O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

τα Μέγαρα εορτάζουν σε ένα περιβάλλον υποβάθμισης και παρακμής

Τα έργα ενός δήμου είναι η ουσία της πολιτικής του. Οι εκδηλώσεις, οι ανακοινώσεις και τα έντυπα του δήμου είναι συχνά ενδεικτικά της ποιότητας της ασκούμενης πολιτικής.

Ο δήμος Μεγαρέων λοιπόν αποφάσισε να γιορτάσει την ανακατασκευή μιας ...πλατείας, θεωρώντας προφανώς το έργο αυτό κεντρικής σημασίας για τον τόπο! Δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς ανάλογες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις (εκτός ίσως από κάποια μικρά απομονωμένα χωριά). Γιατί, και σωστά, μια ανακατασκευή πλατείας θεωρείται ένα έργο καθημερινότητας ήσσονος σημασίας.

Μάλιστα για την εκδήλωση των εγκαινίων της πλατείας ο δήμος 'φιλοτέχνησε' και μια αφίσα! Τι να πει κανείς! Μια αφίσα - διαφήμιση που θυμίζει παραλιακό κλάμπιγκ με 'αστέρες' (που δεν θα τους θυμάται κανείς σε λίγο καιρό)... και με την φωτογραφία ενός ημίγυμνου τραγουδιστή ο οποίος εμφανίζεται με το άκρως ελληνοπρεπές όνομα "George Sabanis"! Στην αφίσα του δήμου!

Ο δήμος Μεγαρέων λοιπόν γιορτάζει! Την αναμόρφωση μιας πλατείας που κόστισε ένα κάρο χρήματα και αρκετά αιωνόβια δένδρα! Λες και αυτό είχε προτεραιότητα! Σε ένα δήμο όπου:

  • ο υγρότοπος του Βουρκαρίου παραμένει ανεξέλεγκτος, χωρίς καμία φροντίδα, χωρίς έργα ανάδειξης και προστασίας από την δημοτική αρχή, χωρίς μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Παραμένει χωρίς έστω τα στοιχειώδη, την περίφραξη και τα παρατηρητήρια πουλιών τα οποία άλλωστε έχει εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο!
  • δεν έχει γίνει έργο επεξεργασίας για τα πτηνοτροφικά απόβλητα τα οποία διασπείρονται άκριτα στον Μεγαρικό κάμπο προκαλώντας δυσοσμία και περιβαλλοντική επιβάρυνση
  • η χωματερή κλείνει χωρίς να έχουν ξεκινήσει έργα με στόχο την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων
  • τα μπάζα αδειάζονται αυθαίρετα σε ρεματιές και στην ύπαιθρο, χωρίς να υπάρχει συντονισμένη και επεξεργασμένη πολιτική διαχείρισης του προβλήματος
  • ....... τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν έχουν τελειωμό!
Δεν χρειάζονται άλλα λόγια. Απλά απολαύστε την παρακάτω φωτογραφία: