για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017
O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011
για το θέμα των κλωβών ωοτόκων ορνίθων
Οι περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία για τη βελτίωση των κλουβιών για τις όρνιθες που παράγουν αβγά, με αποτέλεσμα μετά το τέλος του 2011 να μην μπορούν να κάνουν εξαγωγές, επιβεβαίωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την είδηση στο σαββατιάτικο φύλλο της «Ε», περί μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία. Ο κύριος όγκος αβγών στην Ελλάδα προέρχεται από την περιοχή των Μεγάρων, όπου πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασχολούνται με την παραγωγή τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα είναι πολλές οι μονάδες που έχουν κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν επανειλημμένα συναντήσεις με εκπροσώπους των πτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για το θέμα, οι περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω και του υψηλού κόστους, δεν έχουν αλλάξει τους κλωβούς, δηλαδή να τους μεγαλώσουν ή να τους μετατρέψουν. «Δεν γεννάται ζήτημα τοξινών, ούτε καθαριότητας. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τον καταναλωτή, αλλά η Ευρώπη θέτει ζήτημα καλύτερης διαβίωσης των ζώων. Προβλέπεται να υπάρχει καθρέφτης, κεκλιμένο δάπεδο, κ.ά. Γι' αυτό το λόγο δόθηκαν αναπτυξιακά κίνητρα και στους πτηνοτρόφους με τα τωρινά σχέδια βελτίωσης (σ.σ. αγροτικά συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια), διότι το κόστος της αλλαγής των υπαρχόντων κλωβών είναι μεγάλο», μας ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργία Μπαζώτη .
πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=310908