναι επίσης θετικό ότι ο Δήμαρχος υποσχέθηκε τον καθαρισμό της περιοχής.

Το ερώτημα όμως παραμένει:
Τι θα γίνει μετά; Ποιες μπορεί να είναι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις;

Έχουμε τονίσει επανειλλημένα την ανάγκη εκπόνησης συγκεκριμένου δημοτικού προγράμματος διαχείρισης των ογκωδών αντικειμένων και των μπάζων που παράγονται στην περιοχή. Είχαμε προτείνει επίσης και συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε παλαιότερη ανάρτησή μας ( δείτε εδώ)

Ογκώδη υλικά: Σε δημοτικό κέντρο ανακύκλωσης (ανάλογο λειτουργεί ήδη στην Ελευσίνα και απασχολεί δέκα άτομα!) προς παρασκευή υλικού RDF που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο στη βιομηχανία.

Τα μπάζα : Τα υλικά αυτά με ειδικό κοσκίνισμα και μηχανικό λειοτεμαχιστή μπορούν να μετατρέπονται σε υλικό για διάφορες χρήσεις

Αυτό προϋποθέτει τη συγκρότηση και λειτουργία ενός ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ.

Ο οικονομικός ισολογισμός της λειτουργίας ενός τέτοιου κέντρου θα μπορούσε άνετα με σωστή διαχείριση να είναι ισοσκελισμένος

Τα οφέλη για την περιοχή μας και το περιβάλλον είναι προφανή και πολλαπλά.

Λύσεις λοιπόν υπάρχουν! Εμπειρία από τη λειτουργία ανάλογων μονάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπάρχουν.

ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ;