O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Γ.Διπλάρα, προέδρου των Αλιέων Πάχης

Για το αγκυροβόλιο:
"...Σημειωτέον πως όπου υπάρχει αγκυροβόλιο εμείς δεν μπορούμε να ψαρέψουμε σε απόσταση ενός τετραγωνικού μιλίου... Το τάνκερ που θα είναι αραγμένο εδώ μπροστά στην παραλία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Καταρχήν βγάζει ρύπανση αφού αδειάζει νερά από τα αμπάρια του κλπ, φυσικά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος γι' αυτό, επειδή κανονικά απαγορεύεται όπως και πολλά άλλα. Εδώ που κάθονται κάνουν εργασίες, οι οποίες έχουν επίσης ρυπογόνα κατάλοιπα που καταλήγουν στη θάλασσα. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην πλήρη καταστροφή και για τους απλούς λουόμενους και για τους αλιείς του κόλπου σε περίπτωση ναυαγίου ή απλούστερου ατυχήματος με διαρροή πετρελαίου.
Και φυσικά υπάρχει και η τουριστική ανάπτυξη όπου δεν μπορεί ο επισκέπτης της Πάχης να τρώει ψάρι ή να κάνει μπάνιο στη Βαρέα και να βλέπει το τάνκερ σε απόσταση ενός μιλίου από εκεί που κολυμπά. Και δεν μπορώ να καταλάβω, όπως και κανείς από όσους εμπλέκονται επαγγελματικά με τη θάλασσα γιατί το τάνκερ πρέπει να έχει αγκυροβόλιο στο 1 μίλι και όχι στα 5 ή στα 11..."


Για τα ιχθυοτροφεία:
"...Πρέπει να πάει κάποιος κοντά σε ιχθυοτροφείο και να νιώσει την άσχημη μυρωδιά για να καταλάβει την καταστροφή που συντελείται! Και αυτό συμβαίνει αν και λένε ότι έχουν βελτιώσει τις τροφές αλλά και τα φάρμακα που τους ρίχνουν. Αλλά τα φάρμακα, τα περιττώματα και όλα αυτά, καταστρέφουν τελικά τη γύρω ζωή του βυθού και άρα κάνουν ζημιά και σε μας τους αλιείς, αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εγώ τα ψάρια του ιχθυοτροφείου δεν τα θεωρώ ψάρια. Και ο κόσμος δεν ξέρει ότι από θέμα σωστής διατροφής είναι καλύτερα να φάει γαβράκι παρά τσιπούρα ιχθυοτροφείου..."

Για την αλιεία στην Ελλάδα:
"...Η αλιεία στην Ελλάδα δεν εποπτεύεται. Στο εξωτερικό μπαίνει ο ελεγκτής του κράτους στην ιχθυόσκαλα με τη μεζούρα. Μετράει το γαβράκι που έχεις πιάσει για παράδειγμα και αν το βρει κάτω από το προβλεπόμενο μέγεθος, τρως πρόστιμο. Εδώ δεν γίνονται αυτά. Ο καθένας πιάνει και πουλάει ότι θέλει! Αν έχεις ερασιτεχνική άδεια αλιείας απαγορεύεται να ψαρέψεις το Μάιο για να δημιουργηθεί καινούργιος γόνος και ορθώς. Όμως επιτρέπεται στα συρόμενα, στα καϊκια που θα βγάλουν εκατοντάδες κιλά! Είναι παράλογη αυτή η διαχείριση... Είμαστε από τις χώρες που έχουμε και μεγάλο στόλο αλιευτικό, αλλά έχουμε και ψάρια που επαρκούν για τη διατροφή μας. Στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε εισαγωγή ψαριών. Απλά πρέπει να γίνει αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ. Δηλαδή να διαχειριστούν με σωστό τρόπο οι κυβερνώντες το θαλάσσιο πλούτο της χώρας..."

Γιάννης Διπλάρας