O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ερώτηση στη Βουλή για το "Καθεστώς λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών στο αεροδρόμιο Μεγάρων"


Με την ερώτησή του στη Βουλή, ο κ.Βορίδης επαναφέρει ένα μεγάλο ζήτημα για τα Μέγαρα. Είναι γνωστό ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες, είχε αποφασιστεί να λειτουργήσει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ (!!!) και τμήμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) μέσα στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου.
Έκτοτε το προσωρινά έγινε ...παντοτινά! (άραγε με ποια απόφαση και από ποιόν;).
Εγκαταστάσεις ιδιωτικών συμφερόντων ξεφυτρώνουν μέσα στο χώρο του αεροδρομίου. Από που παίρνουν άδεια; Ποιος ωφελείται στα Μέγαρα από αυτή τη δραστηριότητα; Είναι προφανές ότι περιμένουμε σχετική ενημέρωση και από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μεγαρέων.



Στον ευρύτερο χώρο του Α/Δ, συνυπάρχουν με αυτό (κόκκινο χρώμα), η πίστα της ΥΠΑ (κίτρινο χρώμα), η Ζώνη ρίψεως Αλεξ/των (μπλε χρώμα) και το Αυτοκινητοδρόμιο (πράσινο χρώμα).
πηγή: http://hellenicarmyaviationhistory.wordpress.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας ιδιωτικών εταιριών στο αεροδρόμιο Μεγάρων. Συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης, κατέθεσε στους Υπουργούς Άμυνας και Περιβάλλοντος την παρακάτω ερώτηση:
Ο χώρος του Στρατιωτικού αεροδρομίου Πάχης Μεγάρων, απαλλοτριώθηκε για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας , ενώ το 2003, με σχετικό νόμο, αποφασίστηκε η παραχώρηση τμήματός του στην ΥΠΑ, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, για τις ανάγκες της Γενικής Αεροπορίας.
Στη συνέχεια, αποφασίστηκε η κοινή χρήση του αεροδρομίου από ΥΠΑ και ΓΕΣ, στο βορειοδυτικό τμήμα και σε έκταση 100 στρεμμάτων. Σημειώνεται σχετικά, ότι οι εγκαταστάσεις που αφορούν αποκλειστικά τις ανάγκες τις Πολεμικής Αεροπορίας, καλύπτονται από την αδειοδότηση του ΓΕΣ/ΔΥΠΟ, που εκτελεί χρέη πολεοδομικής αρχής.
Ακολούθως η ΥΠΑ, σε προφανή συμφωνία με το ΓΕΣ, ενέκρινε την εγκατάσταση στον χώρο του αεροδρομίου, ιδιωτικών εταιρειών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης αεροσκαφών, σε μόνιμες και προσωρινές κτηριακές εγκαταστάσεις.
Ερωτάται ο κ . Υπουργός:
1.Δεδομένου ότι η απαλλοτριωθείσα έκταση είναι εκτός σχεδίου πόλεως, από ποια πολεοδομική αρχή εγκρίθηκε η εγκατάσταση κτηριακών εγκαταστάσεων όσον αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται το χώρο, οι οποίες σε αντίθεση με τις στρατιωτικές, δεν καλύπτονται από την άδεια του ΓΕΣ; Αν δεν υφίσταται σχετική άδεια είναι νόμιμη η εγκατάστασή τους και γιατί;
2.Πώς διασφαλίζεται αντιστοίχως, η κατασκευαστική αρτιότητα των εγκαταστάσεων καθώς και η πυρασφάλειά τους, που σε άλλες περιπτώσεις πιστοποιείται από την πολεοδομική αρχή; Έχουν καταβληθεί από τις εταιρείες οι σχετικές εισφορές και αν ναι, σε ποια αρχή;
3.Πληρώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες οποιαδήποτε εισφορά ή άλλο τέλος στην Πολιτεία για την εγκατάστασή τους στο αεροδρόμιο, τον ελλιμενισμό αεροσκαφών κλπ, και αν όχι, γιατί;