O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Σα να μην πέρασε μια μέρα...Greenpeace - Ελλάς


2007-2009: φαίνεται ότι δεν μάθαμε τίποτα. Τα ίδια λάθη, οι ίδιες ελλείψεις, οι ίδιες δηλώσεις, η ίδια κοινωνική θλίψη και οργή. Τα δάση μας καίγονται και οι αρμόδιοι μας ενημερώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα και για όλα φταίει ο «στρατηγός άνεμος» και τα ίδια τα πεύκα.

Δεν φταίει η έλλειψη συντονισμού , η απουσία προληπτικής δράσης, η απουσία εκπαίδευσης – αξιοποίησης του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας. Δε φταίει η απουσία δασικών χαρτών, δε φταίει η έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης, δε φταίει η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, δε φταίει η νομιμοποίηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Δεν φταίει η απουσία πολιτικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για πολλές τέτοιες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στα επόμενα χρόνια.


Χρειάζεται να πούμε «ποτέ ξανά» και αυτή τη φορά να το εννοούμε. Χωρίς ανοχή σε πολιτικές, πολιτικούς και πολίτες που αφήνουν πίσω τους στάχτη και καμένη γη.

Υ.Γ. Η γκρίνια από μόνη της δεν είναι αρκετή...
Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις:
• Αναθεώρηση του παρόντος µοντέλου καταπολέµησης πυρκαγιών το οποίο επί του παρόντος επικεντρώνεται στα µέσα και τις υποδοµές κατάσβεσης, τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή σε περιπτώσεις Πυρκαγιών Υψηλής Έντασης. Αυτό το µοντέλο πρέπει να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της ολοκληρωµένης διαχείρισης των καύσιµων υλών ενδυναµώνοντας τη δασοκοµική δραστηριότητα.

• Σχεδιασµός δασικών πολιτικών που να περιλαµβάνουν την εγκάρσια διαχείριση των καύσιµων υλών. Δηλαδή, το ζήτηµα του κινδύνου πυρκαγιάς πρέπει να είναι παρόν σε όλους τους τοµείς αγροτικής και δασικής δραστηριότητας: δασική εκµετάλλευση (εµπορική ή όχι), αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, εκµετάλλευση της δασικής βιοµάζας για την παραγωγή ενέργειας, κλπ.

• Το εργαλείο δράσης για την καύσιµη ύλη πρέπει να είναι η προληπτική δασοκοµία, η οποία θα δρα στην πυκνότητα και τη συνέχεια των καύσιµων υλών στα δάση, και τον αποκλεισµό των δασικών περιοχών υψηλού κινδύνου.

• Πέρασµα από τα µοντέλα ολικής κατάσβεσης στη διαχείριση της φωτιάς σε ένα σχεδιασµό της περιοχής που θα περιλαµβάνει τη φωτιά ως εργαλείο διαχείρισης. Οι ελεγχόµενες ή προβλεπόµενες φωτιές και η διαχείριση πυρκαγιών χαµηλής έντασης µπορούν να αποτελέσουν άλλη µία εναλλακτική λύση για τη µείωση της δασικής βιοµάζας.

• Έµφαση στον έλεγχο και την πρόληψη των αιτιών ανάφλεξης, µε την υποστήριξη των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και των εξειδικευµένων µονάδων διερεύνησης αιτιών, ή τη δηµιουργία τέτοιου µηχανισµού στις χώρες όπου δεν υπάρχει. Μεγαλύτερη επαγρύπνηση όσον αφορά σε γνωστά αίτια όπως ηλεκτροφόρα καλώδια, χώροι απόρριψης απορριµµάτων, καύσεις στα πλαίσια αγροτικών εργασιών, υποδοµές, κλπ.

• Βελτίωση της προστασίας από τις πυρκαγιές σε οικισµούς και κατοικίες που βρίσκονται κοντά ή εντός δασικών περιοχών, µέσω της ένταξης νέων κριτηρίων στον οικιστικό σχεδιασµό. Είναι απαραίτητη η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσµού σχετικά µε τους κινδύνους που εµπεριέχονται στην κατοίκηση σε δασικές περιοχές.

• Σωστός σχεδιασµός της προστασίας και του σχεδίου των κοινοτήτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κήπους, και υποχρέωση ανάπτυξης σχεδίων εκκένωσης.

• Ενηµέρωση και εκπαίδευση του πληθυσµού σχετικά µε τη συµπεριφορά της φωτιάς και των επιπτώσεών της.

• Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των οµάδων πληθυσµού που χρησιµοποιούν τη φωτιά, π.χ. τους αγρότες, µε έµφαση στους κινδύνους που εµπεριέχει και την αυξηµένη επικινδυνότητα λόγω των νέων συνθηκών που επικρατούν ως αποτέλεσµα των κλιµατικών αλλαγών

• Επένδυση και ανάπτυξη των µέσων για την κατάσβεση πυρκαγιών. Παράταση της εκστρατείας κατάσβεσης πυρκαγιών σε όλο το έτος.

http://www.greenpeace.org/greece/news/fires-2009