Από σήμερα οι πλαστικές σακούλες στο λιανεμπόριο θα χρεώνονται ενώ ταυτόχρονα θεσπίζεται ανταποδοτικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας. Το μέτρο εναρμονίζει το Ελληνικό δίκαιο με το ισχύον Ευρωπαϊκό που έχει στόχο την μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν τα πλαστικά.
Περίπου το ένα τρίτο των σκουπιδιών στη θάλασσα είναι πλαστικές σακούλες, που όπως είναι φυσικό καταλήγουν στο πεπτικό σύστημα πολλών θαλασσίων οργανισμών. Η θαλάσσια χελώνα (που είναι ο μεγάλος εχθρός για τις μέδουσες) προσβάλλεται με ιδιαίτερο τρόπο.
Στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι:
«Εισάγονται μέτρα διαχείρισης σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και επιβάλλεται στους καταναλωτές, η υποχρέωση καταβολής περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, το ύψος του οποίου ορίζεται από 1-1-2018, στην τιμή των τριών (3) λεπτών του ευρώ και από 1-1-2019, στην τιμή των επτά (7) λεπτών του ευρώ». Όπως αναφέρεται «το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)»
Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/849037/plastiki-sakoyla-dorean-diathesi-telos-apo-to-2018-poso-tha-kostizoyn-sta-soyper-market#ixzz52vih8uu5
Η συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή είναι μακριά από τα Ευρωπαϊκά δεδομένα:
χρησιμοποιούμε πάνω από 4,5 δισ. πλαστικές σακούλες τον χρόνο για το σύνολο του λιανεμπορίου, ήτοι περί τις 400 σακούλες το άτομο, με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να μην υπερβαίνει τα 175 τεμάχια ανά κάτοικο ετησίως. Την ίδια ώρα, οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (π.χ. υφασμάτινες) είναι ελάχιστες (0,05 σακούλες ανά κάτοικο, όταν στη Δανία φτάνουν τις 75 σακούλες ανά κάτοικο και ο μέσος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 23) αναφέρει η "Καθημερινή".