O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

ανακοίνωση της WWF : Λέμε όχι στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε θάλασσες και παραλίες... να αντιδράσουμε άμεσα!




Το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, που σύμφωνα με δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται άμεσα να καταθέσει στη Βουλή, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για μαζική νομιμοποίηση κάθε είδους παρανομίας, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα. 
Το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, που σύμφωνα με δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται άμεσα να καταθέσει στη Βουλή, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για μαζική νομιμοποίηση κάθε είδους παρανομίας, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα. 
Συγκεκριμένα, με το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών:
  • Επιτρέπει την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων στην παράκτια ζώνη. Νομιμοποίηση η οποία μάλιστα θα γίνεται με μια απλή υπουργική απόφαση.
  • Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.
  • Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο. 
υπόγραψε και εσύ τη διαμαρτυρία εδώ
Το WWF Ελλάς μένοντας σταθερό στις απόψεις του για την προστασία του αιγιαλού υπενθυμίζει στη σημερινή κυβέρνηση θέσεις με τις οποίες πριν 5 χρόνια συμφωνούσε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Σήμερα επεξεργάζεται ένα αντίστοιχα επικίνδυνο νομοσχέδιο.
Ένα σωστό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της παράκτιας ζώνης της Ελλάδας πρέπει να διέπεται από τρεις θεμελιώδεις αρχές:
α) Αντιμετώπιση της παράκτιας ζώνης «ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου» (προοίμιο ν. 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα).
β) Ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης
γ) Απαρέγκλιτη διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παράκτιας και της παρόχθιας ζώνης.
Το WWF Ελλάς καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για την απόσυρση του νομοσχεδίου και το Υπουργείο Οικονομικών να μην καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να εκκινήσει την απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών για ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο ο αιγιαλός, οι παραλίες, ο θαλάσσιος πυθμένας και οι όχθες ποταμών και λιμνών.