O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο βιολογικός των Μεγάρων κατασκευάστηκε και λειτουργεί. Ε, και;...





‘‘Οι παραπάνω φωτογραφίες που σας στέλνω είναι από τη Βαρέα και από το γεφυράκι που βρίσκεται δίπλα (βόρεια) της κρεαταγοράς στο Φόρο και αφορούν σε δύο μόνιμες εστίες ρύπανσης της πόλης αλλά και της θάλασσας των Μεγάρων, αφού εκεί καταλήγουν τα λύματα έπειτα από μερικά χιλιόμετρα «βρώμικης» πορείας.
Αν σκεφτούμε ότι αυτά τα ρυάκια κυλούν 24 ώρες το 24ωρο, χειμώνα-καλοκαίρι και επί σειρά ετών (περισσότερο από 20 χρόνια), τότε μόνο μπορούμε ίσως να προσεγγίσουμε το μέγεθος της μόλυνσης που έχουμε επιτελέσει. Και δε μιλάμε μόνο για τη δυσοσμία και για τα μολυσματικά ζωύφια (κουνούπια κλπ) και τα τρωκτικά τα οποία είναι φορείς δεκάδων επικίνδυνων υιών, αλλά και για τη μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
Ο λόγος που έγιναν όλα αυτά; …απλός! Εν αρχή ήταν ελάχιστοι -οι συνήθεις «κουτοπόνηροι» με άκρως χωριάτικη νοοτροπία- που αποφάσισαν να ρίχνουν τα λύματά τους στους αγωγούς για τα όμβρια που τότε είχε αρχίσει να κατασκευάζει ο Δήμος Μεγάρων.
Στο φόβο μη χάσουν κανένα ψήφο και δε βγουν ξανά (για να μπορέσουν να «σώσουν» την πόλη) οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες τους άφηναν στη «βρώμικη» ησυχία τους. Όμως όπως το σάπιο μήλο όταν σαπίσει σαπίζει και τα διπλανά του, έτσι και οι γείτονες τους σκέφτηκαν: «άραγε αυτοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς που πληρώνουμε βυτίο;», κι έτσι τα έριξαν και αυτοί με τη σειρά τους στους αγωγούς των όμβριων.
Στη συνέχεια οι κυβερνώντες κατάλαβαν ότι μπορούν να «κάνουν παιχνίδι» (πέρα των άλλων) και με τα λύματα!! Έτσι όχι μόνο έκαναν τα στραβά μάτια, αλλά πολλές φορές έκλειναν οι ίδιοι το μάτι στους υποψήφιους ψηφοφόρους τους προτρέποντάς τους να συνδεθούν παράνομα και αυτοί! (Δεν είναι βέβαια όλοι παράνομοι! Κάποιοι έχουν και άδεια!! και μάλιστα από τη ΔΕΥΑΜ).
Κατόπιν, αφού είχε γιγαντωθεί το φαινόμενο, όλοι από τη μια «διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους» και από την άλλη έλεγαν: «σιγά τώρα, μπροστά στις τόσες χιλιάδες παράνομες συνδέσεις η δική μου θα κάνει τη διαφορά;» και έτσι συνέδεαν και αυτοί.
Κάποια στιγμή όμως επιτέλους κατασκευάστηκε το δίκτυο αποχέτευσης, κατασκευάστηκαν οι συνδέσεις εμπρός από κάθε σπίτι (πλην ελαχίστων), λειτούργησαν τα σύγχρονα αντλιοστάσια και ο βιολογικός.
Ε, και; Το αποτέλεσμα δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει αυτό που βλέπεται στις φωτογραφίες.
Να το πούμε αλλιώς: «όποιος μικρομάθει, δε μεγαλοαφήνει». Αυτός δηλαδή που βολεύτηκε με την παρανομία θα συνεχίζει προκλητικά να μολύνει, εφόσον κανένας δεν έχει τα …. (κότσια) να τον συμμορφώσει.
Επειδή όμως πιστεύω ότι η συγκάλυψη σημαίνει συνενοχή, επικαλούμαι τη βοήθειά σας για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το αίσχος.

Με τιμή,
Ένας ενεργός πολίτης που νοιάζεται ειλικρινά για τον τόπο του.’’