O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ανακοίνωση της WWF Ελλάς


Στο ίδιο έργο θεατές…
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009

Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, ο ουρανός της Αττικής έχει αποκτήσει την γνώριμη πια σε όλους μας κάπνα και η τεράστια πυρκαγιά σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα μαίνεται ανεξέλεγκτη. Δυο χρόνια μετά το ‘μαύρο’ καλοκαίρι του 2007, το τραγικό πάθημα εκείνης της εποχής, δεν δείχνει να μας έχει γίνει μάθημα.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς, όταν επίσημος απολογισμός του κράτους για τις πυρκαγιές του 2007, δεν έγινε ποτέ... Μόλις λοιπόν ο ‘στρατηγός άνεμος’ έδειξε το σκοτεινό του πρόσωπο, το σύστημα φανερώνει για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του και καταρρέει μπροστά στα μάτια των αγανακτισμένων πολιτών.

Τη στιγμή αυτή, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι προσπάθειες των εμπλεκομένων στο έργο της δασοπυρόσβεσης είναι υπεράνθρωπες. Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά την τραγωδία και τις εξαγγελίες που ακολούθησαν, οι διαπιστώσεις δεν μπορούν παρά να προκαλούν απογοήτευση και οργή. Ενδεικτικά:


• Στο σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί καμία ουσιαστική βελτίωση.
• Η Δασική Υπηρεσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαρασμό, ενώ η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παραμένει προβληματική, με ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
• Για την κρίσιμη φάση της πρόληψης των πυρκαγιών μέσα από την οικολογική δασική διαχείριση, καμία σημαντική μέριμνα δεν λαμβάνεται.
• Το σύστημα πολιτικής προστασίας παραμένει αναποτελεσματικό. Το μητρώο εθελοντικών οργανώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση ομάδων και εθελοντών και οι ελάχιστες κρατικές ενισχύσεις μοιράζονται χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο.
• Κανένας δασικός χάρτης δεν έχει κυρωθεί, ενώ από το 2003 έχει ανασταλεί η διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής προστίμων για καταπατήσεις δασών!

Πολλοί φορείς και οργανώσεις, όπως το WWF Ελλάς, έχουν επεξεργαστεί αναλυτικές προτάσεις για την επίλυση των παραπάνω κρίσιμων θεμάτων. Βλέποντας μια ακόμη καταστροφή να εξελίσσεται, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές: η πολιτεία κωφεύει, ο πολίτης δείχνει να συγχωρεί γρήγορα και η φυσική μας κληρονομιά συνεχίζει να υποβαθμίζεται…

Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Ελλάς