O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ- ανακοίνωση του συντονιστικού Θριασίου

email: syntonistiko_forewn@yahoo.gr


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Λαέ του Θριασίου,

εργαζόμενοι – εργαζόμενες, νέοι και νέες,

οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, που στηρίζονται από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής και την ΕΥΔΑΠ, κατέληξαν στην χωροθέτηση και κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου (ΚΕΛΘ) στην παραλία Ασπροπύργου, δίπλα στη Χαλυβουργική, υλοποιώντας τις πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης να έρθει ο Βιολογικός Καθαρισμός (ΚΕΛΘ) στο Θριάσιο.

Ένας Βιολογικός σταθμός που θα δέχεται όλα τα αστικά, και όχι μόνο, λύματα του Θριασίου.

Οι μαζικοί φορείς και τα εργατικά σωματεία του Θριασίου, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της μελέτης του αποχετευτικού και του Βιολογικού, αντιδράσαμε στη χωροθέτηση του ΚΕΛΘ και προτείναμε την απευθείας σύνδεση με την Ψυτάλλεια.

Η κατασκευή του Βιολογικού στο Θριάσιο δημιουργεί ένα ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα για το περιβάλλον της περιοχής.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη χωροθέτηση, στην παραλία Ασπροπύργου, νεκρώνει ουσιαστικά το μοναδικό χώρο αναψυχής στην πόλη.

Η επίσημη έναρξη του έργου σχετίζεται με την τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπροπύργου, όπου στις 20-08-2009 αποφάνθηκε, κατά πλειοψηφία, υπέρ της υλοποίησης του και της συγκεκριμένης χωροθέτησης. Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) τάχθηκε υπέρ, παρά την αρχική άρνησή της. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), παρότι καταψήφισαν, αρνούνται ουσιαστικά την κινητοποίηση του λαού, για να μην προχωρήσει η κατασκευή του έργου.

Αν λάβουμε επιπλέον υπόψη ότι, για να είναι ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός ένας τέτοιος Βιολογικός, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την 3η βαθμίδα επεξεργασίας, που αφορά στην αφυδάτωση της λυματολάσπης, η οποία, όμως, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου δεν υπάρχει, παρά μόνο στα λόγια και τις υποσχέσεις, αντιλαμβανόμαστε, για μια φορά ακόμη, την προχειρότητα της μελέτης και της επιλογής χωροθέτησης του έργου.

Η ανυπαρξία 3βάθμιας επεξεργασίας γεννάει ανησυχίες και ερωτηματικά, τόσο για την επάρκεια του χώρου, το κόστος του έργου, αλλά και για τη διάθεση και εναπόθεση της ρυπογόνας και μολυσματικής λυματολάσπης. Ερωτηματικά στα οποία, όχι μόνο δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από Δημοτικές και Νομαρχιακή Αρχή και τους υπεύθυνους του έργου, αλλά αποδεικνύουν την ακαταλληλότητά του.

Το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου καλεί το λαό της περιοχής να μην αποδεχτεί τετελεσμένα γεγονότα και να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, από τη στάση των συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, στο πως βλέπουν το μέλλον του Θριασίου.

Να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις, που να ακυρώσουν τα σχέδια των βιομηχάνων και των Κυβερνήσεων, που στηρίζονται από τις επιλογές των Τοπικών Αρχών, για περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής κατοίκων και εργαζομένων στο Θριάσιο.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ.