O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Προτάσεις για την προστασία του Βουρκαρίου από το 1ο Γυμνάσιο Μεγάρων!


Προτάσεις για την προστασία του Βουρκαρίου

Με αφορμή το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 1ου Γυμνασίου Μεγάρων «Ευκλείδειο» η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου αφού ενημερωθήκαμε με εξαιρετική παρουσίαση από τον τοπικό φορέα προστασίας με την εκπροσώπηση του από τους κ.Στέργιο Τσαρτακλέα και κ.Αναστάσιο Δέσκο, και ερωτηματολόγια και παρεμβάσεις από την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος και Υποδιευθύντρια του σχολείου μας Ευαγγελία Παπαντώνη, προβληματιστήκαμε σχετικά με τον υγροβιότοπο στο Βουρκάρι Μεγάρων.

Μετά από επίσκεψη και μελέτη στο πεδίο, ανάπτυξη φύλλων εργασίας, ανακαλύψαμε την σημαντικότητα του παραμελημένου αυτού οικοσυστήματος και συγκεντρώσαμε διάφορα συμπεράσματα και προτάσεις:

- Η πρώτη και σημαντικότερη ενέργεια που θα πρέπει να γίνει είναι η επίσημη ένταξη του υγροβιότοπου σε νομικό πλαίσιο προστασίας ώστε να γίνει επισήμως αποδεκτή η ιδιαιτερότητά του. Αυτή η ενέργεια, σε συνδυασμό με την κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή, αιτία ρύπανσης του οικοσυστήματος, θα αποτελέσει ιδανική αρχή για περαιτέρω προσπάθειες για προστασία της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενεί.

- Εξίσου αποτελεσματικός θα ήταν και ο βιολογικός καθαρισμός και η απομάκρυνση των μπαζών από την περιοχή για την άμεση αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας στον τομέα της ρύπανσης.

- Ένας ακόμα τρόπος να αντιμετωπιστεί η υδάτινη ρύπανση είναι μέσω της αποτροπής της αποβολής τοξικών λυμάτων και αποβλήτων στο νερό.

- Για την διατήρηση της καθαριότητας του χώρου θεωρείται φυσικά απαραίτητη η απαγόρευση ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως παράνομη αλιεία, κυνήγι, κατασκηνώσεις, παράνομη οικοδόμηση κ.α. μέσα στα όρια του υγροβιότοπου.

Σε δεύτερο επίπεδο, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το οικοσύστημα για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα, την έντονη παρουσία του φυσικού στοιχείου και την σπουδαιότητά του ως ενδιαίτημα πλήθους σπάνιων πτηνών και άλλων ζώων και φυτών.
Αν αφιερώσουμε κάποιο χρόνο θα καταφέρουμε να τροποποιήσουμε τον χώρο και να τον καταστήσουμε επισκέψιμο.

- Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση παρατηρητηρίων από τα οποία θα είναι δυνατή η παρακολούθηση των πτηνών που ζουν ή αποδημούν στον υγροβιότοπο, αλλά και την δημιουργία ασφαλών διαδρομών σε όλο το μήκος της ακτής για τους επισκέπτες.

- Επίσης, καλό θα ήταν να τοποθετηθεί περίφραξη στο χώρο καθώς και παγκάκια, κάδοι και λοιπά για να ολοκληρωθεί η εικόνα του φυσικού πάρκου.

Φυσικά υπάρχουν λιγότερο περίπλοκες ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν από απλές εθελοντικές ομάδες, όπως εμείς και άλλα σχολεία, ή φορείς.

- Αυτές συμπεριλαμβάνουν την αναδάσωση των καμένων περιοχών στο δάσος Περάματος,τον καθαρισμό της περιοχής από απορρίμματα αλλά και την ενημέρωση και πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας με σκοπό να ενθαρρυνθεί η δράση και να βγουν οι πολίτες από την άγνοια.

Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από απλούς πολίτες για την προστασία και διατήρηση του υγροβιότοπου. Ελπίζουμε οι προσπάθειές μας σαν σχολείο να αποφέρουν κάποια αποτελέσματα και οι προτάσεις μας να εμπνεύσουν κινητοποίηση από μέρους άλλων ατόμων και ομάδων.


Για την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Μεγάρων,
Νίκη και Χριστιάννα Μωραΐτη