O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα την προστασία του Βουρκαρίου από το 1ο Γυμνάσιο Μεγάρων!


"ΣΤΟ …«ΒΟΥΡΚΟ» ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ;;"


Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της ένταξής μας στο εθνικό περιβαλλοντικό δίκτυο με τίτλο: «τα μονοπάτια του νερού», η Περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Μεγάρων αποφάσισε -μετά τον Χείμαρρο των Μύλων στην περιοχή του Αλεποχωρίου και την περσινή επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία- να ασχοληθεί φέτος με έναν άλλο οικολογικό θησαυρό της περιοχής μας, το Βουρκάρι της Αγίας Τριάδας Μεγάρων, που αν και αξιοθαύμαστος και τόσο σημαντικός υγρότοπος για την ευρύτερη περιοχή είναι ταυτόχρονα και τόσο παραμελημένος, (παρόλες τις προσπάθειες των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που προσπαθούν να τον προστατεύσουν θεσμικά και ουσιαστικά). Γι’ αυτό το λόγο ο τίτλος του φετινού θέματος του πεδίου ενασχόλησής μας είναι: Στο …«βούρκο» το Βουρκάρι;;

Στόχος μας είναι η ενημέρωση ,η δράση, και η ενεργή συμβολή μας στην επίλυση των προβλημάτων για την προστασία και ανάδειξη του χώρου μέσα από θετικές αλλά και αντιθετικές δραστηριότητες. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών αποτελεί την καταλυτική «μαγιά» διαμόρφωσης του μέλλοντος αλλά και του παρόντος αφού η εμπειρία, η γνώση και το βίωμα είναι ικανά να μετασχηματιστούν σε θετική δράση και να ανατρέψουν τη δημιουργία επιζήμιων τακτικών τόσο στον σχολικό, όσο και στον οικογενειακό αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο των μαθητών.

Οι δράσεις της ομάδας εκτός από τη συλλογή πληροφοριών από το διαδίκτυο, τις επαφές με τους αρμόδιους και την μελέτη πεδίου, περιλαμβάνουν επισκέψεις και ενημέρωση από ειδικευμένους φορείς όπως:
1) τον Φορέα προστασίας Βουρκαρίου,
2) το Περιβαλλοντικό μουσείο Στυμφαλίας,
3) την Ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία,
4) τον Οικοπεριηγητή της λίμνης Κερκίνης,
5) το Κέντρο πληροφόρησης του Δέλτα του Έβρου,
6) το Κέντρο ενημέρωσης του δάσους Δαδιάς,
7) το Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σουφλίου,
8) τους φορείς των ορυχείων στην περιοχή της Φιλιππούπολης στη Νότια Βουλγαρία.

Ευελπιστούμε ότι οι δραστηριότητες, οι δράσεις μας και τα αποτελέσματά τους θα γίνουν «φως» και «δρόμος» για μια δημιουργικότερη συνεργασία και συμβίωση στο τώρα και στο διηνεκές για όλους μας, τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους φορείς, την κοινωνία.

Ευαγγελία Παπαντώνη


Μετά την παρουσίαση για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου και τις δράσεις των Συλλόγων και των πολιτών για τη διάσωση και προστασία του, που έγινε στο 1ο Γυμνάσιο Μεγάρων από μέλη του Φορέα, λάβαμε την παρακάτω φωτογραφία και τη συνοδευτική επιστολή από τα παιδιά και την καθηγήτριά τους. Τους ευχαριστούμε θερμά!

"Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Μεγάρων και η υπεύθυνη καθηγήτρια Ευαγγελία Παπαντώνη ευχαριστεί τους Στέργιο Τσαρτακλέα και Τάσο Δέσκο για την εξαιρετική παρουσίαση που έκαναν την Παρασκευή 11-11-11 και τη δυνατότητα που έδωσαν στους μαθητές να ενημερωθούν και να γίνουν ενεργοί πολίτες με σθένος για την προστασία του πολύτιμου φυσικού κάλλους και την προστασία της υγείας των πολιτών και του πλανήτη.
Ευχόμαστε το καλλίτερο δυνατό στην προσπάθειά σας. Τη συμπαράστασή μας σε κάθε πρόσκλησή σας."