O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

να παρθούν καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον αποφάσεις για την διαχείριση των σκουπιδιών στα Μέγαρα!


η παραπάνω δημοσίευση από την εφημερίδα "ΑΙΧΜΗ"

Όπως φαίνεται από τα πρόσφατα ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων, οι σκέψεις που επικρατούν για την διαχείριση των απορριμάτων κινούνται σε πλαίσια αντιλήψεων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και μεσοπρόθεσμα καταστροφικά! Δεν φτάνει που χρόνια τώρα ανεχόμαστε το όνειδος της χωματερής, δεν φτάνει που έχουμε γίνει στόχος τόσων και τόσων απαξιωτικών σχολίων;

Τι προτείνουν; ...είτε την συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής (ΧΑΔΑ) είτε την μεταφορά των σκουπιδιών στη Φυλή με υψηλό και δυσβάστακτο κόστος! Για δε το μακρινό μέλλον μας προτείνουν λύσεις που προσανατολίζονται στην καύση των σκουπιδιών: μια 'λύση' εξαιρετικά ακριβή και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά εχθρική!

Λύσεις σε άλλη κατεύθυνση υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα!

Η χωματερή των Μεγάρων θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν με την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμάτων που συνοπτικά περιγράφεται ως:

πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση

περισσότερα για την οικολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων και της περιοχής μας στο : http://vourkari.blogspot.com/2010/05/blog-post_8693.html