O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΚΟΥΡΟΣ : ανακοίνωση για το "Αερόστατο 2012"


ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για όγδοη συνεχή χρονιά, η εθελοντική ομάδα Μεγάρων ΚΟΥΡΟΣ διοργανώνει

διαγωνισμό αεροστάτου με πολύ επιτυχία, στην περιοχή πευκάκια στα Μέγαρα.

Στην ουσία αναβιώνει ένα μεγαρίτικο έθιμο που προέρχεται από πολύ παλιά.

Μαρτυρίες γερόντων που παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις, αναφέρουν ότι το παραλάβανε από τους παππούδες τους. Άρα, είναι τουλάχιστον 150 ετών έθιμο. Τότε βέβαια, δεν γινόταν με μορφή διαγωνισμού, ούτε απένειμαν πλακέτες και μετάλλια. Απλά, οι νέοι της εποχής κατασκεύαζαν με ζυμάρι και κόλλες χαρτί, ένα ή και περισσότερα αερόστατα και τα "πέταγαν" κατά την διάρκεια του χειμώνα και κυρίως τις μέρες των Χριστουγέννων.

Η εθελοντική ομάδα Μεγάρων του ΚΟΥΡΟΥ, καθιέρωσε το "πέταγμα" να γίνεται κάθε Κυριακή της Τυρινής.

Ο Δήμος Μεγαρέων πλαισιώνει τον διαγωνισμό αυτό από τις πρώτες χρονιές και μάλιστα το ενέταξε στις πολιτιστικές αποκριάτικες εκδηλώσεις του, χορηγώντας τα έπαθλα, μετάλλια, κτλ.

Στον διαγωνισμό του 2012, οι συμμετέχοντες ήταν 90 και τα περισσότερα αερόστατα ΄΄έφυγαν΄΄ μακριά. Σε αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός, καθώς επικρατούσε άπνοια, ενώ ο κόσμος που το παρακολούθησε ήταν πάνω από 500 άτομα.

Η επιτροπή αξιολόγησης απαρτιζόταν από τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Κο Ρήγα Αντώνιο και από 2 μέλη της εθελοντικής ομάδας Μπεσίρη Σωτηρία και Νάστο Παναγιώτη.

Στους διαγωνιζομένους απονεμήθηκαν τα εξής 4 βραβεία:

  1. για το μεγαλύτερο

  2. για αυτό που πήγε πιο μακριά

  3. για το μικρότερο

  4. για το πιο πρωτότυπο.

Από την μεριά του ΚΟΥΡΟΥ, είχαν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας με πανέτοιμα τα 2 πυροσβεστικά οχήματα του συλλόγου, ενώ εθελοντές με τις στολές τους και πυροσβεστήρες, βρίσκονταν περιμετρικά της εκδήλωσης, έτοιμοι να επέμβουν όταν χρειαστεί.

Αξιοσημείωτο είναι και τα 2 σχολεία εκμάθησης κατασκευής αεροστάτου που γίνονται λίγες μέρες νωρίτερα σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, όπου εκεί διδάσκεται από τους εθελοντές η κατασκευή των αεροστάτων.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Δημ. Κατερινίτσας



Δ/ΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ –ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΟΡΟΣ -ΕΝΑΝΤΙ ΚΤΕΛ

Τηλ. 22960 – 24444 fax: 22960 – 21045 e-mails: aokoyros@yahoo.gr dimmeg1@hol.gr