O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Στην ζώνη υψηλής προστασίας του ορεινού όγκου του Τρικέρατου η χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων της MANDRECO!

Ecoeleusis ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Ελευσίνα 2/2/2012

Στην ζώνη υψηλής προστασίας του ορεινού όγκου του Τρικέρατου

η χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων της MANDRECO!


Υπό την πίεση των συμφερόντων που καραδοκούν για την εγκατάσταση χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας , ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ συμπεριέλαβε στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής που επεξεργάζεται, διάταξη για την χωροθέτηση – πρόβλεψη τέτοιας εγκατάστασης στον ορεινό όγκο του Τρικέρατου.

Συγκεκριμένα στις 13/1/2012 η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας, επανεξετάζοντας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που είχε παραδώσει για γνωμοδότηση τον περασμένο Αύγουστο στους φορείς, πρόσθεσε την παρακάτω διάταξη της παραγράφου 6 στο άρθρο 4 :

Εντός της ζώνης Α2, ισχύει η διάταξη της παρ 1 του άρθρου 33 του νόμου 3164/2003 (176 Α 2003) «περί ολοκλήρωσης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής».

Είναι αυταπόδεικτο ότι η ένταξη χωματερής βιομηχανικών καταλοίπων με την παραπάνω διάταξη αναιρεί τον προορισμό ολόκληρης της Ζώνης Α2 η οποία σύμφωνα με το Π.Δ καθορίζεται «ως περιοχή υψηλής προστασίας εντός των ορίων της οποίας επιτρέπονται οι χρήσεις αναψυχής, υπαιθρίου αθλητισμού και υπαίθριων πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την ιστορική και περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών . Επίσης, εντός της ζώνης αυτής επιτρέπεται η εγκατάσταση αναψυκτηρίων καθώς και περιπτέρων για την ιστορική, πολιτιστική ενημέρωση των επισκεπτών».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία ΜANDRECO από το Σεπτέμβριο του 2009 έχει εξασφαλίσει την παράταση ισχύος της θετικής γνωμοδότησης του ΥΠΕΚΑ για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και αξιολόγηση του έργου «Διαμόρφωση και ανάπλαση μεταλλείων βωξίτη μέσω της διάθεσης βιομηχανικών καταλοίπων στην θέση Μελετάνι της Μάνδρας.

Καλούνται τα Δημοτικά Συμβούλια Μάνδρας – Ειδυλλίας και Ελευσίνας να λάβουν άμεσα αποφάσεις διαμαρτυρίας και οι Δημοτικές Αρχές να ενεργήσουν για την ανάκληση της περιβαλλοντοκτόνου διάταξης .

Ο εκπρόσωπος


Χρήστος Χρηστάκης