«ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»
ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ (ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ) ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΜΕΓΑΡΩΝ;
Ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι το προσύμφωνο για την διαχείριση του δικτύου ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων το έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος!!!. Προφανώς, για να μη δώσει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση όχι να το μελετήσει, ούτε καν να το διαβάσει. Αφού το κείμενο του προσυμφώνου το μοίρασε το μεσημέρι της ημέρας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και το βράδυ, με την έναρξη της συνεδρίασης, μοίρασε άλλο κείμενο τροποποιημένο.
Και βέβαια μόνο κατεπείγον δεν ήταν το θέμα, αφού το προηγούμενο προσύμφωνο είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2011, άρα εκκρεμούσε επί επτάμηνο. Η δικαιολογία, που προβλήθηκε, ότι δηλαδή την επομένη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, για να το εγκρίνει, μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηρισθεί. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ συνεδριάζει αρκετές φορές το μήνα. Το προσύμφωνο εκκρεμούσε επί επτάμηνο δεν μπορούσε να περιμένει άλλες 10 ημέρες;
Τα παραπάνω δείχνουν αφ’ ενός μεν τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της διοίκησης, αφ’ ετέρου δε ότι ουδόλως ενδιαφέρεται για την γνώμη του συνόλου της αντιπολίτευσης, παρότι αυτή εκπροσωπεί το 64% του μεγαρικού και νεοπεραμιώτικου λαού.
Με το απαράδεκτο αυτό προσύμφωνο ο Δήμαρχος δέχεται αυτά, που κανένας άλλος δεν είχε δεχθεί μέχρι τώρα. Δηλαδή:
Δέχεται να χρεώνει η ΕΥΔΑΠ από το 1999 μέχρι το 2007 το νερό στο Δήμο μας με τριπλάσια τιμή απ’ ό,τι στους άλλους Δήμους. Θα μειωθεί η τιμή με διαπραγμάτευση. Αν δεν υπάρξει όμως συμφωνία στο ποσοστό μείωσης ακυρώνεται το προσύμφωνο. Θα δεχθεί άραγε η ΕΥΔΑΠ, να μειώσει την τιμή στο ένα τρίτο, όπως είναι το σωστό και δίκαιο; Αν ναι γιατί δεν το έκανε ήδη. Άρα δεν έχει τέτοια πρόθεση.
Δέχεται όλες τις προσαυξήσεις, λόγω καθυστέρησης πληρωμών, που οφείλονταν όμως στο γεγονός, ότι χρέωνε το νερό με τριπλάσια τιμή. Αυτές χαρίζονται μόνο αν ισχύσει το προσύμφωνο.
Δέχεται πως αν σπάσει το προσύμφωνο, ακόμα και με υπαιτιότητα της ΕΥΔΑΠ (που είναι πολύ εύκολο) τότε αυτόματα έχει αποδειχθεί και υπογράψει να πληρώσει ο Δήμος το νερό με τριπλάσια τιμή, καθώς κι όλες τις προσαυξήσεις. Πράγμα τελείως απαράδεκτο.
Δηλαδή η ΕΥΔΑΠ είναι ούτως ή άλλως κερδισμένη σε βάρος βεβαίως του Δήμου και των πολιτών.
Επίσης, από την μελέτη των δύο προσυμφώνων προκύπτει το εξής τρομερό στοιχείο. Σε διάστημα επτά(7) μηνών το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ αυξήθηκε κατά 1.436.000 ευρώ. Και είναι τρομερό, διότι από το 2007 το χρέος αυξανότανε κατά μέσο όρο 1.250.000 ευρώ περίπου το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κατ’ αντιστοιχία στο 7μηνο θα έπρεπε να ήταν περίπου το μισό από το 1.436.000.
Και γίνεται ακόμα πιο τρομερό, αν αναλογιστεί κανείς, πως τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΥΑΜ είχε 50 υπαλλήλους, τους οποίους δεν έχει τώρα, αφού μετατέθηκαν στο Δήμο, εκτός από 9, οι οποίοι κακώς απολυθήκανε και δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα.
Τελικά, πού πάνε τα χρήματα από τις εισπράξεις ( για νερό και αποχέτευση ) της ΔΕΥΑΜ; Γιατί τόσο δυσανάλογα μεγάλο το χρέος μέσα σε ένα 7μηνο; (1.436.000 ευρώ).
Οι εισπράξεις της ΔΕΥΑΜ παραμένουν σχεδόν οι ίδιες, αφού καταργήθηκε μεν το χαράτσι του 80% για τα έργα(;), αλλά επιβλήθηκε από τον Δήμαρχο το χαράτσι του 70% για την αποχέτευση.
Και είναι απορίας άξιον, γιατί ο Δήμαρχος πήρε μόνος του αυτήν την απόφαση ( και μη πεί κανείς, πως μόνος του αποφάσισε ο Εκκαθαριστής ). Όλοι σχεδόν οι Δήμοι επιβάλανε το τέλος αποχέτευσης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι του Δημάρχου. Ενδεικτικά, αναφέρονται τέλη αποχέτευσης σε κάποιους Δήμους. Ρόδος 40%, Ξυλόκαστρο 50%, Αίγιο 40%, Μυτιλήνη 50%.
Η ΔΕΥΑΜ, που απαλλάχθηκε απ’ όλους τους υπαλλήλους, γιατί πρόκειται να κλείσει, που εισπράττει το τέλος της αποχέτευσης, αλλά και για το νερό από την κατανάλωση των δημοτών, χωρίς όμως να το πληρώνει στην ΕΥΔΑΠ, τα δε δάνεια της τα πληρώνει ο Δήμος, κανονικά θα έπρεπε να έχει πολύ μεγάλο αποθεματικό. Έχει;
Οι πληροφορίες λένε όχι. Δεν είναι περίεργο;
Πού πάνε όλες αυτές οι εισπράξεις;
Αληθεύει πως για την μεταφορά της λυματολάσπης ξοδεύει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο;
Από τις 16 Νοεμβρίου 2011, δηλαδή πριν από 4 μήνες περίπου, έχω ζητήσει εγγράφως στοιχεία σχετικά με τον διαγωνισμό και την σύμβαση για την ανάθεση της μεταφοράς και διάθεσης της λυματολάσπης. Ακόμα δεν μου έχουν δοθεί. Γιατί άραγε; Τι κρύβουν; Πού είναι η διαφάνεια για την οποία συνεχώς ομιλεί ο Δήμαρχος; Η διαφάνεια συνεπάγεται πράξεις και όχι λόγια. Δεν πρέπει αυτά τα στοιχεία να αναζητηθούν με άλλο τρόπο;
Οι πληροφορίες λένε πως η ΔΕΥΑΜ πληρώνει 260 ευρώ τον τόνο, για την μεταφορά και διάθεση της λυματολάσπης.
Η ΕΥΔΑΠ για την μεταφορά και διάθεση της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια πλήρωνε 100 ευρώ τον τόνο. Υπόψη πως αυτή μεταφέρεται στο εξωτερικό. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά από διαγωνισμό βρέθηκε ανάδοχος του υπόψη έργου με προσφορά 54 ευρώ τον τόνο (στοιχεία από την εφημερίδα «ΘΕΜΑ» της 8 Ιανουαρίου 2012).
Μετά από τα παραπάνω ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Επίσης, ενδιαφέρον θα είχε, να ανακοινωθούν επίσημα στοιχεία, που να αποδεικνύουν, πού μεταφέρεται η λυματολάσπη, για να διαλυθούν οι οποιεσδήποτε υπόνοιες υπάρχουν στους πολίτες, για το πού αυτή ρίχνεται.
Γρηγόρης Σταμούλης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»