Ομοιότητες;
Όπως και στην περίπτωση του Βουρκαρίου έτσι και στον Υμηττό προέκυψε θέμα αναφορικά με το ισχύον νομικό καθεστώς στην περιοχή, έπειτα από την απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) να προχωρήσει στην κατασκευή 36 κατοικιών για αξιωματικούς στο πρώην Στρατόπεδο Σακέτα, επικαλούμενο σχετικό νόμο βάσει του οποίου το Υπουργείο Άμυνας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το που και πόσο θα οικοδομήσει για τις επιχειρησιακές του ανάγκες.
«Η βάση του προβλήματος είναι καθαρά συνταγματική. Το βουνό, ως ευαίσθητο οικοσύστημα, προστατεύεται πάνω απ’ όλα από το ίδιο το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο και επιβάλλει στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο ήπια διαχείριση. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι η κατασκευή κατοικιών στην καρδιά του βουνού», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής ο επίτιμος πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Μιχαήλ Δεκλερής.
Αντίστοιχα για το Βουρκάρι, και με ξεχωριστή ειδική γνωμοδότησή του (Ιαν. 2008) με τίτλο: “Υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων: Η συνεχιζόμενη παράλειψη οφειλόμενης προστασίας”, είχε κατηγορηματικά επισημάνει ότι: «Το εξαιρετικά ευπαθές οικοσύστημα του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου προστατεύεται απευθείας από το ελληνικό Σύνταγμα και οποιαδήποτε κανονιστική πράξη αντίκειται στο καθεστώς προστασίας του πάσχει ακυρότητος!». Μάλιστα στη γνωμοδότησή του αυτή ο κ. Δεκλερής προχώρησε ακόμα περισσότερο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Τυχόν απώλεια του μοναδικού σε μέγεθος και σημασία υγροτόπου Βουρκάρι, εξ ακηδίας ή αδρανείας, ή παραχωρήσεως σε οικονομικά, πολιτικά ή άλλα συμφέροντα, θα είναι πράγματι ασυγχώρητη!»
Ειδοποιός Διαφορά;
Η εκεί Δημοτική Αρχή φαίνεται ότι ενστερνίζεται τις απόψεις του καθώς προσέφυγε (στις10/08/09) στο Συμβούλιο της Επικρατείας δηλώνοντας παράλληλα: «Η προσφυγή στην δικαιοσύνη είναι μόνο η αρχή. Καλούμε τους ενεργούς πολίτες σε επαγρύπνηση και αγώνα.»
Η δική μας Δημοτική Αρχή δηλώνει για την περίπτωση του Βουρκαρίου: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους Νόμους οι οποίοι δυστυχώς χαρακτηρίζουν την περιοχή βιομηχανική!»