O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Aναστολή κάθε εργασίας για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ!


Μεγάλη νίκη των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του μοναδικού αρχέγονου δάσους των Σκουριών από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Με την Προσωρινή Διαταγή 308/2012, που εκδόθηκε την τελευταία μέρα λειτουργίας του Συμβουλίου Επικρατείας πριν από την θερινή διακοπή εργασιών, ο Προέδρος του Ε’ Τμήματος κ. Μενουδάκος ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την αναστολή εκτελέσεως της υπ’ αριθμ. 7633/29-3-2012 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κατά το μέρος που συνεπάγεται επέμβαση σε δασική βλάστηση.

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή; Από τα τέλη Μαρτίου η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αυθαίρετα και χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, έχει καταλάβει την περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, με σκοπό να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του θηριώδους επιφανειακού μεταλλείου που προβλέπει το “επενδυτικό” της πρόγραμμα. Όλο αυτό το διάστημα, έχοντας την κάλυψη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δασαρχείου Αρναίας, έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για την προστασία του δάσους.

Xωρίς εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο και χωρίς Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών, το μόνο “νομιμοποιητικό” έγγραφο που είχε να παρουσιάσει η εταιρεία ήταν η 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ.Περιφέρειας. Επικαλούμενη αυτό το χαρτί η νομιμότητα του οποίου έχει προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ, η εταιρεία τοποθέτησε στο βουνό κουκουλοφόρους σεκιουριτάδες, συρματοπλέγματα και μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας (δείτε εδώ). Στα τέλη Μαϊου ξεκίνησε τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στο δάσος. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο άρχισε και την υλοτόμηση της δασικής βλάστησης. Πάντα παράνομα, ποντάροντας στην ατιμωρησία που πάντα τους εξασφαλίζαν οι πολιτικοί τους προστάτες, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Απέναντι στην αυθαιρεσία της εταιρείας και στην αναλγησία του κρατικού μηχανισμού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες των κατοίκων, έγινε σειρά νομικών ενεργειών οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή Προσωρινή Διαταγή. Ένα λεπτομερές ιστορικό των γεγονότων των τελευταίων ημερών στις Σκουριές, καθώς και των ενεργειών που έχουν γίνει από την πλευρά των κατοίκων, θα δημοσιεύσουμε σύντομα.

Με την απόφαση αυτή διακόπτεται αμέσως η υλοτόμηση και οι ερευνητικές γεωτρήσεις καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που συνεπάγεται επέμβαση στη δασική βλάστηση, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της αιτήσεως αναστολής που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι. Μεχρι τότε, η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να πειράξει ούτε ένα φύλλο στις Σκουριές.

Δεν εφησυχάζουμε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική απαλλαγή της Βόρειας Χαλκιδικής από τους επίδοξους εκμεταλλευτές.
Πηγή: http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/06/29/prosorini-diatagi/
Μπλόκο στο χρυσό του Μπόμπολα

Της Βάλιας Μπαζού

Είναι σίγουρο ότι οι διάφοροι «αναπτυξιολόγοι» της χώρας στο άκουσμα της απόφασης θα αρχίσουν να καταγγέλλουν τους κατοίκους, το Σ.τ.Ε, τη νομοθεσία ακόμα και τον … κακό λύκο, λέγοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην πτώχευση.

Είναι σίγουρο ότι οι διάφοροι «σωτήρες» θα καταγγέλλουν ότι με τέτοιες αποφάσεις, που μπλοκάρουν επενδύσεις και επενδυτές η χώρα δεν πρόκειται να δει προκοπή.

Μόνο που τα σαθρά επιχειρήματά τους δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα αφού το Σ.τ.Ε έβαλε προσωρινά «πάγο» στον χρυσό του Μπόμπολα επειδή η πολυδιαφημισμένη επένδυση προχωρούσε με τσαμπουκά και αυθαιρεσίες καταστρέφοντας το αρχέγονο δάσος των Σκουριών.


Με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο Προέδρος του Ε’ Τμήματος κ. Μενουδάκος, διατάσσεται η αναστολή εκτελέσεως της υπ’ αριθμ. 7633/29-3-2012 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κατά το μέρος που συνεπάγεται επέμβαση σε δασική βλάστηση.

Με απλά λόγια το Σ.τ.Ε δέχθηκε ότι από τα τέλη Μαρτίου, η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αυθαίρετα και χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, έχει καταλάβει την περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, με σκοπό να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του θηριώδους επιφανειακού μεταλλείου που προβλέπει το «επενδυτικό» της πρόγραμμα.

Με την προσωρινή διαταγή, διακόπτεται αμέσως η υλοτόμηση και οι ερευνητικές γεωτρήσεις καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που συνεπάγεται επέμβαση στη δασική βλάστηση, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της αιτήσεως αναστολής που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι. Μέχρι τότε, η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να πειράξει ούτε ένα φύλλο στις Σκουριές!

Και αυτό γιατί η εταιρεία ξεκίνησε εργασίες στο δάσος χωρίς να διαθέτει εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο και εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών, παρά μόνον την απόφαση παραχώρησης του δάσους από τον Γ.Γ Περιφέρειας. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι με μόνον την απόφαση παραχώρησης η εταιρεία «τοποθέτησε στο βουνό κουκουλοφόρους σεκιουριτάδες, συρματοπλέγματα και μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας».

Και το ερώτημα είναι...Ως πότε οι επενδύσεις στη χώρα μας θα γίνονται με την προστασία κουκουλοφόρων σεκιουριτάδων επειδή δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες; Ως πότε οι επενδύσεις στη χώρα μας θα γίνονται χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας;

Εκτός και εάν, όπως λένε κάποιοι συνωμοσιολόγοι, οι επενδύσεις , στην πλειοψηφία τους, στηρίζονται σε αυθαίρετες ενέργειες ακριβώς για να εκπέσουν και οι επενδυτές να την κάνουν με ελαφριά πηδηματάκια ρίχνοντας το ανάθεμα στο Σ.τ.Ε και τους κατοίκους.

Πηγή: www.topontiki.gr