O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

MEGARA MME: "ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΚΙΔΑ!"


Ένα μνημείο αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας ανώτερο ίσως και από την Κρήνη του Θεαγένους που είναι παγκοσμίου εμβέλειας μνημείο, αποκάλυψε τελικά η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Ερκίδας.

Οι χρόνιες ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας Μεγάρων και της υπευθύνου αρχαιολόγου κ. Αυγερινού έφεραν στο φως ένα μοναδικό υδρομαστευτικό σύστημα που όμοιό του μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί στην Ελλάδα.

Αυτό αποκάλυψε η εφημερίδα "Νέα Πνοή" η οποία κάνει λόγω για παγκοσμίου κύρους αρχαιολογικό εύρημα, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οικόπεδο απαλλοτριώθηκε και πλέον τον λόγο έχει η αρχαιολογική σκαπάνη για περαιτέρω διερεύνιση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αλλά και με τις δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Μαρινάκη, ο χώρος πλέον αρχίζει να αποκτά τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον για να βρεθούν οι υπόλοιπες στοές που τυχόν υπάρχουν αλλά και που οδηγούσαν εν τέλει αυτές.

Βάσει των πρώτων πληροφοριών πρόκειται για ένα υδρομαστευτικό σύστημα με στοές οι οποίες έφταναν μέχρι και τις πηγές νερού. Από εκεί διοχετευόταν το νερό μέσα στην δεξαμενή και υδρευόταν η νότια πλευρά της πόλεως των Μεγάρων.

Η αρχαιολογική υπηρεσία Μεγάρων κρατάει προς το παρών χαμηλούς τόνους μέχρι να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες στο μοναδικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα μεγίστης σημασίας για τα Μέγαρα.

Πηγή: http://megaramme.blogspot.com/2011/09/blog-post.html