O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Καρκινογόνα στον υδροφόρο ορίζοντα των Μεγάρων!


Χημικά καρκινογόνα έχουν βρεθεί σε τρεις αναλύσεις δειγμάτων νερού από το Μεγαρικό Κάμπο, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Το θέμα είχε αναδείξει η "Νέα Πνοή" με δημοσίευμα της την 1η Δεκεμβρίου, αλλά ακολούθησαν και πλήθος άλλων δημοσιευμάτων.

Χθες το θέμα του εξασθενούς χρωμίου έφτασε και στη Βουλή με σχετική ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας κ. Μανωλάκη. Στην ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει:

"...Εξηγήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου σε τρεις γεωτρήσεις στα Μέγαρα, ζητά ο βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Μανωλάκης.

Επισημαίνει την μεγάλη ανησυχία που προκαλούν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τύπο αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα ερευνών αναφορικά με τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου πάνω από 50 μ.γ. ανά λίτρο, πάνω δηλαδή κι από το όριο του ολικού χρωμίου από επιθεωρητές περιβάλλοντος σε τρεις γεωτρήσεις στα Μέγαρα. «Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα μάλιστα, στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου εντόπισαν δεκάδες χωματερές χιλιάδων κυβικών μέτρων και συνολικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων, γεμάτα παράνομα τοξικά απόβλητα που πετούν εκεί βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής με συνεπακόλουθη την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα» αναφέρει στο κείμενο προς τον υπουργό, ο Κορίνθιος πολιτικός.

Τονίζει πως η κοινή γνώμη «θα πρέπει να ενημερωθεί υπεύθυνα και οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για τον εντοπισμό των υπευθύνων προκειμένου να προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής» και θέτει δύο ερωτήματα προς τον υπουργό:

  1. Σε ποιες ενέργειες και έρευνες έχουν προχωρήσει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και ποια τα αποτελέσματά τους;
  2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει προκειμένου να εντοπιστούν τα φορτηγά που ρίχνουν τα απόβλητα σε αυτές τις παράνομες χωματερές..."
http://www.peloponnisiaki.gr/?p=21678


Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε όλη την περιοχή που περιλαμβάνει τα Γεράνεια μέχρι και το Λουτράκι έχει προκαλέσει σειρά δημοσιευμάτων, όπως το χθεσινό της 'Ημερησίας'. Στο δημοσίευμα καταγγέλλονται αυθαίρετες εναποθέσεις επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε αυτοσχέδιες χωματερές που φαίνεται ότι αποτελούν και την εστία της μόλυνσης. Για τα Μέγαρα υπονοείται ως κύρια αιτία του προβλήματος η λειτουργία της χωματερής και τα πτηνοτροφικά απόβλητα:

Εξασθενές χρώμιο πάνω από 50 μ.γ. ανά λίτρο, πάνω δηλαδή κι από το όριο του ολικού χρωμίου εντόπισαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε τρεις γεωτρήσεις στα Μέγαρα. Λίγα χιλιόμετρα πιο νότια, στα Γεράνεια Ορη, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου εντόπισαν δεκάδες χωματερές χιλιάδων κυβικών μέτρων και συνολικής έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων, γεμάτα παράνομα τοξικά απόβλητα που πετούν εκεί βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής. Οι επιθεωρητές αναζητούν τους δράστες που φαίνεται να ρίχνουν εκεί τα τοξικά επί δεκαετίες. Σε αυτά τα «τοξικά νεκροταφεία» εντόπισαν και εξασθενές χρώμιο και εκφράζουν έντονους φόβους ότι μολύνθηκε ήδη ο υδροφόρος ορίζοντας. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν σημαντικές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου σε δείγματα εταιρείας εμφιάλωσης νερού που βρίσκεται στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι απολύτως δραματική», αναφέρει χαρακτηριστικά, στην «ΗτΣ», στέλεχος των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που τις τελευταίες ημέρες έμειναν έκπληκτοι ερευνώντας την ευρύτερη περιοχή της ΝΔ Αττικής. Μιας περιοχής που και στο παρελθόν τούς είχε απασχολήσει, αφού στην περιοχή των Μεγάρων και συγκεκριμένα στην παλιά χωματερή του δήμου διαπίστωσαν ότι γινόταν, με το αζημείωτο, ανεξέλεγκτη εναπόθεση τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων.

Οι επιθεωρητές εντόπισαν:

  • Εξασθενές χρώμιο πάνω από 50 μ.γ. το λίτρο σε τρεις γεωτρήσεις έξω από τα Μέγαρα. Τα δείγματα αναλύθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Εξετάζεται η σύνδεση των γεωτρήσεων με την προαναφερόμενη χωματερή. Τα νερά των γεωτρήσεων χρησιμοποιούνται για άρδευση, αλλά οι επιθεωρητές υποψιάζονται ότι μπορεί να γίνεται και ύδρευση. Από τις γεωτρήσεις αυτές φαίνεται ότι εξυπηρετούνται και πάμπολλα πτηνοτροφεία που βρίσκονται στην περιοχή, τα οποία μπορεί και ως ένα βαθμό να ευθύνονται για τη ρύπανση. Υποψίες υπάρχουν και για τα ελαιοτριβεία της περιοχής, ενώ ρόλο φαίνεται να έχουν παίξει και τα βιομηχανικά απόβλητα που πετιούνται ανεξέλεγκτα στην περιοχή.
  • Χιλιάδες στρέμματα διάσπαρτων χωματερών στα Γεράνεια Όρη γεμάτων τοξικά βιομηχανικά απόβλητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν στερεοποιηθεί, σε άλλες λιμνάζουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν απορροφηθεί. Τα τοξικά αυτά έχουν φτάσει εκεί από βιομηχανίες της Αττικής μέσω του παράνομου κυκλώματος διακίνησης τοξικών αποβλήτων. Εντοπίστηκαν εκτός από βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα τυροκομείων και ελαιουργείων. Παλιότερα στην ίδια περιοχή σε αναλύσεις νερού που είχαν κάνει σε γεωτρήσεις εντόπισαν μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. Οι επιθεωρητές υποπτεύονται ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς φαίνεται ότι τα τοξικά καταλήγουν στα Γεράνεια επί δεκαετίες. Οι επιθεωρητές βρίσκονται επί ποδός σε συνεργασία με την αστυνομία προκειμένου να εντοπίσουν τα φορτηγά που ρίχνουν τα απόβλητα καθώς και την προέλευσή τους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=112813600


Να υπενθυμίσουμε επίσης την πρόσφατη καταγγελία για μολυσμένα εμφιαλωμένα νερά από πηγές της περιοχής. Δυστυχώς δόθηκαν νούμερα, στοιχεία και διευθύνσεις! Δεν υπάρχει περιθώριο παρεξήγησης:



Το βέβαιο είναι ότι η περιοχή έρχεται να πληρώσει πια την χρόνια εγκληματική διαχείριση του περιβάλλοντος. Ο κάμπος, τα ρέματα και η θάλασσα για χρόνια αποτέλεσαν την εύκολη λύση για να ξεφορτώνονται κάποιοι τα άχρηστα και βλαβερά υποπροϊόντα της βιομηχανικής παραγωγής και της οικιακής κατανάλωσης. Τι και αν επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι αυτή η πρακτική θα είχε οδυνηρά αποτελέσματα... Βλέπουμε σήμερα, στην περιοχή του Ασωπού για παράδειγμα, τα θύματα από καρκίνο να έχουν πενταπλασιαστεί...

Το πρόβλημα φαίνεται ότι χτυπάει πια και τη δική μας πόρτα. Ο εφησυχασμός θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεσοπρόθεσμη επιδείνωση του προβλήματος. Η συγκάλυψη θα είχε άμεσες καταστροφικές συνέπειες!

Ζητάμε επειγόντως επίσημη ενημέρωση. Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και αναστροφής της κατάστασης. Κάποια μέτρα έχουν ανακοινωθεί για την παλιά χωματερή. Το πρόβλημα όμως φαίνεται ότι έχει τραγικές διαστάσεις. Χρειάζεται λοιπόν ανάλογες άμεσες και ουσιαστικές δράσεις!

Δεν χρειάζεται επίσης να υπενθυμίσουμε στις αρχές και την υποχρέωσή τους να αναδείξουν τους υπευθύνους! Κάποιοι με ονοματεπώνυμο πρέπει να είναι οι ανευθυνουπεύθυνοι! Αυτή η καταστροφή δεν έχει πέσει από τον ουρανό!!!

Ζητάμε απλά αυτά που πρέπει να γίνουν ...χθες!