O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

έκκληση του Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου προς την Μεγαρική κοινωνία!



Έκκληση προς την Μεγαρική κοινωνία:


«Η διάσωση, η προστασία και η αναβάθμιση του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου είναι χρέος όλων μας!»


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου είναι μια ανεκτίμητης οικολογικής αξίας περιοχή, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε υπερτοπικό επίπεδο, καθώς αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τροφοδότες της βιοποικιλότητας αλλά και τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό σταθμό πουλιών της Δυτικής Αττικής.

Πληθώρα Πανεπιστημιακών μελετών, εκθέσεων οικολογικών οργανώσεων, γνωμοδοτήσεων επιστημονικών φορέων αλλά και πορίσματα επίσημων κρατικών φορέων αποδεικνύουν και στοιχειοθετούν, με τρόπο αδιαμφισβήτητο, αυτή την ξεχωριστή του σημασία.

Ο «Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου», αδιαλείπτως από τη σύστασή του, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για την ανάδειξη του ζητήματος της αναγκαιότητας προστασίας του υγροβιότοπου. Παράλληλα διενεργεί μεθοδικά προσπάθειες τόσο σε διοικητικό όσο κυρίως σε νομικό επίπεδο για την αποτροπή οποιασδήποτε άλλης περιβαλλοντικής καταστροφής στο Βουρκάρι. Και ευτυχώς, ο υγροβιότοπος των Μεγάρων εξακολουθεί ακόμα να είναι υγιής, τουλάχιστον στον κεντρικό του πυρήνα, ενώ στο σημαντικότερο τμήμα της έκτασής του παραμένει αδόμητος.

Οι πολύμορφες και ενδελεχείς προσπάθειές μας έχουν φέρει απτά αποτελέσματα και η καταστροφή που τον τελευταίο καιρό προχωρούσε με έντονους ρυθμούς έχει πλέον ανασχεθεί. Χρειάζονται όμως τώρα επείγοντα νομοθετικά μέτρα για την οριστική ακύρωση της καταστροφικής πορείας και την αναστροφή της προς την κατεύθυνση της προστασίας, της αποκατάστασης και της ανάδειξής του.

Με αυτές τις σκέψεις έχουμε καλέσει τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τον δήμαρχο Μεγαρέων, τον δήμαρχο Νέας Περάμου και τον Νομάρχη Δυτικής Αττικής) να συνυπογράψουν σχετική έκκληση προς την Κυβέρνηση με τα εξής αιτήματα:


α) την άμεση κατάθεση Νόμου που να καταργεί ρητώς και οριστικά την παραγρ. 6α του άρθρου 41 του Ν.3105/2003, αποσαφηνίζοντας ότι η περιοχή του υγροβιότοπου των Μεγάρων δεν είναι χώρος υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων,

β) την έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη και ψήφιση Kοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης και την θεσμοθέτηση συγκεκριμένων όρων προστασίας της ανά ζώνη.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια καλούμε κάθε Σύλλογο ή Φορέα των Μεγάρων, και κάθε επώνυμο και ανώνυμο πολίτη να συστρατευθεί μαζί μας! Ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τον όποιο αυτός θεωρεί πρόσφορο και αποτελεσματικό, μπορεί και πρέπει να συμβάλει! Η υπόθεση της διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου είναι υπόθεση όλων μας!


Μέγαρα 1.02.2010