O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Με προβληματικές "μελέτες" χωροθετούν τις ιχθυοκαλλιέργειες έτσι όπως τους βολεύει! Να αντιδράσει και ο Δήμος Μεγαρέων!


Φαίνεται ότι η υπόθεση της χωροθέτησης ιχθυοκαλλιεργειών είναι μια ιστορία με αρκετά παρατράγουδα!

Είναι γνωστό ότι η μελέτη για την χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) λόγω "έλλειψης πόρων εκ μέρους του υπουργείου". Σε απλά Ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες ανέθεσαν και ολοκλήρωσαν τις μελέτες για το που θα τοποθετήσουν τις επιχειρήσεις τους! Όπως φαίνεται από δημοσίευμα της χθεσινής "Καθημερινής", αυτές οι μελέτες δεν είναι και τόσο ... φιλικές προς το περιβάλλον και τους κατοίκους!

Αναφέρεται λοιπόν σε σχετικό δημοσίευμα:

"...Σε ελλιπή ή παραποιημένα στοιχεία βασίζεται η χωροθέτηση περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στον νότιο Ευβοϊκό. Αυτό υποστηρίζουν τοπικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής, επικαλούμενοι μελέτη στην οποία η ζώνη γύρω από το Μαρμάρι εμφανίζεται ως ακατοίκητη, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η απουσία επιπτώσεων. Σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για το Μαρμάρι, αλλά και για άλλες περιοχές της χώρας που αντιτίθενται στη δημιουργία εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι η άρνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να παρέχει στους ενδιαφερομένους τις επίμαχες μελέτες....."

Είναι γνωστό ότι:

"...σε διαβούλευση δόθηκε μόνο το πλαίσιο με τις περιοχές στις οποίες προτείνει τη χωροθέτηση ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), αλλά όχι τις μελέτες στις οποίες βασίστηκε...".

"....Σε αρκετές περιοχές, όπως συνέβη στον Δήμο Καρυστίας, οι κάτοικοι και οι φορείς δεν το έβαλαν κάτω. Οταν μετά κόπων και βασάνων κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μελέτη για τη δημιουργία ΠΟΑΥ στο Μαρμάρι, είδαν ότι ορισμένα κρίσιμα στοιχεία της ήταν αναληθή. «Το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας περιοχής του Μαρμαρίου εμφανίζεται στη μελέτη ως ακατοίκητο. Αποσιωπάται η ύπαρξη μεγάλων οικισμών και ασφαλτοστρωμένων δρόμων, αλλά και ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως β΄ κατοικίας και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης»....".

Είναι μάλλον προφανές ότι και στα Μέγαρα η υπόθεση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον!

Ο δήμος Μεγαρέων έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για να αποτραπεί η καταστροφική για την παραλιακή Μεγαρίδα εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας! Μια έγγραφη διαμαρτυρία φυσικά και δεν αρκεί για να αποτρέψει αυτά τα σχέδια!

Να πληροφορήσουμε τους υπευθύνους στο δήμο ότι το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες πρόκειται -πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα- να κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας προς γνωμοδότηση!
Έπρεπε ήδη να έχουν ζητηθεί οι μελέτες που χωροθετούν ιχθυοκαλλιέργειες στα Μέγαρα (μοναδική παράκτια περιοχή της Αττικής). Έπρεπε βέβαια ο δήμος να είχε προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις αντίδρασης (όπως όφειλε) και δεν το έκανε!

Είμαστε ήδη στο παραπέντε! Η ευθύνη της διοίκησης του Δήμου είναι πασιφανής!