O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δ. Στρατιώτης: "Όλα στο φως για τη λυματολάσπη!"


Στις δύο και πλέον δεκαετίες που ασχολούμαι με τα κοινά, ποτέ δεν συνάντησα προσωπικότητα σαν αυτή του κ. Μαρινάκη.
Ταυτόχρονα, ποτέ ξανά στην πόλη μας δεν υπήρξε οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο σαν αυτό που αφορά τη διαχείριση της λυματολάσπης και το οποίο, δυστυχώς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την διοίκηση που ασκεί.
Διότι αντί ξεκάθαρων απαντήσεων, και με σκοπό να αποφύγει να μπει στην ουσία του σκανδάλου, καταφεύγει στην ειδικότητά του. Θα έλεγε, δηλαδή, κανείς ότι προσπαθεί να βρίσει και να πετάξει λάσπη στη λυματολάσπη!! Προφανώς αυτό γίνεται γιατί φοβάται ότι η αλήθεια θα μετατραπεί σε κοινωνική κατακραυγή. Με άλλα λόγια δεν βρίσκει το θάρρος να βγει δημόσια και να πει συγκεκριμένα και με στοιχεία το τι πραγματικά συμβαίνει.
Όπως είναι ήδη γνωστό, ήρθε στα χέρια μου έγγραφο φωτιά από την αλληλογραφία του κ. Παπαλευτέρη με τον εκκαθαριστή της ΔΕΥΑΜ, το οποίο αποδεικνύει ότι υπάρχει διαφορά στις ποσότητες λυματολάσπης που φεύγουν από το βιολογικό των Μεγάρων με τις ποσότητες που φτάνουν στη μονάδα επεξεργασίας ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα η εταιρεία -ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Α.Ε- βεβαιώνει ότι παρέλαβε από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Μεγάρων κατά το χρονικό διάστημα 1/10/2011 έως 31/10/2011 23.080 κιλά ιλύος βιολογικού ενώ πιστώθηκε το ποσό των 45.676,47 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί σε 176.830 κιλά.
Δηλαδή οι φορολογούμενοι δημότες πλήρωσαν, με τις ευλογίες της διοίκησης, επτάμιση φορές παραπάνω την μεταφορά της λυματολάσπης!!! Η διαφορά αυτή είναι τεράστια και εύλογα γεννήθηκαν ερωτήματα που χρίζουν απάντησης ιδιαίτερα από τη στιγμή που,
α. Κανένας δεν αμφισβητεί την γνησιότητα του εγγράφου Παπαλευτέρη και,
β. Έχουν ήδη καταβληθεί 390.000 ευρώ!! Αποδεικνύεται έτσι ότι κατασπαταλήθηκαν χωρίς μέτρο χρήματα της ΔΕΥΑΜ για έργα που δεν έγιναν και επομένως οι δημότες δικαιούνται και πρέπει να μάθουν την αλήθεια διότι φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες νομιμότητας.
Δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι που για μία ακόμη φορά ο κ Μαρινάκης αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας. Αυτό κάνει συνήθως. Εκπλήσσομαι όμως με την ευκολία που κάνει πως δεν καταλαβαίνει, αυτό που καταλαβαίνουν όλοι. Ότι δηλαδή τόσο από τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με την διαχείριση της λυματολάσπης από τη διοίκηση του, όσο και από το έγγραφο Παπαλευτέρη και την εν συνεχεία παραίτησή του, γεννούνται ερωτήματα τα οποία αρνείται να βρει το θάρρος να απαντήσει.
Συγκεκριμένα ερωτάται ο κ. Μαρινάκης αν:
1. Είναι αλήθεια ή όχι ότι η ποσότητα που έφτασε στο εργοστάσιο ΒΙΟΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ήταν πολύ λιγότερη απ’ αυτή που φαίνεται στα έγγραφα;
2. Πόση λυματολάσπη παράγεται; Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι πρόκειται για οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό σκάνδαλο αφού η λυματολάσπη είναι βέβαιο ότι κάπου εναποτίθεται.
3. Γιατί αργεί πάνω από ένα χρόνο να εμφανίσει τη σύμβαση; Ο διαγωνισμός που η Διοίκηση του Δήμου επικαλείται πως είναι νόμιμος υπάρχει αναρτημένος, ως όφειλε, στη ‘Διαύγεια’; Αν όχι πως τέθηκε σε ισχύ; Με ποιες διαδικασίες έγινε; Που υπάρχει κατατεθειμένη η εγγυητική;
4. Μπορεί ο «περιβαλλοντικά ευαίσθητος» κ. Μαρινάκης να απαντήσει με ακρίβεια που πήγαν οι άλλοι 1600 τόνοι μέχρι σήμερα;
5. Μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια με ποια παραστατικά πληρώθηκε η μεταφορά της λυματολάσπης;
6. Πως γίνεται μια εταιρεία που τελεί υπό εκκαθάριση να προσλαμβάνει προσωπικό; με ποιες διαδικασίες;
7. Πως γίνεται μια εταιρεία που τελεί υπό εκκαθάριση το έλλειμμα να αυξάνεται;
Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν ήδη τεθεί αλλά ο κ. Μαρινάκης αποφεύγει να τα απαντήσει. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά από εκπροσώπους του τοπικού τύπου, αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, προτίμησε να προσβάλει το αξίωμα του καταφεύγοντας σε ύβρεις νουθεσίες και απειλές δηλώνοντας ταυτόχρονα …πικραμένος!! Η πρακτική του αυτή δυστυχώς δεν είναι καινούρια και τείνει να γίνει το βασικό χαρακτηριστικό της ιδιόρρυθμης πολιτικής του.
Σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο γινόμαστε μάρτυρες ενός δήμαρχου που αντί για συγκριμένες πληροφορίες δίνει -και ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες- «τρελές απαντήσεις» τις οποίες μόνο αυτός μπορεί να επινοήσει.
Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής αποτέλεσε η παράσταση που δόθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Μαρινάκης στη προσπάθειά του να διασωθεί και ισοπεδώνοντας το κύρος του αξιώματός του, υιοθέτησε αψυχολόγητα [ίσως επειδή τον βόλευε] την άποψη ενός επιχειρηματία που ισχυριζόταν ότι είχε συναντηθεί με ένα …«ψηλό κύριο που φορούσε πράσινο πουκάμισο!!», στοχοποιώντας έτσι σαφώς συγκεκριμένο στέλεχος της προηγούμενης διοίκησης. Μάλιστα είχε και την καινοτόμο ιδέα να προσκαλέσει τον εν λόγω επιχειρηματία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αποτέλεσμα ήταν ο εν λόγω επιχειρηματίας να αναιρέσει πλήρως τα όσα με περισσή ευκολία είχε υιοθετήσει ο κ. Μαρινάκης σε μία συνεδρίαση που πραγματικά γελοιοποιούσε την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου και τραυμάτιζε ανεπανόρθωτα το κύρος του αξιώματος του και την εικόνα της πόλης.
Παρατηρούμε δηλαδή τον κ. Μαρινάκη σχεδόν σε κάθε περίπτωση να κλείνει τα μάτια στο προφανές και να προτάσσει μία –τεχνηέντως- αλλοπρόσαλλη ερμηνεία των πραγμάτων. Το γεγονός αυτό είναι ορατό και από βασικούς συνεργάτες του. Μάλιστα η συμπεριφορά του έχει ήδη οδηγήσει αρκετούς από αυτούς στο να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας. Άλλους δε, σε ανοιχτή αμφισβήτηση, ή ακόμα και σε παραιτήσεις, όπως αυτή του κ. Παπαλευτέρη.
Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι “το κακό επικρατεί όταν οι καλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να ενεργήσουν”. Επιθυμώ να έρθουν όλα στο φως επειδή πραγματικά και όχι κατ’ επίφαση, με ενδιαφέρει η νομιμότητα, η διαφάνεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Τον κ. Μαρινάκη όχι. Είναι γεγονός ότι η διοίκησή του έχει στηριχτεί σε σαθρό υπόβαθρο και για αυτό έχει αρχίσει να καταρρέει. Μαχόμαστε ούτως ώστε να αποτρέψουμε να παρασύρει την πόλη μας μαζί του.

Δημήτριος Γ. Στρατιώτης
π. Δήμαρχος Μεγάρων